Nieuws uit de uitgeefwereld: 2 t/m 8 februari 2020

De afgelopen week was er van verschillende kanten groot nieuws uit de uitgeefwereld. Op het eerste gezicht mag het er misschien op lijken dat niet alle nieuwsberichten meteen van belang zijn voor selfpubbers uit Nederland en België, toch gaan ook wij hier de gevolgen van internationale gebeurtenissen waarschijnlijk merken.

Tom Kabinet stopt

De tweedehands ebook verkoopsite Tom Kabinet houdt per 15 februari aanstaande op te bestaan. Dit na aanleiding van een voor Tom Kabinet nadelige uitspraak van het Europese Hof van Justitie op 19 december vorig jaar.

Deze uitspraak stelde dat er wel degelijk een verschil is tussen de tweedehandsverkoop van een fysiek boek en dat van een digitaal boek. Tweedehandse kopieën van ebooks zijn namelijk perfecte vervangers van het origineel. Ook is het gemakkelijk om dergelijke kopieën uit te wisselen. Hierdoor is de kans groot dat de kopieën ongecontroleerd worden vermenigvuldigd. En dit is natuurlijk in strijdt met de auteurswet.

De uitspraak van het Europese Hof geeft eindelijk duidelijkheid over het gebruik en de verkoop van digitale boeken. Toch werd er op verschillende leessites en Facebook groepen teleurgesteld gereageerd. Dit geeft maar weer eens aan dat veel lezers het normaal vinden dat digitale content gekopieerd wordt en er totaal niet bij stilstaan dat dit toch wel degelijk het copyright van de auteur schendt.

Hopelijk gaat de uitspraak tegen Tom Kabinet zorgen voor duidelijker regels, zodat ook piraterij van ebooks aan banden kan worden gelegd.

Er kan weer gestemd worden voor The Indie Awards!

Het is februari en dat betekent stemmen voor The Indie Awards! De hele maand februari kan er gestemd worden voor de publieksprijzen van The Indie Awards: Beste Boek 2019, Meest Leerzame Boek (non-fictie), Leukste Kinderboek en Mooiste Cover.
De prijsuitreiking is in april.

OverDrive overgenomen door beleggingsfonds KKR

Degene die rechtstreeks via Kobo Writing Life hun ebooks publiceren, zullen gehoord hebben van OverDrive. Via OverDrive worden ebooks en audioboeken wereldwijd gedistribueerd naar bibliotheken (niet in Nederland trouwens, want daar loopt de distributie van ebooks via het CB). Op Kobo Writing Life heb je de keuze of je je ebooks wilt laten distribueren naar OverDrive of niet.

Op 24 december 2019 kwam het zeer onverwachte nieuws dat Rakuten (het moederbedrijf van Kobo) OverDrive heeft verkocht aan het beleggingsfonds KKR.
Dit nieuws was onverwachts omdat het nog niet zolang geleden is dat Rakuten zelf besloot in zee te gaan met OverDrive en sinds april 2019 ook audioboeken verkoopt via Kobo. Dus waarom verkochten ze OverDrive aan KKR? Het bleef onduidelijk.

Begin januari kwam OverDrive met hun jaarcijfers over 2019. In dat jaar hadden ze 326 miljoen digitale downloads, 211 miljoen ebooks en 114 miljoen audioboeken. Er was een stijging van 15% voor ebook downloads vergeleken met 2018 en voor audioboeken zelfs een stijging van 30%.
Met deze goede cijfers blijft het nog steeds onduidelijk waarom Rakuten OverDrive verkocht en of dit wellicht consequenties zou hebben voor Kobo, dat in 2011 werd gekocht door Rakuten?

En om nog maar eens een extra draai te geven aan dit verhaal, kwam deze week het interessante nieuws dat RM Media (dat als moederbedrijf het beleggingsfonds KKR heeft), de grootste uitgever van audioboeken ter wereld is geworden. In 2019 publiceerden zij 6500 audioboeken. Het lijkt erop dat er achter de schermen gewerkt wordt aan iets groots dat audioboeken, ebooks en bibliotheken met elkaar verbindt.

Het blijft allemaal koffiedik kijken, maar tot nu toe (amper een maand na het nieuws) is er wat betreft de distributie van op Kobo Writing Life gepubliceerde ebooks naar OverDrive nog niets veranderd.
Toch zijn trendwatchers in de internationale selfpublishing wereld er niet helemaal gerust op. Stel dat Rakuten van Kobo af wil? Wat heeft dat dan voor gevolgen voor de distributie van ebooks via Kobo Writing Life naar Bol.com?
Wordt vervolgd.

Amerikaanse uitgeverij MacMillan geweerd van DigitalBookWorld

De traditionele uitgeverij MacMillan (een van de ‘Big 5’) ligt al enige tijd in de clinch met Amerikaanse bibliotheken over de verspreiding van ebooks. MacMillan is bang dat met de verspreiding van pas uitgegeven ebooks naar bibliotheken, ze verkopen mislopen. Daarom hebben ze sinds 1 november 2019 een embargo ingesteld. Bibliotheken mogen maar één ebook kopen (tegen een hoge prijs) om uit te lenen in de eerste 8 weken dat het ebook is uitgekomen.

Nu is bewezen dat het lenen van boeken uit de bibliotheek niet leidt tot lagere verkopen, dus waarom MacMillan zo vasthoudt aan het embargo is een raadsel.

De organisatie van DigitalBookWorld, een grote, prestigieuze boekenbeurs die wordt gehouden in september in Nashville, heeft besloten MacMillan te weren van de beurs zolang het ermbargo geldt.
DigitalBookWorld is niet alleen een belangrijke beurs voor traditionele uitgevers, maar ook voor de selfpublishing industrie. Daarom is de Alliance of Independent Authors (de internationale selfpub vakbond) twee jaar geleden vol overgave met hen in zee gegaan.

Niet alleen mogen medewerkers van MacMillan geen presentaties geven op de beurs, ze zijn zelfs helemaal niet welkom. Het geldt bovendien ook de medewerkers van de MacMillan imprints en de medewerkers van het moederbedrijf Holtzbrink Publishing Group.

Waarom is dit belangrijk? Traditionele uitgeverijen zijn altijd al wat wantrouwend geweest over ebooks. Maar wat is beter voor een uitgeverij dan een publiek dat graag leest? Bibliotheken en ebooks zorgen er wereldwijd voor dat er steeds meer wordt gelezen. Daarom zouden traditionele uitgeverijen dus juist moeten gaan samenwerken met bibliotheken en hen niet gaan tegenwerken.

Dat een grote boekenbeurs als DigitalBookWorld op deze manier een positie inneemt is bewonderingswaardig te noemen. Het gaat interessant zijn hoe hier vanuit de uitgeefwereld wereldwijd op gaat worden gereageerd.
Wederom wordt vervolgd.

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.