Een gratis ISBN. Is dat een goed idee?

Het is natuurlijk een feit. Nederlanders houden niet van geld uitgeven. Als er gratis wat te halen valt is dat altijd mooi meegenomen. Maar geldt dat ook voor het gratis isbn? Is het wel slim om daar de gratis optie van te nemen via een zelfuitgeefplatform, of uitgeefdienst?

Een ISBN is het Internationaal Standaard Boek Nummer, dat wordt gebruikt om boeken te identificeren in de boekenbranche. Maar niet alleen het boek wordt door dit nummer geïdentificeerd, ook de uitgever en daar gaat het nu net om.

Wat is een isbn?

Zoals gezegd wordt met het isbn het boek geïdentificeerd. Niet alleen de titel en schrijver, maar ook het formaat van het boek (dus of het een paperback, ebook, audioboek, grootletterdruk e.d. is) wordt via het isbn aangegeven. Voor ieder formaat boek, moet je dus een aparte isbn hebben.

De uitgever kan een isbn aanvragen via mijnisbn.nl in Nederland en boekenbank.be voor België. Dit geldt ook voor self-pubbers. Meestal koop je een blok van 10 of meer isbn’s, maar ze zijn ook per stuk te koop.
Bij aanschaf worden de isbn’s geregistreerd op de naam van de uitgever. Het is daarom goed om als self-pubber een uitgeversnaam te hebben, want dat ziet er professioneler uit bij de registratie van het isbn.

Bij de aanschaf van een hoeveelheid isbn’s zijn deze nog niet gekoppeld aan een specifiek boek, of formaat boek. Dit koppelen kun je zelf doen en daarna zit het isbn dus ‘vast’ aan een specifiek boek.
Nadat het isbn is gekoppeld aan een boek, kun je extra gegevens (meta data) toevoegen, zoals zoekwoorden, extra NUR codes, voorkant en achterkant e.d.

Gratis isbn via een zelfuitgeefplatform

Sommige zelfuitgeefplatformen stellen gratis isbn’s beschikbaar voor self-pubbers die via hen een boek publiceren.

Nu is het natuurlijk leuk om iets gratis te krijgen, zeker als de kosten toch al oplopen vanwege het inhuren van een redacteur of vormgever. Maar het is natuurlijk wel zo dat via zo’n gratis isbn de geregistreerde uitgever van het boek het zelfuitgeefplatform is en niet jijzelf. Dit is een duidelijk nadeel van een gratis isbn en is later niet aan te passen.

Bovendien kun je met een gratis isbn niet zelf nog extra dingen toevoegen, wat je met een eigen isbn wel kan.

Eigen isbn of gratis isbn via zelfuitgeefplatform of uitgeefdienst?

De belangrijkste reden om tóch zelf een eigen isbn aan te schaffen is dus dat je met een gratis isbn niet meer wordt geregistreerd als de uitgever van het werk, terwijl jij dat natuurlijk wél bent! Doordat het gratis isbn staat geregistreerd op de naam van het zelfuitgeefplatform, worden zij ook de uitgever van het boek. Hierdoor komt op webwinkels bij ‘uitgever’ hun naam te staan en niet de naam die jij hebt uitgekozen als uitgeversnaam.

Het houdt ook in dat tot in lengte van dagen het zelfuitgeefplatform of uitgeefdienst zal worden geïdentificeerd als de uitgever van die specifieke uitgave, ondanks het feit dat jij zelf het boek hebt uitgegeven.

Omdat jij als self-pubber de uitgever bent van het boek, is het dus goed dit feit ook te claimen door je eigen isbn te gebruiken. Dit kost geld, maar net als het investeren in een redacteur, is het een noodzakelijke uitgave waar je niet om heen kunt.

Niet altijd de keuze om je eigen isbn te gebruiken

Als je via een zelfuitgeefplatform of begeleide uitgeefdienst je boek uitgeeft, dan heb je niet altijd de keuze om je eigen isbn te gebruiken. Soms ben je verplicht via het zelfuitgeefplatform een isbn aanschaffen, wat in de praktijk altijd betekend dat zij als uitgever van het boek worden geregistreerd.

Als een zelfuitgeefplatform of begeleide uitgeefdienst je niet de keuze geeft een eigen isbn te mogen gebruiken, dan kan het beter zijn een ander platform op te zoeken die dat wel doet. Ze mogen dan wel een zelfuitgeefplatform zijn, maar als ze de self-pubbers het simpele recht van een eigen isbn niet toestaan, dan kan het zijn dat ze niet het beste voorhebben met deze self-pubber.

Als je wél de keuze hebt tussen het gebruiken van je eigen isbn of een gratis isbn, laat je hierdoor dan niet verleiden een gratis isbn te nemen. Het is beter om zelf de controle te hebben over de info die via het isbn wordt doorgegeven en dat kan alleen bij een eigen isbn.

Het gebruiken van een gratis isbn via een zelfuitgeefplatform is dus geen goed idee. Je raakt je recht kwijt geïdentificeerd te worden als de uitgever van je eigen boek en je hebt geen controle meer over wat er via het isbn allemaal is toe te voegen. Wees dus niet zuinig en investeer in een eigen isbn!

Verder lezen:

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

4 Comments

 1. Hoi Maria,
  Ik maak voor mijn e-books ook gebruik van de gratis ISBN’s die aangeboden worden door de platformen en bij mij staat als uitgever gewoon mijn eigen naam vermeld.(bijvoorbeeld op Bol.com en iBooks)

  • Hoi Lenthe,
   Het zou inderdaad kunnen dat van de gratis isbn’s van bepaalde zelfuitgeefplatformen de namen van deze platformen niet op Bol.com e.d. komen te staan, maar die van jezelf. Dit komt dan vaak omdat er een vakje is waar je je eigen uitgeefnaam kunt invullen.
   Houd wel in de gaten dat het zelfuitgeefplatform uiteindelijk wél de geregistreerde uitgever is en niet jijzelf.
   Mag ik vragen welke platformen je hebt gebruikt?

   • Ik heb de e-books uitgegeven via Draft2Digital en Kobo Writing Life.
    Weet jij of je ergens kunt nakijken wie de geregistreerde uitgever is?

    • Bedankt. Ik maak zelf gebruik van Smashwords en heb eerder ook via hen de gratis isbn’s gebruikt. Ik heb het nog even nagekeken, maar op Bol.com staat inderdaad mijn eigen uitgeversnaam en niet die van Smashwords. Dit zal dus via Draft2Digital hetzelfde zijn.

     Kobo Writing Life levert voor zover ik weet geen gratis isbn’s. Je hebt via hen wel de optie je eigen isbn in te vullen, maar blijkbaar is een isbn via hen niet nodig.

     Om even op je vraag terug te komen, nee, ik heb geen idee of je ergens kunt nakijken wie de geregistreerde uitgever is. Maar als een uitgever voor een isbn betaald, dan zullen zij de geregistreerde uitgever zijn. Dus als D2D een heel blok isbn’s heeft aangeschaft, dan zijn zij de uitgever, ook al geven ze deze gratis weg.

     Ik heb wel een website gevonden waar je blijkbaar isbn’s kunt opzoeken. Ik heb echter twee gratis isbn’s ingevuld die ik via Smashwords heb, maar kreeg toen niet hun naam. Dus of deze website goed werkt weet ik niet.
     https://grp.isbn-international.org/content/using-register

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.