Ebooks publiceren op Barnes & Noble

Afgelopen weekend kwam ik erachter dat het voor Nederlandstalige selfpubbers mogelijk is geworden om rechtstreeks een ebook te publiceren op Barnes & Noble, een Engelstalige webwinkel. Dit is goed nieuws, vooral voor auteurs die in het Engels schrijven.

Om heel eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe lang het al mogelijk is om vanuit Nederland en België je ebooks rechtstreeks uit te geven op Barnes & Noble. Eerder kon dit nooit, maar bestond de mogelijkheid om via distributeurs Smashwords of Draft2Digital je ebooks op de webwinkel van B&N te verkopen.

Via een bericht op de selfpub Facebookgroep Wide for the Win nam ik eens een kijkje op de helppagina van Barnes & Noble Press. Hierop staan de landen vermeld van waaruit je rechtstreeks kunt publiceren. Een beetje zoals Kobo Writing Life voor Kobo en Bol.com. Tot mijn verbazing stonden Nederland en België er ook bij!

Vooral een voordeel voor Engelstalige ebooks

Nu is het aanbod van Nederlandstalige boeken op de webwinkel van Barnes & Noble erg klein. Er zullen ook maar weinig lezers zijn in Nederland en België die ebooks kopen via deze webwinkel.
Daarom is het rechtstreeks uitgeven van ebooks via B&N ook vooral een voordeel voor selfpubbers die in het Engels schrijven, of die Engelse vertalingen hebben laten maken.

Maar waarom zou je er nog weer een extra zelfuitgeefplatform bij willen, naast KWL, KDP en Smashwords/D2D? Wordt dat niet allemaal te veel?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom kiezen voor rechtstreeks uitgeven op B&N een goed plan is.

 1. Uitgebreide keuze in categorieën en sub-categorieën.
 2. Promotiemogelijkheden die je alleen krijgt als je rechtsreeks via B&N publiceert.

Uitgebreide opties voor categorieën

De webwinkel van Barnes & Noble heeft in tegenstelling tot Amazon en Bol.com een erg slechte zoekfunctie. Dat wil zeggen, als je zoekt op de auteursnaam of titel van het ebook, dan gaat het nog wel en krijg je het gezochte ebook te zien. Ga je echter zoeken met algemenere termen, zoals ‘detectives’, feelgood of vampiers, dan zijn de zoekresultaten om van te huilen.
B&N bezoekers maken dan ook vooral gebruik van de specifieke categorieën om te zoeken naar nieuw ebooks om te lezen.

Je ebook rechtstreeks uitgeven op B&N gaat via hun zelfuitgeefplatform Barnes & Noble Press. Bij het uploaden van de metadata van je ebook krijg je de mogelijkheid om vijf categorieën toe te voegen. Deze zijn weer onderverdeeld in sub-categorieën en sub-sub-categorieën.

Het mooie van deze onderverdeling is dat zowel in de webwinkel, als aan ‘de achterkant’ bij B&N Press de categorie indeling hetzelfde is. Dit in tegenstelling tot veel andere zelfuitgeefplatformen, waar dingen aan de voorkant en achterkant niet altijd overeenkomen.

Hieronder een voorbeeld van de categorie Mystery & Crime, met de onderverdeling in de sub-categorieën die eronder vallen. Rechts daarvan de uitsplitsing van de sub-sub-categorieën voor Detective Fiction. Je ziet dat er een uitgebreide keuze is aan sub-sub-categorieën.

Meer zichtbaarheid door minder concurrentie

Barnes & Noble is in de Engelstalige selfpubwereld veelal de webwinkel waar schrijvers de meeste ebooks verkopen naast Amazon. Veel Engelstalige selfpubbers kiezen er echter voor om hun ebooks exclusief op Amazon te publiceren via KDP Select.
Dat is in het voordeel van Nederlandstalige selfpubbers. Zij kiezen veelal niet voor exclusiviteit, maar juist voor het zogenoemde ‘wide’ uitgeven; het uitgeven op zoveel mogelijk verschillende webwinkels.

Vanwege KDP Select is er minder concurrentie op de webwinkel van B&N. Daarom kom je met je ebook algauw hoger in de categorieën te staan, vooral als je kiest voor specifieke sub-sub-categorieën. Bezoekers van de B&N webwinkel kunnen je dus makkelijker vinden, juist omdat zij zoeken via deze categorieën.

Het is dus zaak je ebook via B&N Press zo gedetailleerd mogelijke sub-sub-categorieën mee te geven. Dit kan alleen als je rechtstreeks op B&N publiceert. Als je via Smashwords of Draft2Digital naar B&N gaat, dan krijg je alleen de keuze uit algemene categorieën. Hierdoor komt je ebook niet in de sub-sub-categorieën waar bezoekers naar kijken en zien ze je ebook niet.

Erin Wright, oprichter van de Facebook groep Wide for the Win, gaf in haar bericht hierover aan dat alleen het hebben van een grote keuze uit sub-sub-categorieën al een reden is om rechtstreeks te willen publiceren op B&N Press.

Specifieke promotiemogelijkheden

Naast uitgebreide opties voor categorieën krijgt de selfpubber die rechtstreeks naar B&N gaat de mogelijkheid tot specifieke promotiemogelijkheden. Deze promomogelijkheden zijn op geen andere manier toegankelijk.

B&N maakt, net als Kobo, gebruik van merchandisers om ebooks onder de ogen van bezoekers te krijgen. De merchandisers zijn ook degene die de promotiemogelijkheden opzetten. Daarvoor kun je hen vragen een speciale promotietab toe te voegen aan je B&N Press dashboard.

Criteria voor het verkrijgen van de promotietab

Houd er rekening mee dat er een aantal criteria zijn voordat je de promotietab kunt krijgen:

 • Erotica ebooks worden niet gepromoot. Dus schrijf je in dat genre, dan kom je niet in aanmerking voor een promotie via B&N.
 • De merchandisers controleren je flapteksten en covers om te kijken of die professioneel genoeg zijn. Ze willen zeker weten dat je een ebook hebt van hoge kwaliteit, voordat ze deze gaan promoten.
 • De merchandisers controleren ook of je al je ebooks ‘wide’ hebt uitgebracht en niet een gedeelte (nog) in KDP Select zit. Ze willen dat hun lezers toegang hebben tot al je ebooks en niet dat sommige exclusief zijn op Amazon.
 • Als laatste kijken ze of je al ebooks heb verkocht via de B&N webwinkel. Ze willen zien dat je ook zelf in staat bent je ebooks te verkopen en dat niet alles van hun kant hoeft te komen. De hoge kwaliteit van je ebook komt dus ook daarbij weer om de hoek kijken.

Als je net begint met rechtstreeks je ebook via B&N te publiceren, zul je nog niet per se in aanmerking komen voor de promotiemogelijkheden. Maar het loont om consistent aanwezig te zijn met je ebooks op B&N en te zorgen dat ze er zo professioneel mogelijk uitzien. Dan kun je in de toekomst wel gebruikt maken van deze specifieke promomogelijkheden. Succesvol zijn met het zelf uitgegeven boeken is een meerjarenplan en een lange adem is belangrijk.

Hoe zorg je dat recensies van ebooks via Smashwords/D2D worden meegenomen?

Als je enthousiast bent geworden over het rechtstreeks uitgeven via B&N Press, dan vraag je je wellicht het volgende af. Stel dat het ebook dat je via Smashwords of Draft2Digital naar de webwinkel van B&N hebt gedistribueerd, daar al recensies heeft gekregen. Hoe kun je zorgen dat deze worden meegenomen als je je ebook rechtstreeks gaat publiceren op B&N?

Gelukkig heeft Erin Wright daar op Wide for the Win een antwoord op gegeven. Volg de stappen hieronder om alles in goede banen te leiden:

 1. Laat je ebook in eerste instantie gepubliceerd staan op SW of D2D!
 2. Publiceer je ebook vervolgens via B&N Press. Het komt dan twee keer op B&N te staan.
 3. Wacht een week.
 4. Kijk of het aantal recensies bij je B&N exemplaar gelijk zijn aan het aantal recensies bij je SW/D2D exemplaar.
 5. Als alle recensies zijn overgezet, kun je bij SW of D2D je ebook uit de publicatie halen (dat wil zeggen, de distributie naar B&N uitvinken!).
 6. Als nog niet alle recensies zijn overgezet, neem dan contact op met B&N. Geef hen de links naar de twee verschillende exemplaren en leg specifiek uit wat het probleem is. Ze kunnen de recensies dan handmatig doorzetten, maar alleen als je ebook nog via SW/D2D is gepubliceerd!
 7. Zijn alle recensies aangekomen bij je nieuwe B&N exemplaar, dan kun je het SW/D2D exemplaar uit de publicatie halen, door de distributie naar B&N uit te vinken.
 8. Als je niet wilt dat je recensies worden overgezet, of als je geen recensies hebt, dan kun je rustig eerst je SW/D2D exemplaar uitvinken van B&N distributie en je ebook vervolgens via B&N Press publiceren.

Papieren boeken uitgeven via Barnes & Noble Press

Als je al een kijkje hebt genomen op de site van B&N Press, dan zul je hebben gezien dat je via hen naast ebooks ook papieren boeken kunt uitgeven.
Dit klinkt als een goede mogelijkheid voor je papieren boeken. In Wide for the Win wordt echter afgeraden dit te doen. Het uitgeven van papieren boeken via B&N Press is nog niet wat het zou moeten zijn. Het is dus beter om je papieren boek te publiceren via Ingram Spark en het door hen te laten distribueren naar de webwinkel van Barnes & Noble.

Wide for the Win is trouwens en Facebookgroep die ik ten zeerste kan aanraden. Niet alleen als je in het Engels schrijft of vertalingen hebt, maar ook als je geïnteresseerd bent om meer te leren over selfpubben in het algemeen of hoe de internationale zelfuitgeefwereld in elkaar zit. Je kunt ze vinden via deze link: Wide for the Win.

Schrijf je ebooks in het Engels of heb je Engelse vertalingen, ga dan overwegen deze rechtstreeks uit te geven via B&N Press. De voordelen in zichtbaarheid via hun sub-sub-categorieën wegen absoluut op tegen het feit dat er nog een zelfuitgeefplatform bijkomt. Ik ga het in elk geval zeker doen!

Verder lezen:

 • Geef je een ebook uit via Kobo Writing Life? Check dan deze 5 praktische tips voor het promoten van je ebook, zodat meer lezers het onder ogen krijgen. Lees meer via: 5 tips voor het promoten van je ebook op Kobo!
 • Zorg dat je boeken overal te koop zijn! Dan heb je minder last van veranderingen in de markt, door politieke bemoeienissen met techbedrijven als Amazon! Meer info via: Zorg dat je boeken overal te koop zijn!
 • Wil je meer boeken verkopen, dan is het zaak je boek zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de potentiële koper. Dit doe je door perfecte metadata te gebruiken! Lees er alles over in deze blogpost: Meer boeken verkopen op webshops als Bol.com?

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

2 Comments

 1. Mooi stuk. Ik heb net vorige week mijn engelstalige ebook in B&N geupload. Ik vind het een fijne site. En hun catergorieen zijn echte heel uitgebreid.Heerlijk.

  • Wat leuk om te horen, Marloes! :) Ik hoor inderdaad veel goede dingen over alle categorieën die ze hebben.
   Succes met de verkopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.