Nieuws uit de uitgeefwereld: 15 t/m 21 september 2019

Het was een rustige week want betreft nieuws uit de uitgeefwereld. Maar gelukkig is er eindelijk uitsluitsel over het btw tarief voor ebooks.

Vanaf 2020 een verlaagd tarief op digitale publicaties

De kogel is eindelijk door de kerk. Vanaf 2020 (nog geen datum bekent, maar ik neem aan 1 januari…) wordt de btw op digitale publicaties, waaronder dus ebooks, verlaagd van 21% naar de 9% die nu al geldt voor papieren boeken.
Dat is goed nieuws, want hopelijk worden daarna de ebooks goedkoper, zodat er meer verkocht gaan worden.

Want helaas is het in Nederland en België nog steeds zo dat ebooks in verhouding vrij duur zijn. Dit kan komen doordat veel traditionele uitgevers hun ebook prijzen hoog houden, omdat ze toch nog iets aan ebooks willen verdienen, maar ook omdat ze de verkoop van hun papieren boeken niet in de weg willen zitten.

Het blijft lastig een goede prijs voor een ebook te bepalen, vooral als self-pubber. Dat komt deels doordat indies kijken naar wat de traditionele uitgevers doen en met hun prijzen daar niet te ver uit de buurt willen gaan, maar ook omdat ze bang zijn dat een ebook dat goedkoper wordt geprijsd door de lezer wordt gezien als ‘minder waard’.

In de Engelstalige wereld hebben self-pubbers vanaf het begin (en we praten hier over 2009-10) hun ebooks een stuk lager geprijsd als de papieren boeken van de traditionele uitgevers en dat heeft daar wonderwel goed uitgepakt. Een ebook is daar duur als het meer dan €3,99 is. Iets dat Nederlandstalige self-pubbers zich nauwelijks kunnen voorstellen.

Persoonlijk denk ik dat het te laat is om in Nederland en België nog echt de prijstactieken uit de Engelstalige self-pubwereld toe te passen. Daarvoor zijn lezers hier nu te wantrouwend geworden ten opzichte van goedkope ebooks.
Maar om een ebook €9,99 te prijzen is m.i. toch echt te hoog. €5,99 zou dan een betere prijs zijn. Eentje die de lezers laat weten dat het om een goed product gaat en op hetzelfde moment duidelijk goedkoper laat zijn als het papieren boek. Hopelijk zal de verlaagde btw hiertoe bijdragen.

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.