Briljant idee of vanity valkuil?

Recente berichten over uitgevers die geen manuscripten meer aanleveren, heeft nu het initiatief van De Manuscriptenbank opgeleverd. Een website waar schrijvers hun manuscripten kunnen uploaden en uitgevers naar nieuwe pareltjes kunnen speuren. Een briljant idee of een vanity valkuil?

Het is een bekend gegeven onder schrijvers. Het is moeilijkheid om een traditionele uitgever te vinden. De slush piles zijn hoog en de kans op een uitgeefcontract is klein. Daardoor lopen schrijvers die op zoek zijn naar een uitgeverij sowieso al het risico in het plakkerige web van een onbetrouwbare uitgeefdienst terecht te komen.

Want als schrijver wil je graag gelezen worden. Ook wil je graag die erkenning dat jouw manuscript goed genoeg is om uitgegeven te worden. Dit levert de ongunstige combinatie op van publicatiedrang en een gestreeld ego.
De uitkomst hiervan is veelal nadelig voor de schrijver. Ze raken veel geld kwijt voor een inferieur product dat niemand wil kopen.

Wat dan als het vanity’s nog makkelijker wordt gemaakt om slachtoffers te vinden? De Manuscriptenbank lijkt de uitgelezen plek daarvoor.

Iedereen kan meedoen. Is er wel een screeningproces?

De werkwijze van De Manuscriptenbank is makkelijk. Schrijvers kunnen gratis hun manuscripten uploaden. Uitgevers kunnen gratis gerubriceerd zoeken en als ze een manuscript vinden dat hun aanstaat kunnen ze deze gratis opvragen. Daarna neemt de uitgever contact op met de schrijver en kan het contract getekend worden.

Op zich is het geen gek idee. Waar ik mij wel zorgen om maak is dat er geen screeningproces lijkt te zijn voor uitgevers. Iedereen kan meedoen.

Dit betekent dat onbetrouwbare uitgeefdiensten makkelijk op zoek kunnen gaan naar nieuwe schrijvers en manuscripten. Dat levert hen geld op want de kans is groot dat schrijvers die uitgekozen worden, zich zo gevleid gaan voelen dat ze prompt vergeten de kleine lettertjes te lezen en veel geld neertellen voor de uitgave van hun meesterwerk.

Ik ben uitgekozen!

Ongetwijfeld zullen er goede en betrouwbare uitgevers meedoen met dit project en zullen er schrijvers zijn die ontdekt gaan worden.

Ik ben helaas vooral bang dat schrijvers die horen dat een uitgever hun manuscript heeft uitgekozen er nog meer van overtuigt gaan raken dat het betrouwbaar is. Dat er totaal geen adders onder het gras zitten. Dit is namelijk wat het zoeken naar erkenning met je doet en dat is zo ontzettend jammer.

Er zijn namelijk vanity’s genoeg die schrijvers zien als een makkelijke prooi. Je vangt ze en eet ze met huid en haar op. En nu wordt het hen allemaal op een presenteerblaadje geleverd.

Ga niet over één nacht ijs!

Ik kan alleen maar zeggen tegen de schrijvers die mee willen doen met dit project. Wees waakzaam! Krijg je een aanbieding van een uitgeverij, zorg dan eerst dat je heel erg goed je huiswerk doet.

  • Pluis hun website na.
  • Worden er prijzen vermeldt?
  • Krijg je een ongemakkelijk gevoel? Kijk dan vooral nog wat dieper.
  • Als dingen te goed klinken, dan is dat vaak ook zo.
  • Ga op schrijversgroepen vragen naar ervaringen.
  • Teken zeker niet zomaar een contract!
  • Zet vooral je ego opzij en je zakelijk pet op. Zo raak je minder snel verblind.

Wil je nog meer informatie over het herkennen van een vanity? Klik dan hieronder bij Verder lezen op de links voor de blogposts die ik hier al eerder over heb geschreven.

Ongetwijfeld is De Manuscriptenbank opgezet met de beste bedoelingen. Het is ook een prima initiatief. Tegelijkertijd ben ik niet gerust op de uitkomsten. Niet alle uitgevers zijn betrouwbaar. Gaan er alarmbellen af in je hoofd als je de site van een uitgever bezoekt? Luister daar dan naar! Voorkomen is beter dan genezen.

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

2 Comments

  1. Goed dat je mensen hiervoor waarschuwt, Maria. Een ander probleem is dat kwaadwilligen zich als jou voor kunnen doen en zeggen dat zij jouw manuscript hebben gelezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.