
Het CB introduceert een nieuwe manier van catalogiseren en een kijkje buiten de grenzen leert dat de internationale uitgeefwereld niet zo heel veel anders in elkaar zit als de onze. Dat betekent dat we veel van elkaar kunnen leren!
CB introduceert een nieuw boekenclassificatie systeem
Goed nieuws voor die schrijvers die vonden dat het huidige systeem van genreaanduidingen voor boeken veel te wensen over laat. Het CB heeft afgelopen week een nieuw boekenclassificatie systeem geïntroduceerd, Thema genaamd.
Uitgevers (en dus ook indies met een CB-aansluiting) kunnen sinds 23 april via CB Online nieuwe codes toevoegen aan hun boeken. Hiermee zijn nog niet de huidige BISAC en NUR-systeem vervangen, maar krijgt de uitgever al wel toegang tot een genuanceerder genreaanduidingsysteem dan eerder mogelijk.
En dat is hoog tijd want de BISAC en NUR-systemen geven lang niet genoeg mogelijkheden voor het toevoegen van de subgenres die zo belangrijk zijn voor de meta data van een boek.
Zonder gedetailleerde subgenres is het lastig voor een boek de juiste zichtbaarheid te krijgen op webwinkels als Bol.com.
Naar blijkt is op Bol.com al enige tijd geëxperimenteerd met Thema. Dit met positieve gevolgen.
Helaas is het nog niet mogelijk via mijnisbn.nl de nieuwe classificatie toe te voegen. Dit betekent dat self-pubbers zonder CB-aansluiting het voorlopig nog moeten doen met de oude classificering. Hopelijk zal daar in de toekomst verandering in komen.
Angst voor ebooks in Argentinië
Wie wist dat Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, meer boekwinkels heeft dan welke andere stad ter wereld dan ook? Ik in elk geval niet.
Ik las er over in een interessant artikel van The New Publishing Standard, waarin Mark Williams (indie en gerespecteerd ‘newshound’) dagelijks achtergronden geeft over nieuws uit de internationale uitgeefwereld.
Op 20 april stond in de Buenos Aires Times een opiniestuk over hoe de digitale revolutie de ondergang betekent voor de huidige uitgeefwereld. Het blijkt dat de Argentijnse boekenindustrie in zwaar weer verkeert onder andere door hoge papier prijzen, maar in plaats van digitale revolutie te zien als een oplossing voor het probleem, ziet de redacteur het als de nagel aan de doodskist.
Ook in Nederland en België zijn er sceptici te vinden die niets moeten hebben van webwinkels en ebooks. De geluiden uit Argentinië komen me dan ook niet onbekend voor.
Maar zoals Mark terecht in zijn artikel aanhaalt is de digitale wereld niet de nekslag voor de boekenindustrie. Tien jaar geleden kwamen er soortgelijke geluiden uit de Engelstalige uitgeefwereld. Dit was in de tijd dat ebooks écht in opkomst waren. Traditionele uitgevers en boekhandels in Amerika en Groot Brittannië zagen de bui al hangen.
Toch bestaat de Engelstalige boekenindustrie nog steeds. Sterker nog, door de hedendaagse digitale mogelijkheden zijn er door de uitgeefindustrie nieuwe wegen gevonden om het publiek te bereiken.
Of zoals Mark het zo mooi opsomt in zijn artikel:
- Door de digitale markt blijven boeken langer te koop. Dit betekent een impuls voor verkopen van oudere boeken van schrijvers op een manier die nooit zou kunnen op de planken van een fysieke boekhandel.
- In de digitale wereld kunnen boeken voor scherpere prijzen worden aangeboden, omdat er geen kosten zijn voor het drukken van een oplage en geen opslag- en distributiekosten. Bovendien hoeft er niets te worden gedaan met de onverkochte boeken van een oplage.
- Digitaal betekent ook dat iedereen in het land metéén het boek kan kopen en kan gaan lezen.
- De digitale wereld opent nieuwe mogelijkheden voor marketing en manieren van lezen die onmogelijk zijn met papieren boeken. Denk aan het abonnementslezen, audioboeken, de verkoop van boeken per hoofdstuk, het eerste deel van een serie goedkoper aanbieden et cetera.
- En bovendien betekent digitaal dat de hele wereld een verkoopmarkt wordt, niet dit dus niet afhankelijk meer is van het aantal boekwinkels in een land.
Het omarmen van de digitale revolutie is dus niet alleen iets dat self-pubbers zouden moeten doen. De gehele boekenindustrie moet er in mee. Alleen op die manier kunnen we zorgen voor dat gezamenlijke doel dat we hebben, namelijk jong en oud onze boeken laten lezen!
Verder lezen:
- Meta data is een belangrijk onderdeel van de marketing van een boek. Lees meer in mijn blogpost: Wat is meta data en waarom is dat belangrijk voor mijn boek?
Be the first to comment