Nieuws uit de uitgeefwereld: 3 t/m 9 november 2019

De dagen worden weer korter en dat betekend dat het weer tijd is voor The Indie Awards! Ook daalt het gebruik van social media in Nederland.

Gebruik van social media in Nederland gedaald

Volgens een onderzoek van Mulitscope is het gebruik van social media onder Nederlanders in het afgelopen jaar gedaald. Zo besteed de Nederlander in 2019 gemiddeld 79 minuten per dag aan social media, terwijl dat in 2017 nog 83 minuten was.

Het gebruik per dag verschilt wel per soort social media. Zo is het gebruik van Instagram gestegen, terwijl dat van Facebook en Whatsapp zijn gedaald. Toch zijn deze laatste twee nog wel de meest gebruikte vorm van social media. Voor beide geldt dat men 32% van de tijd doorbrengt op Facebook of Whatsapp.

Het interessantste wat ik haal uit dit onderzoek is dat social media heel erg veranderlijk is. Wat het ene jaar populair is, verdwijnt het jaar erna. En ondanks dat social media zeker een functie kan hebben in het bereiken van en in contact komen met je doelgroep, is het zeker niet de beste plek om een schrijfbedrijf op te bouwen. Daarvoor zijn social media domweg te onbetrouwbaar.

Het hebben van een stevige fundering voor je schrijfbedrijf met een platform waar – naast social media – vooral je website en mailinglist een belangrijke rol spelen, is een veel betere manier om blijvend in contact te komen met je fans.

Nomineer je boek voor The Indie Awards!

Het is november en dus kunnen zelf uitgegeven boeken weer genomineerd worden voor The Indie Awards. Niet alleen lezers kunnen hun favoriete boeken nomineren, maar ook selfpubbers mogen hun eigen boeken laten meedingen in deze felbegeerde prijs.

De categorieën voor nominatie dit jaar zijn:

  • De jury prijzen voor fictie (beste boek, meest memorabele personage, meest verrassende plottwist)
  • Publieksprijs: best boek 2019
  • Publieksprijs: mooiste cover 2019
  • Publieksprijs: meest leerzame boek 2019 (non-fictie)
  • Publieksprijs: leukste kinderboek 2019

Boeken die in aanmerking komen voor The Indie Awards 2019 zijn zelf uitgegeven en gepubliceerd tussen 1 januari en 31 december 2019. Ook zijn ze in het Nederlands geschreven.
Komt jouw boek in aanmerking? Nomineer het dan voor 30 november!

Verder lezen:

  • Wil je meer weten over het gebruik van social media voor promotie en het belang van een mailinglist? Luister dan naar het interview dat ik heb gehad met schrijver en vlogster Robin Rozendal: 5 tips over marketing en nog wat meer (fun video!)
  • Ook is mijn nieuwe boek Marketing voor schrijvers nu beschikbaar bij Bol.com en in de boekhandels!
About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.