Nieuws uit de uitgeefwereld: 1 t/m 7 september 2019

Aan een kant is de uitgeefwereld in beweging en aan de andere kant is het bijna vastgeroest. Dat blijkt maar weer eens uit de nieuwsberichten van deze week. Zo zijn verkoopcijfers nog altijd onbetrouwbaar en kijkt Netflix naar onbekende namen in de schrijverswereld voor nieuwe series.

Boekverkoop in Amerika zit in de lift, maar ebooks verkochten ‘slechter’

De verkoopcijfers over het eerste half jaar van 2019 van boeken in Amerika zijn deze week bekend gemaakt. Volgens de cijfers van de Association of American Pubublishers (AAP) steeg de omzet van papieren boeken met 6,9%, terwijl de omzet van ebooks daalde met 3,8%. Betekent dit ‘de dood’ van het ebook in Amerika? Nee!

De cijfers van het AAP geven een vertekend beeld, want de meeste boeken die door self-pubbers worden uitgegeven worden niet meegerekend. Zo worden nog heel veel ebooks zonder ISBN uitgegeven en vaak alleen via de webwinkel Amazon. Deze verkopen worden niet meegeteld.
Self-pubbers hebben het ebooks groot gemaakt in de Engelstalige uitgeefwereld, maar zien dit zelden terugkomen in de officiële verkoopresultaten.

Wat wel interessant is uit de nieuwe verkoopcijfers is dat het percentage audioboek downloads is gestegen met 33,8%. Het gaat hierbij veelal om downloads via streamingsdiensten en abonnementsdiensten, zoals Scribd en Aubdible.

Ook in Nederland en België zit het abonnementslezen en -luisteren al enige jaren in de lift. Maar net als in Amerika worden ook hier boeken van self-pubbers (in welke vorm dan ook) veelal niet meegeteld in de officiële cijfers. Dit omdat hier de cijfers van het CB afkomstig zijn en lang niet alle indies publiceren hun (e)boeken via het CB.

Het zou mooi zijn als er wereldwijd een manier kwam om de verkopen van zelf uitgegeven boeken accuraat te registreren, zodat we het niet telkens hoeven te doen met de scheefgetrokken resultaten van het AAP en het CB.

Nieuwe serie voor Netflix België gebaseerd op een Pools boek

Net als in het bovenstaande nieuwsitem, waar veelal wordt uitgegaan van eenzijdige informatie, is er ook de mythe dat TV en streaming de doodsteek zijn voor het publiceren (en lezen) van boeken.
Mark Williams van The New Publsihing Standard geeft echter in zijn nieuwsbericht over Netflix aan dat dit helemaal niet het geval is.

Netflix België is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuwe post-apocalyptische fantasy serie Into the Night dat gebaseerd is op de boeken van de Poolse schrijver Jacek Dukaj.
Hiermee bewijst Netflix dat het voor nieuwe ideeën en series niet alleen op zoek gaat onder gevestigde namen, maar ook bereidt is te kijken naar de kleinere landen en onbekende (self-pub) schrijvers.

Verschillende digitale werelden, zoals die van de TV en het uitgeven, komen samen om mensen entertainment te bieden dat zelfs tien jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden.
Dit is een vooruitgang die niet te stoppen is, maar waar wij self-pubbers wel volop in zouden moeten duiken. Want juist omdat wij openstaan voor nieuwe ideeën, kunnen we makkelijker meebewegen met veranderingen in de markt en daarmee onze voordelen doen.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.