Hoe maak je een ebook?

De verkoop van ebooks zit aardig is de lift de laatste jaren. Daarom is het goed je boek niet alleen als papieren boek uit te geven, maar ook als ebook. Zelfs als je zelf nooit ebooks leest.

Maar voordat je je boek kunt uitgeven als ebook, moet je weten hoe je er een ebook van maakt. Het produceren van een ebook is zelfs een belangrijk onderdeel van het uitgeefproces.

Twee soorten ebooks

Er zijn twee soorten ebook-formaten, epub en mobi. De meeste ebooks die in Nederland en België worden verkocht zijn epubs. Deze zijn te koop via de meest gangbare webwinkels zoals Bol.com, Kobo, iStore enzovoort.
Het mobi-formaat ebook is te lezen op de e-reader van Amazon (de Kindle), maar ook op de Kindle-app voor smartphone en tablet. Via de webwinkel van Amazon zijn alleen ebooks van het mobi-formaat te koop.

Eigenlijk is het onhandig dat er twee ebook-formaten zijn, want als jij je ebook ook wilt verkopen op Amazon (en dat wil je!), heb je niet alleen een epub van je tekst nodig maar ook een mobi.

Nog even voor de duidelijkheid; een pdf is geen ebook. Toen de epub en mobi nog niet bestonden, werden pdf’s verkocht als ebook, maar nu niet meer.

Professional inhuren

Het maken van een ebook wordt ook wel ‘formatting’ of formatteren genoemd.

Het formatten van een ebook is een ingewikkeld proces om goed te krijgen. Vooral tekst met illustraties en lijsten met bulletpoints kunnen problemen veroorzaken. Het is dan ook goed om voor het formatten van een ebook een professionele vormgever in de arm te nemen. Dan weet je zeker dat het er allemaal goed uit komt te zien.

Zorg bij het zoeken naar een vormgever dat deze in elk geval bekend is met de specifieke vormgeving die vereist is voor het maken van een ebook. Een formatter kun je vinden door op self-pub-forums of Facebook-groepen rond te vragen.

Het inhuren van een professional kost geld, maar het is een goede investering in je schrijfbedrijf.

Eigen formatting

Als je toch zelf wilt gaan formatteren, doe dit dan alleen als je manuscript alleen maar tekst bevat.

Het produceren van een goed ebook is ingewikkeld, maar het moet er natuurlijk wel professioneel uitzien. Dat het ingewikkeld is, komt omdat er zoveel verschillende soorten e-readers zijn: elke e-reader gebruikt zijn eigen weergave voor ebooks. En natuurlijk is het wel van belang dat je ebook er op iedere e-reader perfect uitziet.

Het handige is dat bij publicatie van je ebook je via Kobo, Amazon, Smashwords en Draft2Digital een geformatteerd Word-document kunt uploaden. Deze wordt dan door de site zelf omgezet in het juiste ebook-formaat (mobi voor Amazon en epub voor de rest). Dit geformatteerde Word-document kun je zelf maken door de aanwijzingen in de Smashwords Stijlgids te volgen. Deze kun je gratis downloaden via deze link.

Waar moet je op letten bij het maken van een ebook?

  • Ebooks hebben geen paginanummers
  • Gebruik geen tabs. Deze worden op de verschillende e-readers verkeerd weergegeven waardoor de tekst er onregelmatig en slecht leesbaar uit te zien.
  • Een ebook heeft aan het begin alleen een titelpagina, een copyrightspagina en een klikbare inhoudsopgave. Onderdelen als ‘Over de auteur’ en het dankwoord horen achter in het ebook thuis

Let er op dat bij het volgen van de Stijlgids je zult merken dat je op de copyrightspagina een referentie naar Smashwords moet toevoegen aan je Word-document. Deze is verplicht bij het publiceren van het ebook via Smashwords. Echter, als je het Word-document ook gaat gebruiken voor bijvoorbeeld Amazon, Kobo of Draft2Digital, zorg dan dat je de referentie naar Smashwords verwijdert. Je wilt niet dat er in je Amazon ebook komt te staan dat het is uitgegeven door Smashwords of andersom …

Word-document uploaden en controleren

Als je geformatteerde Word-document klaar is, kun je deze uploaden naar de site van jouw keuze. Hier wordt het dan omgezet in een epub of mobi. Als dit proces klaar is, krijg je de kans om je nieuw gevormde ebook te controleren. Hiervoor kun je op iedere site een preview-modus aanklikken. Maak hier goed gebruik van!

Van belang is dat het ebook er perfect uitziet en zoals jij dat voor ogen hebt. Staan er fouten in, pas je Word-document aan en upload het opnieuw, waarna je nogmaals de preview controleert.

Een fout die veel voorkomt in zelfgeformatteerde ebooks is dat iedere keer als er een <enter> is gegeven op het toetsenbord, er een extra witregel ontstaat in het ebook (zie voorbeeld hierna). Dit leest moeilijk en komt onprofessioneel over. Geen goede reclame voor de schrijver.

Een andere veelvoorkomende fout is dat een nieuw hoofdstuk niet op een nieuwe pagina begint. Dit wordt veelal als minder storend ervaren dan alle extra witregels, maar ook dit getuigt niet echt van professionaliteit.

Fouten als deze kun je gemakkelijk voorkomen door je ebook uitgebreid te checken op de previewers van de verschillende websites vóór je op ‘publiceren’ klikt.

Epub of mobi via Calibre of Sigil

Het is mogelijk zelf je eigen ebooks te produceren via Calibre of Sigil. Deze programma’s kun je gratis downloaden. Het voordeel van Calibre is dat je er zowel een epub als een mobi mee kunt produceren; Sigil doet alleen epubs.

In beide programma’s kun je een Word-document uploaden en deze vervolgens omzetten naar mobi en/of epub. Het is slim om hiervoor ook een volgens de Smashwords Stijlgids geformatteerd Word-document te gebruiken.
Controleer ook deze ebooks altijd uitgebreid op lay-out-issues voordat je het publiceert!

Of je nu zelf je ebooks maakt, of het laat formateren door een professionele vormgever, het is van belang dat je ebook er altijd zo professioneel mogelijk uitziet!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 221 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en cursussen, en heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houd van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.