Nieuws uit de uitgeefwereld: 20 t/m 26 oktober 2019

Misschien kwam het van de herfstvakantie, maar het was een relatief rustige week in uitgeefland. Toch is er een uitstapje naar het museum in het verschiet en komt NaNoWriMo nu echt dichtbij.

Foute boeken in het museum

In het oudste boekenmuseum ter wereld, Museum Meermanno | Huis van het boek in Den Haag is sinds deze week de tentoonstelling Foute boeken? te zien. In de tentoonstelling kan de bezoeker boeken zien die representatief zijn voor een bepaalde ideologie of religie. Denk daarbij aan titels als Kuifje in Afrika, Tien kleine negertjes en Het Kerstjoodje. Boeken die in het verleden gewoon waren, maar nu worden gezien als controversieel.

In de tentoonstelling zijn 300 boeken te zien, verdeelt in de thema’s racisme, nationaal socialisme, bekering, seksisme en rolpatronen.
Het museum wil met deze tentoonstelling kijken hoe mensen nu denken over boeken die al lange tijd en soms nog steeds onze identiteit en onze ideeën vormen. Gaan deze boeken nu te ver, of is het onderdeel van de vrijheid van meningsuiting? En welke van de boeken die nu worden geschreven worden over 100 jaar gezien als controversieel?

De tentoonstelling is nog te zien t/m 1 maart 2020.

Geen NaNoWriMo, maar NaPodPoMo

NaNoWriMo, oftewel National Novel Writing Month, is ondertussen aardig ingeburgerd (en allang niet meer nationaal), maar heb je wel eens gehoord van NaPodPoMo? Ik niet in elk geval tot deze week.

NaNoWriMo gaat de komende week weer van start. De uitdaging is om 50.000 woorden te schrijven in de maand november. NaPdoPoMo – dat staat voor National Podcast Post Month – gaat ook op 1 november van start en dat alweer voor de 12e keer. De uitdaging hier is om elke dag een podcast te plaatsen.

Nu heb ik recent het plan opgevat om naast mijn blog te gaan podcasten over selfpubben en alles wat daarbij komt kijken. Maar elke dag een podcast plaatsen gaat er voor mij niet in zitten.

Het is echter wel zo dat podcasts – net als audioboeken – steeds populairder worden. In een tijd waarin lezers minder tijd lijken te hebben om daadwerkelijk een boek op te pakken of een krant open te slaan, zijn audioboeken en podcasts een uitweg om toch te lezen en op de hoogte te blijven, terwijl er andere dingen worden gedaan.

Zo geven podcasts en audioboeken ons manieren om content op nieuwe manieren aan onze fans te presenteren. Daarmee hebben we niet alleen de mogelijkheid tot het creëren van social proof (oftewel voor non-fictie schrijvers het bewijs dat ze weten waar ze het over hebben), maar ook een extra inkomen als het gaat om de verkoop of het uitlenen van audioboeken.

 

About Maria Staal 266 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en coaching, en heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.