Nieuws uit de uitgeefwereld: 7 t/m 13 april 2019

Indie waren op twee verschillende manieren in het nieuwe deze week. Ten eerste vanwege de uitreiking van de Indie Awards en ten tweede door een column in Trouw die heel wat heeft losgemaakt.

Winnaars Indie Awards 2018

Afgelopen zaterdagmiddag zijn in Amsterdam de prijzen van de jaarlijkse Indie Awards uitgereikt. Tijdens een goed bezochte en gezellige happening werden de winnaars in het zonnetje gezet.

Winnaar van de Juryprijs voor het Beste boek 2018 was Lynn Robbins met Schimmendroom. Semhar Abera ging met haar boek I got you naar huis met de Publieksprijs voor het Beste boek 2018. Verder waren er onder andere prijzen voor het Leukste kinderboek 2018 en het Meest leerzame boek 2018, deze laatste speciaal voor non-fictie.
Naast prijzen voor indies was er dit jaar ook een award voor de Beste redacteur. Deze werd uitgereikt aan Chinouk Thijssen.

De Indie Awards zijn een steeds populairder wordend initiatief van indie schrijvers Simone Lucchesie en Sanne Hillemans. Eentje waarvan ik zelf hoop dat het nog jaren door mag gaan.

Controversie over een column van indie Tjeerd Langstraat

Een column die indie schrijver Tjeerd Langstraat op 4 april schreef voor Trouw heeft heel wat losgemaakt in de uitgeefwereld.
In de column pleit Langstraat er voor dat uitgeverijen schrijvers in dienst zouden moeten nemen, net als andere medewerkers. Op die manier zouden schrijvers tenminste een vast inkomen hebben, iets dat nu veelal niet het geval is.

In een follow-up blogpost van 11 april geeft Langstraat op zijn eigen website aan dat de reacties die hij kreeg op zijn column uit de traditionele uitgeefwereld op z’n minst opmerkelijk te noemen zijn. Dit komt ook naar voren in een column van Sylvia Witteman afgelopen vrijdag in de Volkskrant, waar ze Langstraat openlijk aanvalt over zijn voorstel.

Of je het nu eens bent met Langstraats idee of niet, het hele voorval geeft mijns inziens nog maar weer eens duidelijk weer dat de uitgeefwereld in beweging is. Oude ideeën en opvattingen maken plaats voor nieuwe en niet iedereen zal daar blij mee zijn of in mee willen.
Feit blijft echter dat auteurs en uitgevers samen een nieuw model moeten gaan bedenken voor de uitgeefwereld, waarin traditioneel uitgeven en self-publishing een gelijkwaardige positie innemen. Als dit betekent dat sommige schrijvers in dienst worden genomen door uitgeverijen, waarom niet?

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.