
Soms krijg ik vragen van self-pubbers waarvan het beter is dat deze eens wat uitgebreider worden toegelicht. Onder de loep genomen, als het ware. Vandaag de vraag of het mogelijk is je privé emailadres te gebruiken als mailinglist.
Mag ik een privé emailadres gebruiken als mailinglist?
Dat mag wel, maar of het handig is?
Waarom zou dat niet handig zijn. In Gmail kan ik toch ook een lijst met contactadressen aanmaken?
Dat klopt, maar om dat allemaal handmatig bij te houden is een bult werk.
Bovendien is het lastig je aanmeldingen onder te delen in groepen, bijvoorbeeld als je twee lijsten wilt hebben voor de twee verschillende genres waarin je schrijft, of als je fictie en non-fictie schrijft. In die gevallen wil je aparte lijsten voor je verschillende doelgroepen.
En als ik nu maar één lijst wil, mag het dan wel?
Alles mag, maar dan blijf je zitten met handmatig toevoegen. Bovendien zijn er regels waar je rekening mee moet houden.
Regels? Hoezo? Het is toch mijn lijst. Mag ik dan niet doen wat ik wil?
Nee, helaas niet. Voor het verzamelen van emailadressen en het versturen van emails naar de abonnees op je mailinglist gelden strenge internationale regels.
Europese regels zeker, daar heb ik helemaal niks mee
Inderdaad Europese regels. Sinds de invoering van de AVG privacy wet vorig jaar, zijn dingen heel wat aangescherpt.
<zucht> Waar moet ik dan aan denken?
Sinds de AVG is het bijvoorbeeld verplicht om een zogenoemde ‘double opt-in’ te hebben.
Een double opt-in houdt in dat iemand die zich opgeeft voor jouw lijst, dit zal moeten bevestigen door in de welkom e-mail een link aan te klikken. Hiermee geven ze je toestemming om hen zo nu en dan een e-mail of nieuwsbrief te sturen.
Het voordeel van een double opt-in is dat je meer verzekerd bent van abonnees die ook echt geïnteresseerd zijn in jouw boeken. De double opt-in is extra werk voor hen, maar de echte fan heeft dat er wel voor over.
Bovendien moet je vanuit de AVG-regels kunnen bewijzen dat iemand je toestemming heeft gegeven om op je lijst te komen staan.
Ik kan me voorstellen dat het handig is om alleen echt geïnteresseerde abonnees te hebben, maar het blijft een gedoe
Dat is dus juist het voordeel als je een mailinglistprovider gebruikt in plaats van je privé emailadres. Dan hoef je alles maar een keer op te zetten en het gaat vervolgens automatisch.
Hmm… keep talking
Verder is het verplicht ook een zogenoemde ‘opt-out’ te hebben. Dit is een link onderaan iedere email die je naar je abonnees stuurt, via welke men zich met één klik kan afmelden. Dit kan via een privé emailadres niet, maar via de mailinglistprovider komt dit er automatisch onder te staan.
Ben toch nog niet helemaal overtuigd
Okay, geen probleem.
Stel dat je Gmail of iets dergelijks gebruikt voor je lijst. Dan is de kans groot dat ze je account gaan blokkeren als je dezelfde email in één keer naar een hele groep mensen stuurt. Dan zien ze je namelijk als een spammer en dat wil je natuurlijk niet. Want als je account is geblokkeerd, kun je helemaal niemand meer mailen en bovendien plaatsen ze je dan op een zwarte lijst.
Tja, dat klinkt niet zo leuk. Maar zo’n mailinglistprovider kost vast geld
Nee, niet per se. Er zijn er die gratis zijn totdat je een bepaalde hoeveelheid abonnees hebt bereikt. Daarna betaal je een maandelijks of jaarlijks bedrag.
Een veelgebruikte mailinglistprovider is Mailchimp. Maar er zijn ook Mailerlite en Laposta. Die laatste is in het Nederlands. Mailchimp en Laposta zijn gratis tot 2000 abonnees. Voor Mailerlite is dat tot 1000 abonnees.
En dan zijn er ook betaalde mailinglistproviders, zoals Aweber en Convertkit.
Maar laat ik je alvast even waarschuwen over Mailchimp. Zij hebben sinds dit voorjaar hun gratis account helemaal uitgekleed en de prijzen voor hun betaalde pakketten heel erg opgeschroefd. Daar zijn veel mensen niet blij van geworden en daardoor overgestapt naar een andere provider.
Maar als ik onder de 2000 abonnees blijf bij Mailchimp dan is dat toch geen probleem?
Nou, als je met een account alleen nog maar reguliere emails kan versturen en geen automatische reeksen emails meer, dan lijkt mij dat wel een probleem.
Automatische reeksen emails? Dat ga ik toch nooit doen!
Zeg nooit nooit! Als jij als doel hebt wat geld te willen verdienen met het schrijven en verkopen van boeken, dan kun je tegenwoordig niet meer zonder een goede en betrouwbare communicatie methode. Dat is je mailinglist en daarmee kun je een relatie gaan opbouwen met je fans. Alleen dan worden ze superfans.
Dit kan heel gemakkelijk met een reeks automatische emails, want daar heb je zelf geen omkijken naar. Kun je doorgaan met het schrijven van je volgende boek.
Bovendien is het als self-pubber belangrijk dat je outside the box gaat denken.
Blêh, outside the box. Dat is zo’n vage marketingterm
Kan zijn, maar er is heel veel aan het veranderen in het Nederlandstalige uitgeeflandschap. Als je niet meebeweegt en digitaal gaat denken is dat geen goede zet voor de toekomst van je schrijfbedrijf.
Een mailinglist opzetten en regelmatig een email schrijven aan je abonnees, is al een belangrijke stap bij het digitaal gaan denken. En als een gedeelte hiervan automatisch kan, dan waarom niet?
Je begint me te overtuigen. Kan ik ergens meer info vinden?
Zeker! Begin eens bij deze blogpost over het opzetten van een mailinglist en als je meer wilt weten over digitaal denken dan kun je hier terecht!
Be the first to comment