
“Het laatste wat ik wil is overkomen als een gladde verkoper!” Dat is wat ik dacht toen ik mijn eerste boek aan de man probeerde te brengen. Het was natuurlijk al eng om opeens naar buiten te moeten treden, maar ik was nog wel het meest bangs om mensen weg te jagen met gladde verkooppraatjes.
En dat was onterecht, na later bleek, want marketing heeft helemaal niks te maken met mensen koste wat kost dingen aan te smeren. Maar wat is het dan wel? En misschien nog wel belangrijker, wat is het niet?
Er gaan in de uitgeefwereld een aantal hardnekkige mythes in het rond over marketing. Mythes die schrijvers bang maken om zelf aan de slag te gaan en zelfs aanzetten tot niets doen. En dat geldt niet alleen voor self-pubbers. Schrijvers in het algemeen lijken deze mythes te geloven en dat is een probleem.
Mythes zouden geen mythes zijn als er geen manier was om ze te ontkrachten. En gelukkig is dat ook het geval met de mythes over marketing.
Want of je het nu leuk vindt of niet, vroeger of later zal iedere schrijver aan marketing moeten gaan doen. Tenminste, als je boeken wilt verkopen.
Mythe 1: De uitgever doet de marketing voor mij
Veel schrijvers denken dat als ze eenmaal een uitgever hebben gevonden dat ze dan niet meer aan marketing hoeven te doen. De uitgever zal immers reclame gaan maken voor hun boeken?
Helaas is het een feit dat uitgevers een beperkt marketing budget hebben en deze veelal grotendeels zullen uitgeven om de boeken van grote namen te promoten. Er blijft dus niet zo veel over voor die andere schrijvers die ze uitgeven. Deze zullen zelf aan de bak moeten.
Dit ontkracht ook meteen een mythe die hier op lijkt, namelijk dat veel self-pubbers stiekem toch hopen om ‘ontdekt’ te worden door een traditionele uitgeverij, zodat ze dan ‘alleen nog maar hoeven schrijven’. Ook voor hen geldt dat ze in zo’n geval zelf ook marketing zullen moeten blijven doen.
Sterker nog, uitgeverijen vinden self-pubbers die al een grote schare fans interessant, omdat er dan al een goede basis is waarvan ze zelf een graantje van mee kunnen gaan pikken.
Ben je dus een schrijver die op zoek is naar een uitgeverij, zet dan alvast een website op met een mailinglist.
Of ben je een schrijver die nog aan het nadenken is of je de self-pubroute wil gaan volgen, ga dan ook alvast bouwen aan je platform. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!
Mythe 2: Ik wil geen opdringerige verkoper zijn!
Iedereen kent ze wel. Die mannen in nette pakken die aanbellen net als je gaat eten. Ze proberen je er van te overtuigen dat het toch écht beter is dat je een andere energieleverancier of internetprovider kiest. Je komt maar moeilijk weer van ze af.
Uiteraard wil je als schrijver niet op die manier overkomen bij lezers. Het werkt averechts en daardoor heb je de kans dat lezers je juist gaan negeren. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Gelukkig hoef je ook helemaal geen opdringerige verkoper te zijn.
Het is voor een schrijver belangrijk een oprecht contact te leggen met de lezer. Dit doe je door de abonnees van je mailinglist regelmatig leuke en informatieve emails te sturen. Op die manier leren ze iets relevants over jezelf en je boeken zonder dat er een ‘koop mijn boek’ praatje aan vast zit.
Ook op social media is het belangrijk vooral ‘social’ te blijven. Men is nieuwsgierig naar de persoon achter de schrijver en wil graag meer weten over de achtergronden bij je verhalen. Als je dat aanhoudt dan is er geen probleem.
Mythe 3: Marketing betekent persberichten en flyers
Dit is een mythe die zijn oorsprong heeft in de traditionele uitgeefwereld waar nog vaak non-digitaal wordt gedacht.
Persberichten zijn een manier om een tijdelijke promotie (bijvoorbeeld de presentatie van je nieuwe boek) onder de aandacht van de pers te krijgen. Daarbij is het goed dat dit op een hele gerichte manier gebeurd. Een algemene persbericht versturen naar ‘alle kranten’ heeft geen zin. Wie zegt namelijk dat de redactie ruimte heeft voor een boek in jouw genre? Bovendien, misschien zijn ze helemaal niet geïnteresseerd in boeken van self-pubbers.
Flyers zijn over het algemeen een middel om een tijdelijke actie of promotie onder de aandacht van mensen te brengen. Houd daarbij wel rekening dat het niet erg gericht is. Net als het ophangen van een poster zal een flyer door veel mensen worden gezien die wellicht je doelgroep helemaal niet zijn.
Misschien zijn flyers leuk voor een boekenbeurs of iets dergelijks, maar verwacht er niet te veel van.
Wat is marketing wél?
Marketing gaat over de volgende dingen.
- Een perfect en professioneel geredigeerd en vormgegeven boek
- Supergoede meta data
- Een goed doordacht (schrijvers)merk
- Een platform bestaande uit een website, mailinglist en één soort social media
Als je dat op z’n plaats hebt kun je gaan nadenken over emailmarketing en promoties. Maar denk vooral niet dat je alles in één keer hoeft te doen. Kleine stappen en prioriteiten zijn belangrijk anders wordt je helemaal gek.
Er is haast niets waar schrijvers meer vragen over hebben dan marketing. Ze weten niet waar ze moeten beginnen of zijn bang mensen voor het hoofd te stoten. Marketing is echter niet zo ingewikkeld als het lijkt, zolang je maar niet te veel waarde hecht aan de rondwarende mythes.
Verder lezen:
- Wanneer moet je eigenlijk beginnen met marketing? Pas als je boek uitgekomen is of al eerder? Lees er alles over in via: Wanneer moet ik beginnen met marketing?
- Wat is een mailinglist en hoe zorg je dat mensen zich aanmelden? Met een reader magnet kun je lezers overhalen lid te worden en je schrijfsels uit te proberen. Lees meer via: Mailinglist en nieuwsbrief. Hoe doe ik dat?
- Wil je meer boeken verkopen, dan is het zaak je boek zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de potentiële koper. Dit doe je door perfecte metadata te gebruiken! Hier vind je er alles over: Meer boeken verkopen op webshops als Bol.com?
Be the first to comment