Fietsen maken, self-pubben en vragen stellen

Er was eens en dertienjarig meisje dat graag fietsenmaker wilde worden. Wat heeft dat met self-pubben te maken? Nou, in eerste instantie niks, natuurlijk. Maar toen ik recent werd herinnerd aan deze meisjesdroom van mij, kwam ik erachter dat het er wel degelijk mee te maken heeft.

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe dingen werken. Ik had dan ook een fantastische tijd toen mijn vader en ik in een zomer de derailleur van zijn fiets helemaal uit elkaar haalden en weer in elkaar zetten met nieuwe kogellagers. De fiets was weer zo goed als nieuw.

Dit geklooi aan de fiets bracht mij op het idee dat ik fietsenmaker wilde worden. En toen er een paar maanden later iets mis was met de trapas van mijn eigen fiets, wilde ik proberen het probleem zelf op te lossen. Jeugdige onbezonnenheid zullen we het maar noemen.

Ik ging naar de fietsenmaker en kocht voor 99ct een nieuwe trapas. Hij keek me hoofdschuddend na, waarschijnlijk overtuigd dat hij binnenkort het gesloopte karkas van mijn fiets zou kunnen ophalen, om de schade zelf repareren.
Maar dan kende hij mij nog niet. Zelfs op die leeftijd kreeg ik al energie van een uitdaging. Het doel was om zelf mijn trapas te repareren en dat zou me lukken ook!

De hele zondag werkte ik eraan. Uiteindelijk was alles klaar om weer in elkaar gezet te worden, maar de nieuwe trapas paste niet goed. Wat ik ook probeerde, ik kreeg het niet weer op z’n plek in de behuizing, waardoor ik de trappers niet aan de fiets kon zetten zoals het moest.
Ik geef niet snel op, maar na een half uur prutsen maakte een lichte paniek zich van mij meester. Ik moest maandag weer op de fiets naar school.

Mijn vader kon me niet helpen. Het vervangen van de kogellagers in de derailleur was kinderspel vergeleken bij wat ik aan het doen was.

Het maakte me gefrustreerd en boos. Waarom kon ik dit niet? Was ik een mislukkeling?
Nee, natuurlijk niet. Het was me gelukt de trapas uit elkaar te halen en het onderdeel te vervangen. Ik wist zelfs hoe alles weer in elkaar moest, maar blijkbaar toch niet helemaal. Mijn kennis was simpelweg niet toereikend.

Ik kon maar een ding bedenken. De buurman wist misschien wel hoe het moest. Frustrerend als het was om om hulp te vragen, ging ik toch.
‘Tja,’ zei de buurman. ‘Dat is altijd een beetje lastig, maar je moet hem even een stevige klap op de kop geven.’ Hij liet me zien wat ie bedoelde en met één tik schoot de trapas op z’n plek in de behuizing. Ik kon weer verder met de fiets in elkaar te zetten en op maandag ging ik er zonder problemen op naar school.

Nog altijd ben ik de klos als familieleden iets aan hun fiets hebben…

Zevenendertig jaar geleden voelde het vragen om hulp als een nederlaag. Waarom had ik niet geweten wat ik moest doen.? Mijn doel was te bewijzen dat ik zelf een trapas kon vervangen. Maar omdat ik om hulp heb moeten vragen was dat niet gelukt.

Gelukkig kan ik niet zeggen dat deze nederlaag altijd aan me heeft geknaagd, want dat is niet zo. Wat ik als dertienjarige nog niet door had was dat ik een belangrijke les leerde die dag. Soms kun je iets niet in je eentje. Soms heb je de hulp van anderen nodig en dat is helemaal niet erg. Twee weten tenslotte meer dan een.

Het is geen nederlaag om om hulp te vragen. Het is juist het beste wat je kunt doen.

Dat is hetzelfde met het uitgeven van je eigen boek. Soms zit je vast in een stramien en dan is het goed buiten de kaders te gaan denken om weer een stapje vooruit te doen. Er komt zoveel kijken bij het self-pubben. Het is onmogelijk alles zelf te weten en om alles zelf te doen.
Daarom is het juist zo belangrijk om om hulp te vragen als je het even niet meer weet. Er zijn heel wat self-pubbers in Nederland en België. Iedereen weet wel een beetje en samen weten we een heleboel!

Als je vragen stelt kun je dingen leren en deze vervolgens toepassen. Want alleen als je nieuwe dingen leert, kom je verder met waar je mee bezig bent. Het geeft je zelfvertrouwen een boost, vooral als je ziet dat de nieuwe toepassing je meer verkopen opleveren, of meer bezoekers op je website.

Fietsenmaker ben ik uiteindelijk niet geworden. Het was toch wat teveel geklieder met die olie en dat smeer. Wat ik wel heb gekregen is een positieve kijk op het vragen om hulp. Daarom heb ik een Facebook groep opgericht speciaal voor self-pubbers. Van vragen stellen wordt je alleen maar wijzer. Wordt lid en praat mee! Hangplek voor Nederlandstalige self-pubbers

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.