Amazon heeft eindelijk een volledige webwinkel in Nederland!

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar vanaf 10 maart 2020 heeft Amazon een volledige webwinkel in Nederland. Dit is groot nieuws voor schrijvers die hun eigen boeken uitgeven, want het geeft ons een nieuwe mogelijkheid papieren boeken te verkopen buiten het CB om.

Waarom is het zo belangrijk dat we nu een nieuwe mogelijkheid hebben om papieren boeken te verkopen buiten het CB om? Het grootste voordeel is dat we daardoor meer royalty’s overhouden en dat is natuurlijk altijd leuk. Een tweede groot voordeel is dat er weer een nieuwe plek bij is gekomen om je boeken te verkopen. En op hoe meer plekken je boek te koop is, des te meer mensen het onder ogen krijgen. Win-win.

Papieren boeken op Bol.com verkopen is altijd al een uitdaging geweest voor de Nederlandstalige selfpubber. Je kunt het naar Bol.com laten distribueren via Ingram Spark of KDP Print, maar dan zijn de levertijden dramatisch.
Wil je als selfpubber je papieren boek op Bol.com verkopen, dan kun je eigenlijk niet om een CB-aansluiting heen. Eentje van jezelf, of eentje via een zelfuitgeefplatform, zoals Pumbo. Ook bij die laatste krijg je trouwens te maken met lange levertijden.

Nu is er dus een nieuwe grote Nederlandstalige webwinkel bijgekomen om je papieren boeken te verkopen. Lezers uit zowel Nederland als België kunnen er terecht.

Het grootste voordeel is meer royalty’s

Een groot voordeel van via Amazon een papieren boek verkopen is dat je meer royalty’s overhoud. Want het nadeel van papieren boeken verkopen via een CB-aansluiting is altijd al geweest dat er meer ‘blijft hangen’ voor anderen. Logisch natuurlijk, want ook de boekhandel, Bol.com en het CB moeten ergens van leven. Maar vaak komt het bij de publicatie van Print on Demand (POD) boeken erop neer dat je de prijs hoog moet opschroeven om er zelf nog een beetje aan over te houden. Door die hogere prijs loop je een grote kans minder te verkopen.

Nu moet je met de verkoop van papieren boeken in Nederland en België rekening houden met de Wet op de vaste boeken prijs (in België de Gereglementeerde boekenprijs genoemd). Deze wet geldt voor Nederlandstalige papieren boeken – niet alleen een gedrukte oplage, maar ook POD.
Het mooie van Amazon is dat zelfs als je een vaste prijs van je boek hebt op zowel Bol.com als Amazon, je dan nog meer overhoudt van de verkoop via Amazon.

Voor mijn boek ‘Zelf boeken uitgeven’ krijg ik via KDP Print (het zelfuitgeefplatform van Amazon) € 6,53 aan royalty’s bij een vaste prijs van € 14,75 en een verkoop via Amazon. Via de CB-aansluiting krijg ik € 2,00 aan royalty’s voor een verkoop via Bol.com met dezelfde vaste prijs. (Er wordt een Amazon DE prijs aangegeven, want het is in dit vroege stadium nog niet mogelijk een aparte prijs voor Amazon NL door te geven voor papieren boeken.) In beide gevallen gaat het om Print on Demand.

Goedkopere prijzen van Engelstalige boeken op Amazon NL

Nederlandstalige schrijvers die in het Engels schrijven kunnen nu hun papieren boeken goedkoper verkopen via Amazon NL. Ook voor Engelstalige papieren boeken is er een markt in de Lage Landen, dus doe je voordeel er mee.
Geef je Engelstalige boek uit via KDP Print zowel als Ingram Spark. Op die manier kun je de hele wereld voorzien (ook Bol.com) voor een veel lagere prijs dan je ooit kunt vragen via een Nederlandstalige zelfuitgeefplatform.

Mijn Engelstalige boek ‘Don’t Feed the Rat!’ kost op Amazon NL als paperback € 10,69 en de hardcover kost €15,79.
Op Bol.com kost hetzelfde boek als paperback € 16,99 en als hardcover € 18,99. Een groot verschil.

Maar waarom je papieren boek goedkoper prijzen? Simpelweg omdat het dan meer wordt verkocht. Tuurlijk moet je er niet bij inschieten, maar het probleem van POD-boeken via een Nederlandstalige zelfuitgeefplatform is zoals gezegd dat je ze hoger moet prijzen om nog iets over te houden.

Amazon rekent lagere prijzen voor het produceren van POD-boeken, dus kun je via hen normalere prijzen gaan rekenen. De Wet op de vaste boekenprijs geldt niet voor Engelstalige boeken en in Nederland ook niet voor ebooks.

Blijven lezers trouw aan Bol.com?

Ik gaf het al aan, hoe meer mensen je boek onder ogen krijgen, hoe meer kans je hebt dat het wordt verkocht. Nu is het de vraag of Nederlandstalige lezers wel van webwinkel willen gaan veranderen, maar dat is afwachten.
Dat heb je natuurlijk zelf als selfpubber ook in de hand. Door actief reclame te gaan maken voor je papieren boeken (en ebooks) op Amazon, kun je fans wel degelijk daarnaartoe leiden.

Doe dus je voordeel met deze nieuwe ontwikkeling en zorg dat je papieren boeken zowel via Bol.com én Amazon te koop zijn. Daar word je niet alleen zelf beter van, maar je lezers ook!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 270 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.