Omgaan met negatieve recensies. Hoe doe je dat?

Deze week een gastblog van Petra van der Ploeg, auteur en schrijfcoach. Negatieve recensies zijn nooit leuk om te krijgen. Ze kunnen je dag zelfs behoorlijk verpesten. Gelukkig zijn er manieren om de negatieve vibe die je krijgt van een 1-ster recensie om te buigen naar iets positiefs. Over naar Petra.

#

Het is één van de spannendste momenten nadat je je boek hebt uitgegeven: je eerste recensies krijgen. Je wilt immers weten of je verhaal goed (genoeg) is. Een verhaal schrijven is iets heel persoonlijks, dus dat in boekvorm delen met een wereld vol onbekenden is een grote stap.

Familie en vrienden zullen je veelal van genuanceerde feedback voorzien, maar die onbekenden? Die nemen geen blad voor de mond. Het is daarom goed je voor te bereiden op een mogelijke 1-ster recensie. Maar… hoe doe je dat?

Een slechte recensie zegt niets over jou

Dit is een lastige voor mij geweest. Want als iemand een verhaal van mij niet leuk vond, dan voelde dat wel als een afwijzing van mij. Ik had dat boek toch geschreven? Hoe kon ik me dan niet afgewezen voelen?

Draai de rollen eens om. Jij leest een boek en vindt het helemaal niets aan. Het boek past niet bij je. Het is niet jouw genre of het onderwerp boeit je gewoonweg niet. Je zou je schouders ophalen en een volgend boek uitkiezen om te lezen. Jouw mening gaat over het boek. Het gaat niet over de auteur die het boek heeft geschreven.

Het is maar een mening

De mening van een ander kan soms pijnlijk zijn. We willen die mening niet horen, omdat we hadden gehoopt dat iedereen net zo enthousiast zou zijn over ons boek als dat wij dat zijn.

Een mening is maar een mening. Het is niet dé waarheid en zeker niet jouw waarheid. Jij hebt het boek geschreven, en jij vindt het fantastisch. Dat is jouw mening. Niemand hoeft het daarmee eens te zijn, want het is jouw mening en niemand kan dat veranderen.

Dat geldt andersom ook. Het maakt niet uit wie die persoon is. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, en het uiten daarvan. En jij als schrijver mag die mening direct weer naast je neerleggen.

Wees dankbaar voor kritiek

“Sometimes you win, sometimes you lose.” Bokser Manny Pacquiao zei dit ooit eens over het deelnemen aan wedstrijden. Niemand houdt ervan om te verliezen, en een slechte recensie kan voelen alsof je iets van je geloofwaardigheid hebt verloren. De quote is er ook met een kleine variatie: “Sometimes you win, sometimes you learn.” Alleen het laatste woordje is anders, maar tegelijkertijd is deze quote zoveel sterker.

Zie het ook zo met een 1-ster recensie. Zie het niet als negatief, want dat is het niet. Dat voelt misschien wel zo, en dat is natuurlijk oké, maar besef dat jouw oordeel over de recensie (“het is negatief”) juist zorgt dat je er een vervelend gevoel aan overhoudt.

Probeer een lage waardering van je boek te zien als iets waar je van kunt leren. Lees het commentaar en haal eruit waarom het zo vervelend voelt. Zijn het punten waar je stiekem zelf een beetje onzeker over bent? Zijn het punten die je kunt gebruiken om dit verhaal (of een volgende) te verbeteren? Of zijn de aangebrachte punten meer te wijten aan wat de lezer zelf belangrijk vindt?

Je hoeft er niets mee te doen

De meeste schrijvers geloven dat recensies worden geschreven voor andere lezers, en niet voor de schrijver. Daarom kiezen zij ervoor om de recensies op hun eigen boeken niet te lezen. Ik val niet onder die categorie schrijvers. Ik ben namelijk veel te nieuwsgierig naar wat mensen van mijn boeken vinden. Ik lees de positieve feedback en accepteer de complimenten voor het harde werk, én ik lees de negatieve feedback, de kritiek, om mijzelf als schrijver te verbeteren.

Het is aan jou wat jij wilt doen. Als jij, net als ik, wel de recensies op je boek wilt lezen, hou er dan rekening mee dat het beide kanten op kan gaan – en dat jij er in beide gevallen niets mee hoeft te doen. Reageren is in ieder geval not done.

Je ziet het vaak genoeg op social media als iemand zijn mening geeft en een ander daar tegenin gaat; het is een onbegonnen strijd die nergens naartoe leidt en vaak resulteert in naar taalgebruik. Het beste wat je kunt doen is tot tien tellen, besluiten dat het niets met jou te maken heeft en weglopen.

Geen één mening is echt belangrijk…

Behalve die van jou! Jouw mening over jouw boek is de enige die zou moeten tellen. Als je besluit dat je de recensies wilt lezen, zie ze dan als mogelijkheden om te leren, maar jouw mening geeft (in alles met betrekking tot jouw verhaal) de doorslag. Zie je verhaal als fantastisch simpelweg omdat jij het hebt geschreven. En sta open om te leren. Dat is de win-win situatie waar elke schrijver naar mag streven!

Fantastisch schrijfplezier gewenst!

Verder lezen:

***

Over Petra
Petra van der Ploeg is de auteur van de (Engelstalige) Somnia Series en haar missie is: Elke schrijver die zijn verhaal in eigen beheer uitgeeft is een bestsellerauteur!
Om dit te stimuleren deelt zij haar beste schrijftips gratis en voor niets op haar website voor de bestsellerauteurs-in-spe onder ons. Ook kun je haar voor korte of langere tijd inhuren als schrijfcoach waar ze je alles zal leren om jouw fantasievolle verhalen op papier te krijgen, en als je dat wilt, hoe je deze kunt publiceren!
Je kunt Petra vinden op haar website http://fantasyschrijfcoaching.nl/, of op Facebook: @AuthorPetravanderPloeg

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.