Waar kan ik mijn boek verkopen?

Heb je er wel eens over nagedacht waar je boek allemaal te koop zou kunnen zijn? Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je boek onder de ogen van lezers te krijgen. En dat is fijn, want op hoe meer plaatsen mensen je boek ergens zien, des te groter de kans dat je er een exemplaar van verkoopt.

De tijd dat onze boeken alleen via de boekhandel werden verkocht ligt alweer ver achter ons. Want ondanks dat we het nog steeds heel erg leuk vinden om wat rond te neuzen in de plaatselijke boekhandel, kopen we tegenwoordig onze boeken ook vaak via webshops als Bol.com en Amazon.

Dit is natuurlijk jammer, want niemand vindt het leuk als er weer en boekhandel dichtgaat, maar tegelijkertijd geeft het ons als selfpubbers de kans om onze boeken aan een veel groter publiek te laten zien.
En dan zijn er ook nog de verschillende soorten vormen die je boek kan aannemen. Denk hierbij aan een paperback, een ebook, hardcover en dergelijke. Sommige winkels verkopen meerdere vormen van je boek, maar soms ook maar één vorm.

Dus waar kun je je boek allemaal verkopen?

PAPIEREN BOEKEN

Je kunt je boek verkopen in de boekhandel, maar er zit een addertje onder het gras

De eerste plek waar je je boek kun verkopen is natuurlijk in de boekhandel. Dit kan op twee manieren. Via een CB-aansluiting, of in consignatie.

Je kunt zelf een CB-aansluiting nemen, maar dat kost algauw € 50,00 per maand en het is de vraag of je dat er met verkopen weer uithaalt.
Gelukkig zijn er ook zelfuitgeefplatformen zoals Pumbo, die je de mogelijkheid geven om gebruikt te maken van hun CB-aansluiting. Ook zou je jezelf kunnen aansluiten bij een clusteruitgeverij voor een bepaald bedrag per maand.

Het addertje onder het gras is dat distributie via een CB-aansluiting er niet voor zorgt dat je boek in iedere boekhandel in Nederland en België komt te liggen. Je boeken zullen bestelbaar zijn via de boekhandel, maar daar houdt het veelal mee op.

Een andere manier om je boek in de boekhandel te krijgen is via in consignatie. Hierbij gaat het meestal om de plaatselijke boekhandel. Je legt een aantal boeken bij hen neer en na een maand kijk je hoeveel ervan zijn verkocht. Je stuurt de boekhandel vervolgens een factuur voor de verkochte exemplaren en neemt de rest weer mee naar huis.

Wil je meer weten over het uitgeven van een papieren boek, of in consignatie lees dan de volgende twee blogposts: Een papieren boek uitgeven! Hoe doe ik dat? en In consig.. wat? Mijn boek in de lokale boekhandel.

Je kunt je boek verkopen op webwinkels als Bol.com

Een andere plek om je papieren boek te verkopen is via het internet.

Bol.com verkoopt papieren boeken en de distributie daarheen gaat net als met een papieren boek in de boekhandel hoofdzakelijk via een CB-aansluiting. Ook hiervoor kun je zelf een CB-aansluiting nemen, of ervoor kiezen om via een zelfuitgeefplatform als Pumbo, Brave New Books of mijnbesteller te gaan.

Je kunt ook je papieren boek uitgeven via Ingram Spark, een internationaal zelfuitgeefplatform, die papieren boeken distribueert naar webwinkels en boekhandels over de hele wereld. Ze distribueren wel naar Bol.com, maar niet naar Nederlandstalige boekhandels, aangezien daar een CB-aansluiting voor nodig is. Wil je echter alleen je papieren boek op Bol.com hebben en ben je niet geïnteresseerd in de bestelbaarheid bij boekhandels, dan is Ingram Spark een mogelijkheid.

Amazon verkoopt ook papieren boeken. De selfpubber kan papieren boeken op Amazon verkopen door ze uit te geven via KDP Print, het zelfuitgeefplatform van Amazon. Het probleem is dan wel dat KDP Print nog niet distribueert naar Amazon NL. Erg onlogisch, maar zo is het nu eenmaal.

EBOOKS

Je kunt ebooks verkopen via webwinkels als Bol.com en Kobo

Door de corona pandemie zijn steeds meer mensen ebooks gaan lezen, dus het is erg belangrijk dat je je boek niet alleen uitgeeft als fysiek boek op papier, maar ook in digitale vorm.

Bol.com verkoopt niet alleen papieren boeken, maar ook ebooks. Het makkelijkste manier om je ebook daarop te krijgen is via het zelfuitgeefplatform van Kobo Writing Life (KWL). Want als je je ebook via hen uitgeeft komt het niet alleen op de Kobo webshop te koop te staan, maar automatisch ook op Bol.com.

Ook Amazon verkoopt ebooks. Via hun zelfuitgeefplatform KDP kun je jouw ebooks daar verkopen. Ze komen dan op alle internationale Amazon’s inclusief die van Nederland.

Wil je je ebooks verkopen op de iStore, dan kan dit via ebookdistributeurs als Smashwords of Draft2Digital. Je ebooks komen dan ook op andere internationale webshops te koop te staan.

Je kunt meer lezen over het verkopen van ebooks op Bol.com en andere webwinkels via: Help! Hoe krijg ik mijn ebooks op Bol.com? en Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook!

Je ebooks in de online boekhandels van bijvoorbeeld Bruna

Sommige boekhandels in Nederland en België verkopen ebooks via hun online webwinkels. Op deze webwinkels kun je alleen komen via een CB-aansluiting.

Sommige zelfuitgeefplatformen geven je de mogelijkheid om dit te doen. Denk daarbij aan Pumbo en Brave New Books. Soms ben je hiervoor verplicht een ISBN via hen te kopen en soms is het distribueren van ebooks via een zelfuitgeefplatform niet gratis.

Bovendien is het probleem dat als je al rechtstreeks naar Bol.com en Kobo gaat via KWL, je ebook dan dubbel op die webshops komt te staan als je ook via een CB-aansluiting je ebook uitgeeft.
Sommige zelfuitgeefplatformen geven je echter de mogelijkheid om de distributie via een CB-aansluiting te beperken tot alleen online boekhandels.

Er zijn veel mogelijkheden om je boek te verkopen. Zorg als selfpubber dus dat je boek op zoveel mogelijk plekken te koop is, in zoveel mogelijk verschijningsvormen. Op die manier pluk je de meeste vruchten van je harde werk.

Verder lezen:

***

 

About Maria Staal 265 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en coaching, en heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.