Nieuws uit de uitgeefwereld: 3 t/m 9 maart 2019

Deze week viel het nieuws dat Kobo de voorwaarden voor Kobo Plus gaat aanpassen de self-pubbers nogal rauw op het dak. Ook bleek maar weer dat er nog steeds mensen zijn die denken dat het illegaal downloaden van ebooks normaal is en werd de shortlist bekend van de publieksprijzen van The Indies Awards.

Shortlist publieksprijzen The Indie Awards bekend gemaakt

De stembussen zijn gesloten en daarmee is de shortlist van de publieksprijzen van The Indie Awards 2018 bekend geworden. Op de shortlist staan de nummers één, twee en drie in elke categorie, te weten: mooiste cover 2018; leukste kinderboek 2018; meest leerzame boek 2018 (non-fictie); beste boek 2018 en beste redacteur 2018.

De jury maakt na 16 maart de shortlist bekend van de jury prijzen, waarna op zaterdag 13 april de uitreikingen plaatsvinden.

Onrust over aanpassingen voorwaarden Kobo Plus

In de indie community is de afgelopen week onrust ontstaan nadat Kobo bekend maakte per 1 april de voorwaarden voor het berekenen van de royalty’s van Kobo Plus aan te gaan aanpassen. Kobo Plus is de abonnementsdienst van Kobo, waar lezers voor €9,99 per maand zoveel ebooks kunnen lezen als ze willen.

Nu worden de royalty’s nog berekend aan de hand van de prijs van het ebook en een ‘20% gelezen’ model. Dit gaat veranderen in een ‘minuten gelezen’ model, waarbij de prijs van het ebook niet meer wordt meegenomen.
Deze aanpassing is gedaan omdat per 1 april audioboeken worden toegevoegd aan Kobo Plus.

Naar eigen zeggen heeft Kobo uitgebreid onderzoek gedaan naar het ‘minuten gelezen’ model en zijn ze tot de conclusie gekomen dat dit het beste model is voor de uitbetaling van royalty’s aan iedereen. Hun verwachting is dat het aantal mensen dat snel leest wordt uitgebalanceerd met mensen die langzaam lezen en er zo een goede gemiddelde prijs per gelezen minuut overblijft.

Schrijvers van de Romantiek, Erotica en YA genres zijn het hier niet mee eens. Hun lezers lezen veel ebooks en bovendien ook nog eens heel erg snel. Ook moeten de schrijvers in deze genres het voornamelijk hebben van ebooks die gelezen worden via de abonnementsdienst.

Zij zijn nu bang dat ze straks minder inkomsten zullen krijgen uit Kobo Plus, omdat in de tijd die het een gemiddelde lezen kost één ebook te lezen, hun lezers in staat zijn misschien wel vijf of tien ebooks te lezen. Dit zal uiteindelijk betekenen dat deze schrijvers sneller achter elkaar méér boeken zullen moeten gaan schrijven om toch nog wat inkomsten te kunnen halen uit Kobo Plus.

Ondanks protesten lijkt het er vooralsnog niet op dat Kobo hun voornemende verandering zullen aanpassen. De indie gemeenschap zal daarom moeten afwachten of de aanpassingen inderdaad een vermindering van inkomsten gaat opleveren.

Je kunt de nieuwe voorwaarden lezen door in je Kobo Writing Life account ‘mijn account’ aan te klikken en dan ‘dienstvoorwaarden’. De nieuwe Kobo Plus voorwaarden staan onder punt 4.4.

Gebruikers boos over de sluiting van twee illegale download sites voor ebooks

In een wereld waar alles onmiddellijk en veelal gratis voorhanden is, raakt men er blijkbaar aan gewend dat het ‘normaal’ is dat ebooks illegaal gedownload moeten kunnen worden.
Dit bleek nadat OceanofPDF, een site waar volop ‘gratis’ ebooks te krijgen waren, vorige week werd gesloten.

Redenen om het illegaal downloaden van ebooks goed te praten waren onder andere: ‘Stel dat iemand het boek al gekocht heeft en het was kwijtgeraakt, of aan het reizen is en geen extra gewicht mee wil slepen?’.
Nadat de site uit de lucht was gehaald, kregen schrijvers die verheugd reageerden op dit nieuws een golf van verontwaardigde gebruikers over zich heen.

In een reactie op de sluiting (maar naar nu blijkt tóch weer geopende) illegale ebook download site ebook.bike schreef indie auteur Joanne Harris een duidelijke blogpost over waarom het downloaden van ebooks illegaal en fout is.

Misvattingen over het illegaal downloaden van ebooks zijn:

  • de auteur is toch rijk genoeg;
  • het helpt mensen die geen geld hebben voor boeken;
  • iedereen doet het.

(Om even heel snel antwoord te geven op deze misvattingen: de meeste auteurs verdienen haast niks, daar zijn bibliotheken voor en zoals mijn moeder altijd zegt ‘als iedereen in de sloot springt, doe jij dat dan ook?’.

Het enige wat wij schrijvers op dit moment kunnen doen tegen het illegale downloaden van ebooks is de mensen die dit doen erop wijzen dat het fout is, en samenwerken om deze sites uit de lucht te halen.

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.