Nieuws uit de uitgeefwereld: 24 t/m 30 maart 2019

Het grootste nieuws voor self-pubbers deze week is de opheffing van de begeleide uitgeefdienst Lecturium. Ondertussen is er ook duidelijk wat er gebeurd met de royalty’s die ze hun auteurs nog schuldig zijn. Ook heeft de EU ingestemd met de nieuwe auteursrechtenwet, maar niet iedereen is er blij mee. Waar je gelukkig wel blij van wordt is de grote muurschilding van een boekenkast op een huis in Utrecht!

Lecturium opgeheven!

Eerder in de week circuleerden er op verschillende Facebook groepen en forums geruchten dat Lecturium, voorheen Free Musketeers, van de aardbodem was verdwenen. Niemand leek ergens wat van te weten. De bij hen aangesloten schrijvers waren nergens van op de hoogte, de website was leeg en emails kwamen terug als onbezorgbaar.

Toen werd duidelijk dat de Kamer van Koophandel op 22 maart twee openbare berichten plaatste in de Staatscourant over Lecturium B.V. Hierin werd vermeld: “Op 14-3-2019 is Lecturium B.V. ontbonden door Besluit van de algemene vergadering/stichtingsbestuur” en “Per 14-3-2019 liquidatie beëindigd. Per 21-3-2019 is de rechtspersoon uitgeschreven wegens Geen bekende baten meer aanwezig bij rechtspersoon”.
Het leek erop te wijzen dat Lecturium niet meer bestond. Nog steeds waren de schrijvers nergens van op de hoogte gesteld en zij vroegen zich af of ze ooit hun achterstallige royalty’s nog zouden zien en of ze zonder problemen hun boeken op andere manieren konden gaan publiceren.

Afgelopen vrijdag kregen alle bij Lecturium aangesloten schrijvers een email van de oprichter Klaas van Eijkern. Hierin schreef hij:

  • “Wegens veranderende marktomstandigheden heeft Lecturium moeten besluiten haar bedrijfsactiviteiten te staken.”
  • In samenspraak met de accountant en advocaat is Lecturium opgeheven -doormiddel van een turboliquidatie- en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • “Lecturium was al langere tijd niet meer winstgevend wat heeft geresulteerd in de bedrijfsbeëindiging. Helaas en met grote spijt moet ik u mededelen dat, indien van toepassing, de royalty’s niet meer kunnen worden uitgekeerd. Er was geen geld meer om aan deze verplichting te kunnen voldoen.”
  • “Graag bied ik u aan om de vormgevings- en drukbestanden van uw boek beschikbaar te stellen. Met deze bestanden bent u vrij om naar een andere uitgeverij te gaan en uw boek opnieuw uit te geven.”

Hieruit wordt dus duidelijk dat de schrijvers kunnen fluiten naar hun royalty’s. In elk geval is er wel duidelijkheid over door Lecturium uitgegeven boeken en hebben de schrijvers hun uitgeefrechten teruggekregen.

Maar al met al verdient de hele procedure natuurlijk geen schoonheidsprijs. Klachten over niet betaalde royalty’s en niet geleverde boeken gaan al veel verder terug. En communicatie met de schrijvers is altijd al een minpunt geweest van Lecturium en dat was al zo toen ze nog Free Musketeers waren.

Waarom werden de schrijvers niet eerder op de hoogte gesteld van de problemen bij Lecturium? Zeker in de aanloop naar de turboliquidiatie zou het goed zijn geweest de schrijvers op de hoogte te stellen, in plaats van ze achteraf een email te sturen.

Communicatie is alles als het gaat om de samenwerking van schrijvers met hun zelfuitgeefplatformen en uitgeefdiensten. Is die communicatie er niet dan is dat meestal een teken dat het niet goed zit en kun je als schrijver beter opzoek gaan naar een andere partij om mee samen te werken.

EU stemt in met omstreden auteursrechtenwet

Afgelopen dinsdag heeft het Europese Parlement ingestemd met de nieuwe auteursrechtenwet, waarin twee omstreden artikelen (11 en 13) zijn opgenomen.

Er zijn voor- en tegenstanders van de wet. Zo is de Uitgeversorganisatie NDP Nieuwsmedia een voorstander en heeft in een verklaring gezegd: “Het uitgeversrecht is onmisbaar voor het voortbestaan van onafhankelijke, professionele kwaliteitsjournalistiek in Europa. Het garandeert dat uitgevers kunnen blijven investeren in hun kwalitatief hoogwaardige redacties”.

Tegenstanders zijn echter bang dat de nieuwe wet een einde gaat betekenen van het vrije internet, zoals we dat nu kennen. Dit zou o.a. betekenen dat een self-pubber die een gastblog van een andere schrijver plaatst op zijn blog, moet aantonen dat de inhoud daarvan legaal is.
Daarentegen zijn er ook stemmen die blij zijn dat de content van hun websites niet zomaar meer gebruikt kan worden.

Het gaat nog wel een aantal jaren duren voor de consequenties van de nieuwe wet duidelijk gaan worden, maar het zou kunnen dat ons dan eenzelfde verandering te wachten staat vorig jaar met de invoer van de AVG wetgeving.
Ook dit word vervolgd.

Apple komt met abonnementslezen

Apple heeft deze week bekend gemaakt dat het een abonnementsmodel begint voor tijdschriften en kranten, genaamd Apple News+. Hiermee heeft een andere grote speler het veld van het abonnementslezen betreden.
Op dit moment is Apple News+ nog niet voor ebooks en audioboeken, maar mocht dit wel gebeuren dan is dit iets waar wij indies rekening mee moeten gaan houden. Vooral omdat, zoals het nu lijkt, er een royalty-model is bedacht waarbij de abonnementsgelden 50/50 worden verdeeld met degene die de kranten en tijdschriften aanleveren. Maar het is natuurlijk niet gezegd dat dit zo blijft op het moment dat ebooks en audioboeken ook mee gaan doen.

Het is echter wel duidelijk dat het abonnementslezen niet meer weggaat. Dit niet perse goed nieuws voor indies, maar we kunnen er ook weinig aan veranderen. Zaak dus om mee te bewegen met de markt en te zorgen dat onze schrijfbedrijven verschillende verdienmodellen hebben, zodat we de verwachte te korten in royalty’s op een andere manier kunnen opvangen.

Muurschildering van boekenkast in Utrecht

We sluiten af met leuk nieuws. Kunstenaar ‘Jan is de Man’ heeft in Utrecht op de zijkant van een huis een grote muurschildering gemaakt van een boekenkast. Voor het project heeft hij buurtbewoners gevraagd naar hun favoriete boek en deze verwerkt in de schildering.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.