Nieuws uit de uitgeefwereld: 13 t/m 19 oktober 2019

De afgelopen week was een drukke nieuws week waarin een aantal interessante dingen gebeurden. Zo neemt het CB het Luisterhuis over, zet Mybestseller de stap naar het Midden-Oosten en was de Internationale dag tegen DRM.

CB neemt audioboekdistributeur Luisterhuis over

Het audioboek distributieplatform Luisterhuis gaat vanaf 1 januari 2020 deel uitmaken van het CB. Hierdoor kunnen klanten van het CB, zoals uitgevers en retailers, hun boeken vanaf één platform beheren en verspreiden. Dit levert hen tijdwinst en gemak op.

De reden voor deze samenwerking is de snelgroeiende markt voor audioboeken. Luisterhuis wil graag meegroeien, maar heeft niet de capaciteit in huis die daarvoor nodig is. Het CB heeft dat wel en samen gaan ze kijken hoe de groei vormgegeven kan worden.
De naam Luisterhuis blijft voorlopig bestaan.

Luisterhuis is een van de audioboekplatformen waar ook self-pubbers gebruik van kunnen maken om hun audioboeken te produceren en distribueren. Alhoewel het niet meteen duidelijk is uit het persbericht, ga ik er vanuit dat indies dit ook na 1 januari kunnen blijven doen.

Mybesteller introduceert self-publishing in het Midden-Oosten

Eind november zal het zelfuitgeefplatform Mybestseller samen met Jamalon Publishing uit Jordanië het mogelijk maken voor auteurs in het Midden-Oosten om hun boeken zelf te gaan uitgeven. Het gaat hierbij om POD-boeken en ebooks.

Tot nu toe is het voor schrijvers in het Midden-Oosten nog niet mogelijk om zelf hun eigen boeken uit te geven. Toch is daar wel degelijk behoefte aan. De samenwerking tussen Jamalon Publishing – die een grote webwinkel heeft in het Midden-Oosten – en Mybestseller zorgt dat dit nu wel mogelijk wordt.

Uit dit nieuwsbericht blijkt maar weer eens dat er in de nieuwe uitgeefwereld steeds meer over de grenzen wordt gekeken. De samenwerkingen die ontstaan tussen zelfuitgeefplatformen, uitgeefdiensten en webwinkels geeft self-pubbers wereldwijd de kans hun boeken onder de ogen van lezers te krijgen op manieren die eerder niet mogelijk waren.
De hedendaagse digitale technieken maken dit mogelijk en het zou goed zijn als self-pubbers dit met enthousiasme zouden omarmen.

Daarnaast geeft het ook aan dat wat betreft uitgeefmethoden en marketingtechnieken het er in de verschillende landen niet anders aan toe gaat als hier. Dit is een logisch gevolg van het gebruikmaken van de digitale mogelijkheden die er tegenwoordig zijn.
Een vroeg voorbeeld van een internationale samenwerking in de Lage Landen is het partnerschap dat het Canadese Kobo in 2014 aanging met Bol.com. Nu gaat het Nederlandse Mybestseller een samenwerking aan met een grote webwinkel uit het Midden-Oosten Jamalon.

En ook al is het voor Nederlandstalige self-pubbers op dit moment nog niet mogelijk hun boeken via Mybestseller te distribueren naar het Midden-Oosten, de kans bestaat dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren. Daarmee gaan weer meer deuren open voor indies en dat is een zeer interessante ontwikkeling. Ook al schrijf je alleen in het Nederlands.

Internationale dag tegen DRM

Het wel of niet toepassen van Digital Rights Management (DRM) op je ebooks is een onderwerp dat veel self-pubbers hoofdbrekens bezorgd. Pas je het toe dan kun je misschien voorkomen dat je ebook illegaal wordt verkocht, maar loop je ook de grote kans lezers te frustreren. Door DRM toe te passen wordt het voor lezers namelijk moeilijker om je ebook te lezen op verschillende apparaten.

Het ‘voordeel’ dat DRM zou geven tegen piraterij kan snel worden tegengesproken, omdat lezers de DRM-beveiliging er gemakkelijk zelf kan afhalen. Dus een echt een goede beveiliging is het sowieso niet. Persoonlijk gebruikt ik daarom nooit DRM voor mijn ebooks.

Zaterdag 12 oktober was het Internationale dag tegen DRM. Daaruit blijkt al wel dat het niet populair is. Wat echter ik nooit heb geweten is dat DRM voor veel meer dingen wordt gebruikt dan alleen ebooks. Het kan blijkbaar ook worden toegepast op computers, games en gadgets van alle soorten en maten. Alles wat digitaal is kan ‘beschermt’ worden met DRM.

Dat dit geen goede zaak is wordt uitgelegd door Len Epp, medeoprichter van zelfuitgeefplatform Leanpub, in een zeer interessante blogpost die hij schreef voor de Internationale dag tegen DRM.
Hij geeft aan dat als je het internet en computers met argwaan bekijkt – in plaats van het simpelweg te zien als technologie – je dan de kans loopt bang te worden dat ‘het internet’ dingen van je kan gaan stelen. Mensen die dit zo voelen zullen zich veiliger voelen als DRM wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor hun ebooks om ze te beschermen tegen piraterij.

Maar in zijn ervaring met Leanpub is hij er juist achter gekomen dat lezers maar wat graag betalen voor ebooks, zolang ze weten wat de auteur zelf overhoudt aan de aankoop.

Het is aan iedere self-pubber zelf om te bepalen of hij DRM kiest of niet voor zijn ebooks. Maar voordat je kiest om het toe te passen, zou ik je echter willen aanraden Lens blogpost te lezen.
Het is mijn persoonlijke mening dat de wereld zonder DRM kan. Wat denk jij?

Indie Awards komen er weer aan!

Het is alweer oktober en dat betekent dat de Indie Awards er weer aankomen. Dit jaar wordt het event voor de derde keer georganiseerd.
Vanaf 1 november kunnen schrijvers hun zelf uitgegeven boeken weer nomineren. Het gaat hier om fictie- en non-fictieboeken in de Nederlandse taal, die gepubliceerd zijn tussen 1 januari en 31 december 2019.

Beste Groninger Boek

Voor de Groningers onder ons – of de niet-Groningers die een boek hebben geschreven over Groningen – is er de mogelijkheid hun boek te nomineren voor het Beste Groninger Boek. Deze jaarlijkse prijs wordt georganiseerd door Noordwoord, een stichting die literatuur in Groningen op de kaart zet.

Het leuke van deze prijs is dat het open is voor boeken van self-pubbers. Dit is iets dat bij lang niet alle literaire prijzen het geval is.
Als je denkt dat je boek in aanmerking komt, dan kun je het tot 1 januari 2020 nomineren.

Verder lezen:

  • In de snel veranderende uitgeefwereld is digitaal denken van groot belang. Alleen dan heb je meer commerciële mogelijkheden. Maar wat is digitaal denken? Lees meer via: Digitaal denken. Wat moet ik daarmee?

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.