Nieuws uit de uitgeefwereld: 18 t/m 24 augustus 2019

De zomervakantie is weer bijna voorbij en dat is te merken aan de groei van het aantal nieuwsberichten over de uitgeefwereld in de laatste week. Zo moet een verkoper van illegale ebooks veel schadevergoeding betalen, komen podcasts wat meer in de picture en is Wattpad een platform dat we niet zouden moeten vergeten.

Verkoper illegale ebooks moet € 1421 schadevergoeding betalen

Een Nederlandse verkoper van illegale ebooks, heeft nu van de rechter opgelegd gekregen dat hij een schadevergoeding moet betalen aan Stichting Brein van € 1421. Stichting Brein was in eerste instantie een schikkingsvoorstel overeengekomen met de man, maar aangezien hij daar niet op reageerde valt het bedrag dat hij nu moet betalen vele malen hoger uit.

De man verkocht via websites als Marktplaats.nl dvd’s met ebooks. Volgens Stichting Brein zou het gaan om zo’n 15300 illegaal gedownloade ebooks.

Dit hele geval belicht nog maar weer eens dat het blijkbaar heel normaal gevonden wordt om ebooks illegaal te downloaden. Een recent artikel in de Volkskrant belichtte dit probleem. Een veelgehoord excuus is dat een papieren boek toch óók uitgeleend kan worden aan de buurvrouw, dus waarom mag ik dan niet een ebook op een USB-stick aan haar geven?

Het antwoord daarop is heel simpel. Een papieren boek kan maar aan één persoon tegelijk uitgeleend worden, maar als een ebook wordt gekopieerd naar een stick is er een tweede ebook van gemaakt. En dat mag niet, want boeken mag je niet zomaar vermenigvuldigen. Zeker niet als je er geld voor gaat vragen. Dan kom je danig in de knoop met de copyrights van het boek.

Het zou goed zijn als er een omslag in denken kwam over ebooks, maar misschien is dit al een gepasseerd station. Zullen lezers nog wel willen betalen voor ebooks, ook als deze goedkoper worden aangeboden, bijvoorbeeld door self-pubbers die een professioneel product op de markt hebben gezet?
Dit vraagt niet alleen een omslag in denken over ebooks bij lezers, maar ook bij schrijvers.

Onderzoek naar podcasts levert interessante conclusies op

Dat audioboeken steeds populairder worden stond al vast. Niet alleen Kobo Plus, maar ook Storytel blijven explosief groeien. Maar hoe zit dat met podcasts? Willen mensen wel luisteren naar wat vaak in essentie een gesproken blog is?

Een aantal mensen sloegen de handen ineen om antwoord te krijgen op deze vraag. Want waar het luisteren van podcast in de Engelstalige wereld volkomen normaal is, is er over Nederlandstalige podcasts en luistergewoonten hiernaar weinig bekent.

De onderzoekers kwamen erachter dat er twee manieren van luisteren naar podcasts zijn. Het gericht luisteren naar een informatieve podcast om er dingen van op te steken, en het luisteren als je iets anders aan het doen bent zoals de afwas.
Ook blijkt dat het toevoegen van een podcast aan je contentmarketingstrategie met het doel er iets aan te verdienen waarschijnlijk niet gaat werken. Weinig luisteraars willen gaan betalen om een podcast te horen.

Naast de bovenstaande en nog meer interessante conclusies, geven de onderzoekers een zestal tips voor degene die willen beginnen met podcasten.

  1. Bedien je niche, niet heel Nederland
  2. Wil je intimiteit in je podcast, werk er dan bewust aan
  3. Wees je bewust van het moment waarop je publiek luistert (en pas daar eventueel je podcast op aan)
  4. Doe aan cross-promotie bij soortgelijke podcasts
  5. Wees voorzichtig met een extra app voor je podcast
  6. Doe iets wat jij leuk vindt, want dat is te horen

Wattpad explosieve groei goed nieuws voor Nederlandstalige YA schrijvers

Het Canadese Wattpad heeft recent zijn 80 miljoenste gebruiker geregistreerd en heeft hiermee 23% groei doorgemaakt sinds het begin van dit jaar. Gebruikers van het online leesplatform besteden elke maand zo’n 22 miljard minuten op de site.

Wat Wattpad zo sterk maakt is dat het een digitale smartphone app heeft, waardoor vooral jonge lezers veel verhalen lezen. Geen van deze lezers wordt meegeteld in algemene onderzoeken naar leesgedrag, waardoor deze onderzoeken veelal een eenzijdig en fout beeld geven.

Negentig procent van de gebruikers van Wattpad vallen in de leeftijdscategorieën van Millennials (geboren tussen 1980 en 1994) en Generation Z (geboren tussen 1995-2015).
Veel van deze lezers houden van boeken in het YA genre en zijn bovendien helemaal gewend aan het lezen van teksten op een smartphone. Zaak dus om Wattpad niet meer te gaan zien als fan-fiction site voor beginnend schrijvers, maar als een plek waar je boeken serieuze aandacht kunnen krijgen.

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.