Nieuws uit de uitgeefwereld: 24 februari t/m 2 maart 2019

Nu de dagen weer langer worden is er ook weer wat meer nieuws uit de uitgeefwereld. Zo heeft de NOS onderzoek gedaan naar neprecensies op webwinkels en gebeurd er veel op het gebied van audioboeken en het luisteren naar leesmateriaal. Deze ontwikkelingen zouden onze toekomst als indies wel een s een heel andere wending kunnen geven.

NOS doet onderzoek naar neprecensies

Door zelf een neprestaurant op te zetten hebben journalisten van de NOS onderzoek gedaan naar hoe makkelijk het is om neprecensies te krijgen voor je producten of diensten. En het blijkt dat dit erg gemakkelijk is. Vooral als je er geld voor neer wilt tellen.

Als schrijvers weten we allemaal hoe belangrijk het is voor de verkoop van onze boeken om recensies te hebben. Maar hoe weet je als koper dat een recensies echt en oprecht is?
Helaas zijn er al jaren problemen met neprecensies op sites als Amazon, maar ook Bol.com. Er zijn bedrijven en sites waar schrijvers niet alleen goede 5-sterren recensies kunnen kopen, maar er zijn helaas zijn ook schrijvers die dat doen.

Want goede recensies verhogen de zichtbaarheid op webwinkels en verhoogde zichtbaarheid betekend meer verkopen.

Maar ethisch is het natuurlijk niet. En naast dat het strafbaar is om neprecensies te plaatsen helpt het ook in de hand dat kopers wantrouwen krijgen in recensies, ook als deze wel echt zijn.
Amazon is sinds enige jaren bezig wat grip te krijgen op neprecensies. Hiertoe hebben ze de regels aangescherpt en zo mogen familieleden en vrienden van schrijvers geen recensies meer schrijven. Dit heeft er echter niet toe geleid dat er minder neprecensies op Amazon verschijnen.

Hoe Bol.com omgaat met neprecensies weet ik niet. Maar het zal een kwestie van tijd zijn tot zij ook hardere maatregelen gaan nemen, net als Amazon. We zullen moeten zien hoe dit gaat uitpakken voor ons.

Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het goed te zorgen dat je nooit familie en vrienden vraagt een recensie achter te laten. Ga ook zelf nooit reageren op een slechte recensie. Eet een reep chocola en ga verder met het schrijven van je volgende boek.

Audioboeken blijven groeien

Er blijven berichten komen over de snelle groei van Storytel. Zo hebben ze in 2018 44% meer abonnees gekregen en hebben een aanwezigheid in 15 landen. In Nederland hebben ze nu meer dan 50.000 abonnees.
Met deze cijfers is Storytel hard op weg de grootste abonnementsdienst te worden buiten de Engelstalige landen, waar Amazon’s Audible en Scribd nog de grootste spelers zijn.

Verder kondigde Storytel deze week aan dat het in de zomer ook de Duitse markt opgaat. Dit klinkt misschien niet interessant voor ons, maar de Duitse markt is een traditioneel bolwerk, waar abonnementsdiensten nog niet echt voet aan de grond hebben gekregen.

De vraag van consumenten naar het onbeperkt downloaden van lees- en luistermateriaal blijft echter wereldwijd groeien en het is Storytel die dit gat in de Duitse markt gaat opvullen.
Hiermee laten ze zien dat het ze menens is en daarmee zouden ze in de nabije toekomst wel eens een serieuze bedreiging kunnen worden voor Audible. En het hebben van concurrentie op de markt is goed voor iedereen.

Naast audioboeken streamt Storytel ook ebooks, iets dat erg handig is voor abonnees. Deze kunnen dan avonds in bed ‘gewoon’ een ebook lezen en ’s ochtends in de bus of trein verder gaan met luisteren naar ditzelfde boek.

Voor de indie is het mogelijk om via Findaway Voices je audioboek op Storytel te krijgen. Er is nog wat onduidelijkheid of wij ook ebooks kunnen publiceren op Storytel. Mocht dit in de toekomst kunnen via een distributeur als Publishdrive, dan is de combinatie audio/ebook markt zeker iets om in de gaten te houden.

Het bovenstaande laat maar weer eens zien dat self-pubbers in de Lage Landen er goed aan doen om de audiomarkt eens serieus te gaan overwegen.

Ook het abonnementsmodel is een blijvertje, of we dat nu leuk vinden of niet. Het zou zelfs zo maar eens kunnen dat in de Lage Landen het ebook-tijdperk min of meer wordt overgeslagen en dat we hier van papieren boeken vrijwel naadloos overstappen naar het digitale abonnementsmodel.

Mogelijkeheid tot het omzetten van blogposts naar audio

Nieuws wat aansluit op het bovenstaande is dat het nu mogelijk is voor websites die opgezet zijn met WordPress, om via Amazon Web Services (AWS) hun blogposts om te zetten naar audio. Hiermee kunnen mensen die een Amazon Alexa apparaat in huis hebben, luisteren naar de blogposts, alsof ze naar een podcast zitten te luisteren. Erg handig voor bloggers die (nog) niet de stap naar podcasting hebben gezet.

Ik weet niet of het Alexa apparaat al voet aan de grond heeft in Nederland en België, maar ook dit nieuws geeft weer aan dat audio een grote vlucht gaat nemen in de toekomst. Wees er dus bij!

Ook België gaat voor btw-verlaging van ebooks

De Belgische regering heeft deze week bekend gemaakt dat ze de btw op digitale publicaties gaat verlagen. Dit na aanleiding van de Europese wetgeving hierover uit 2018.

Het voorstel is om de btw op digitale kranten en tijdschriften op het nul-tarief te zetten en ebooks een verlaging te geven van 21% naar 6%.
Wanneer de verlaging ingaat is nog niet bekend.

Verder lezen:

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.