Nieuws uit de uitgeefwereld: 14 t/m 20 april 2019

Kobo Plus wordt uitgebreid met audioboeken en de discussie rondom de tweedehandsverkoop van ebooks gaat verder. Genoeg om over na te denken dit Paasweekend.

Audioboeken in Kobo Plus

Alhoewel er nog geen officieel persbericht over is geweest van Bol.com of Kobo, heeft het Luisterhuis (distributeur van audioboeken in Nederland en België) aangekondigd dat Bol.com via hen audioboeken gaat aanbieden in Kobo Plus.

Wanneer dit zal gebeuren is niet bekent, maar de aanvulling van Kobo Plus met audioboeken zal deze abonnementsdienst nóg aantrekkelijker maken voor gebruikers.
Uit de jaarcijfers van het CB over 2018 bleek dat het abonnementslezen in Nederland vorig jaar met 173,4% is gestegen. Nu daar ook audioboeken bij gaan komen, is mijn verwachting dat de groei van Kobo Plus niet meer te stoppen is. Iets waar wij self-pubbers serieus over na moeten gaan denken.

Wat het aanbieden van audioboeken in Kobo Plus gaat doen met de gestage groei van Storytel in de Lage Landen is afwachten.

Interessante discussie over tweedhandsverkoop ebooks

Het Kluwer Copyright Blog is deze week een interessante reeks blogposts gestart over de verkoop van tweedehands ebooks en de zogenaamde ‘digitale uitputting’ die dit mogelijk zou moeten maken.
Dit is geen simpele materie, maar wel fascinerend.

Op dit moment blijft de uitgever/leverancier van een ebook namelijk de rechten houden over wat er met dat ebook mag gebeuren. Ook al heeft de lezer het legaal gekocht en op zijn ereader staan, wil dat nog niet zeggen dat het ebook daadwerkelijk van hem is. Gaat de leverancier namelijk failliet, dan is de kans groot dat het ebook verdwijnt van de ereader. Een digitale bibliotheek op een ereader is dus niet hetzelfde als een plank vol fysieke boeken.

Tom Kabinet is een website die al jaren vecht tegen deze situatie. Zij willen dat lezers écht de eigenaren worden van ebooks op het moment dat het legaal is gekocht, zodat ze, net als met een papieren boek, kunnen besluiten het weg te geven, uit te lenen of tweedehands te verkopen.

Dit gaat echter niet zo eenvoudig, omdat bij het overzetten van een ebook naar een andere ereader er eigenlijk een kopie wordt gemaakt en er als het ware een nieuw ebook ontstaat. En dat mag niet volgende de copyright wetten.

De juristen van Kluwer pleiten er toch voor om in de toekomst een digitale uitputting te krijgen voor ebooks, zodat de leverancier niet meer de rechten heeft, maar de lezer. Of en wanneer dit gaat gebeuren is niet bekent, maar ondertussen ligt de zaak van Tom Kabinet bij het Europese Hof en kijkt iedereen gefascineerd toe naar wat er gaat gebeuren.

Verder lezen:

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.