Nieuws uit de uitgeefwereld: 8 t/m 14 september 2019

Deze keer komt het nieuw uit de uitgeefwereld iets eerder dan normaal, maar dat komt omdat ik het komende weekend drie dagen op Schiermonnikoog zit. Gelukkig is er genoeg te vertellen, ook al is het nog maar donderdag. Ebooks mogen niet tweedehands verkocht worden en een boek is een boek of het nu gedrukt is of geprint.

Ebooks mogen niet tweedehands verkocht worden

De advocaat-generaal van het Europese Hof is tot de conclusie gekomen dat ebooks niet tweedehands verkocht mogen worden. Dit is een tegenvaller voor Tom Kabinet, die al sinds 2014 een website heeft waar ebooks tweedehands verkocht worden. Deze activiteiten zal hij na uitspraak van het Hof van Justitie moeten staken.

De advocaat-generaal stelt in zijn conclusie dat er een verschil is tussen de verkoop van een fysiek boek en dat van een digitaal boek. Tweedehands kopieën van ebooks zijn namelijk perfecte vervangers van het origineel. Bovendien, zo stelt de advocaat-generaal, is het gemakkelijk om dergelijke kopieën uit te wisselen. Hierdoor is de kans groot dat de kopieën ongecontroleerd worden vermenigvuldigd. En dit is natuurlijk in strijdt met de auteurswet.

Ondanks dat het Hof van Justitie nog geen uitspraak heeft gedaan is dit al wel een belangrijke conclusie. De Groep Algemene Uitgevers (GAU) is al jaren bezig de website van Tom Kabinet aan te klagen over het tweedehands verkopen van ebooks.
En met de piraterij van ebooks die nu sowieso in het algemeen al plaatsvindt, is het belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over digitale boeken en eenduidige regels daaromheen.

Een boek is een boek of het nu gedrukt is of geprint

Van de digitale wereld van ebooks is het maar een klein sprongetje naar de digitale wereld van papieren boeken. Want ook papieren boeken vallen onder de nieuwe digitale uitgeefwereld.

Deze week heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak die een auteur had aangespannen tegen haar uitgeverij. Deze was van een gedrukte oplage van haar boek naar een geprinte POD-oplage gegaan. De auteur zegde vervolgens het contract met de uitgeverij op, omdat in het contract stond vermeld dat als het boek langer als een jaar niet in ‘boekvorm’ beschikbaar zou zijn, het publicatierecht naar haar terug zou vallen.

De uitgever was van mening dat het boek nog steeds in boekvorm beschikbaar was, ook al werd het nu geprint via de POD-methode en daar was de rechter het mee eens. De fysieke vorm is doorslaggevend en niet het productieproces.

Deze uitspraak lijkt niet echt belangrijk, maar het is wel degelijk baanbrekend te noemen. Doordat een POD-boek nu wordt gezien als een ‘echt boek’, zal de uitgever daarmee de duur dat het boek fysiek verkrijgbaar is bijna oneindig kunnen verlengen.
Dit betekent dat schrijvers weinig of geen kans meer krijgen hun publicatierecht terug te krijgen.

Zaak dus dat uitgevers en schrijvers serieus met elkaar in onderhandeling gaan over de juiste bewoordingen in het te tekenen (model)contract, zodat zowel de schrijver als de uitgever tevreden kunnen zijn.
En als de schrijvers moeten gaan onderhandelen over contractduur en de fysieke vormen van hun boek, dan is het eigenlijk maar een kleine stap ook eens te gaan onderhandelen over de digitale rechten van hun werk, zoals ebooks en audioboeken.

De digitale uitgeefwereld is zich met rasse schreden aan het uitbreiden en het zou goed zijn als zowel schrijvers als uitgevers zich er eens goed in zouden verdiepen wat dit inhoudt. Nu een boek niet zomaar meer een boek is, wat houdt dat dan in voor de publicatierechten? Voor de contractduur? Voor de royalty’s?

Lang werd gedacht dat de digitale uitgeefwereld en het digitale denken het domein waren van de self-pubbers (als deze al zo vooruitstrevend waren). Maar door uitspraken als deze, en die van Tom Kabinet, is het wel duidelijk dat iedereen in de huidige uitgeefwereld digitaal moet gaan denken, of ze dat nu leuk vinden of niet.

Doe mee met de gratis internationale online self-pubconferentie!

Aanstaande zaterdag 14 september is het weer tijd voor de internationale online self-pubconferentie, die drie keer per jaar wordt georganiseerd door de Alliance of Independent Authors (ALLi).
Vierentwintig uur lang is er elk uur een gratis webinar of interview over self-pubben, marketing en promotie.

ALLi organiseert deze conferentie ditmaal in aansluiting op de DigitalBookWorld dat deze week wordt gehouden in Nashville TN, USA.
De voertaal van de conferentie is Engels, maar er valt veel te leren over self-pubben, adverteren, digitaal denken, schrijven en het opzetten van een succesvol schrijfbedrijf. En daar kunnen zelfs wij Nederlandstalige self-pubbers veel van leren!

De volledige line-up van sprekers kun je hier vinden en vergeet niet je te registreren, zodat je gratis live kunt meekijken.

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.