Nieuws uit de uitgeefwereld: 8 t/m 21 december 2019

Ondanks dat het bijna kerst is, toch wat nieuws uit de uitgeefwereld. Er is een uitspraak van het Europese Hof in de zaak van het tweedehands ebook verkoop via de website Tom Kabinet. En volgend jaar krijgen selfpubbers er een belangrijk nieuw verkoopkanaal bij voor hun papieren boeken, namelijk Amazon!

Uitspraak Europees Hof: ebooks mogen niet worden doorverkocht!

Dit is niet de eerste keer dat ‘Tom Kabinet’ voorbij komt in het nieuws en de afgelopen week zal ook niet de laatste keer zijn, denk ik. Deze week heeft het Europese Hof van Justitie namelijk uitspraak gedaan over de zaak of ebooks tweedehands mogen worden verkocht of niet. De conclusie van het Hof is dat dit dus niet mag.

Waar ging het ook alweer over?

Tom Kabinet is een website dat ebooks doorverkoopt nadat ze zijn gelezen door degene die het ebook oorspronkelijk heeft gekocht. Vergelijkbaar met de verkoop van tweedehands papieren boeken.

Al eerder stelde de advocaat-generaal van het Europese Hoff dat er een verschil is tussen de verkoop van een fysiek boek en dat van een digitaal boek. Tweedehandse kopieën van ebooks zijn namelijk perfecte vervangers van het origineel. Ook is het gemakkelijk om dergelijke kopieën uit te wisselen. Hierdoor is de kans groot dat de kopieën ongecontroleerd worden vermenigvuldigd. En dit is natuurlijk in strijdt met de auteurswet.
De Groep Algemene Uitgevers (GAU) is al jaren bezig de website van Tom Kabinet aan te klagen over het tweedehands verkopen van ebooks.

Met de uitspraak van het Europese Hof lijkt er nu eindelijk wat duidelijkheid te komen over het gebruik en de verkoop van digitale boeken. Hopelijk leidt dit tot eenduidige regels, zodat ook piraterij van ebooks aan banden kan worden gelegd.

Na aanleiding van de uitspraak publiceerde de Belgische krant De Standaard een interessant opiniestuk over de doorverkoop van ebooks (helaas niet op hun website, dus dank aan Ann Driessen voor het doorsturen).
Daarin stelde de journalist Dominique Deckmyn dat de verkopen van ebooks sowieso al zijn langste tijd heeft gehad. Jongeren (degene jonger dan 35 jaar) hechten volgens Deckmyn niet meer aan digitaal bezit en zijn massaal aan het switchen naar streaming via abonnementen. Dit is nu vooral te zien in de muziek industrie, maar bij ebooks is die trend ook al waarneembaar, kijk naar abonnementen als Kobo Plus en Storytel.

Ik denk dat Deckmyn een belangrijk onderwerp aansnijdt en het zal interessant zijn om te zien hoe het lezen via een abonnement zich in de komende jaren gaat ontwikkelen.

Amazon Nederland gaat uitbreiden naar een volledige webshop

Er wordt al jaren gespeculeerd over de komst van een volledige Amazon webshop naar Nederland, maar volgend voorjaar lijkt het er dan toch écht van te komen. Dan wordt de Amazon NL webshop uitgebreid van alleen ebooks naar een volledige webshop, zoals die ook in Duitsland bestaat.

Dit betekent een belangrijke uitbreiding van het verkoopgebied van papieren boeken voor de selfpubber! Papieren boeken kunnen namelijk gemakkelijk via het zelfuitgeefplatform van Amazon, Kindle Direct Publishing (KDP), worden gepubliceerd. Deze zullen dan volgend jaar eindelijk ook op de Nederlandse Amazon te koop zijn en hiermee een goede concurrent worden voor de verkoop van papieren boeken op Bol.com.

Want ondanks dat het via het zelfuitgeefplatform Ingram Spark mogelijk is om papieren boeken zonder tussenkomst van het CB op Bol.com te verkopen, zullen veel Nederlandstalige selfpubbers die stap nog niet hebben gezet. Maar gratis een papieren boek publiceren op de nieuwe Amazon zonder tussenkomst van het CB, is een grote stap in de verzelfstandiging van de al zeer zelfstandige selfpubber.

Hiermee zal de mogelijkheid van het publiceren en verkopen van papieren boeken op de Nederlandstalige markt eindelijk wat beter in het bereik van de selfpubber komen en wel op zo’n manier dat ze hun papieren boeken lager kunnen gaan prijzen en toch hogere royaly’s overhouden. Dit zal de boekverkoop stimuleren.

De verwachting is dat de volledige Amazon Nederland webshop in februari online is. Ik kan selfpubbers op dit moment alleen maar aanraden om tussen nu en dan te zorgen dat hun papieren boeken ook via KDP zijn uitgegeven, zodat deze meteen te koop gaan zijn op de nieuwe webshop.

Iets minder blogposts volgend jaar

Het afgelopen jaar heb ik, met plezier, veel tijd besteed aan de non-fictie kant van mijn schrijfbedrijf en daarom is het volgend jaar hoog tijd dat ik de fictie kant weer wat nieuw leven in blaas. Daarom zal ik in elk geval de eerste zes maanden minder tijd hebben voor blogposts over selfpubben en marketing in Nederland en België.

Het plan is om in elk geval twee keer per maand een blogpost te blijven schrijven. Eentje over het nieuws en eentje over een selfpub- of marketingonderwerp.
De nieuwsblogpost die je nu aan het lezen bent is dan ook de laatste van 2019. Ik wens iedereen daarom fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling!

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.