Problemen distributie ebooks naar Bol.com

Uitgeven

Er is al enige tijd een probleem met de distributie van ebooks naar Bol.com. Selfpubbers die onder andere via Kobo Writing Life hun ebooks uitgeven trokken aan de bel toen hun ebooks niet te koop kwamen te staan op Bol. Ondertussen is duidelijk waardoor het distributieprobleem wordt veroorzaakt, namelijk een update van Bols systemen naar Thema.

Thema is een nieuw internationaal coderingssysteem dat het mogelijk maakt om meer gedetailleerde categorieën toe te voegen aan een boektitel. Dat is aan een kant goed nieuws, want iedereen die wel eens heeft geprobeerd via de NUR-codes een goede categorieaanduiding te vinden voor hun boek, weet dat dit een super algemeen en daardoor achterhaald systeem is.

Door de Thema-codes die sinds juni 2021 door uitgevers kunnen worden toegevoegd aan papieren boeken, is het voor hen makkelijker geworden om deze boeken een meer gedetailleerde categorie mee te geven. Dit maakt het voor lezers weer makkelijker de boeken te vinden in boekhandels en op webshops.

Helaas lijkt er voor het toevoegen van Thema-codes een CB-aansluiting nodig te zijn, wat het voor selfpubbers lastig maakt van dit nieuwe systeem gebruik te gaan maken. Omdat wij veelal geen CB-aansluiting hebben, blijven we dus vastzitten aan de zeer algemene NUR’s als het gaat om het toevoegen van een categorie.

En nu blijkt dat de toevoeging van Thema ook nog problemen oplevert voor onze ebooks.

Bol.com is met een update van de Thema-codes 

Bol.com is begonnen met het updaten van hun digitale systeem. Zo zijn ze bezig met het toevoegen van Thema-codes bij de papieren boeken die zij verkopen.
Alle papieren boeken die sinds juni van de uitgever al een Thema-code hebben meegekregen, zijn nu ook als zodanig op Bol.com te doorzoeken.

Helaas heeft dit een nieuw probleem opgeleverd. Want ebooks die in de laatste paar maanden zijn gepubliceerd zonder papier boek, worden bij Bol.com niet meer herkent omdat ze geen Thema-code hebben gekregen. Ze komen dus niet in de verkoop en blijven als het ware ‘zweven’ in een niemandsland.

Dit geldt in elk geval voor ebooks die via Kobo Writing Life worden uitgegeven, maar ook als je via Brave New Books alleen een ebook uitgeeft, komt dit niet in de verkoop te staan.
Niet alleen selfpubbers hebben problemen. Ook kleine uitgevers die zich specialiseren in de uitgave van ebooks (vaak in bepaalde genres, zoals romantiek) hebben gemerkt dat hun ebooks niet te koop komen te staan op Bol.com.

Er is een tijdelijke handmatige oplossing

Bol.com is op de hoogte van het probleem en zoals ik het begrijp zijn ze met man en macht bezig het op te lossen.

Op dit moment is het zo dat als je een papieren boek hebt met Thema-codes, dat Bol’s systemen daar uiteindelijk het ebook wel aan koppelen. Maar niet iedere selfpubber geeft ook een papieren boek uit.
Totdat er een structurele oplossing is gevonden voor het probleem kunnen selfpubbers een email sturen naar een speciaal emailadres van Bol.com, boeken.content@bol.com. Via de email kun je ze dan vriendelijk vragen om je ebook handmatig te koop te zetten.

Vanuit de Facebook groep Hangplek voor Nederlandstalige selfpubbers heb ik begrepen dat ook de mensen van Kobo Writing Life er bovenop zitten, dus hopelijk komt er snel een oplossing.

Nog even voor de duidelijkheid. Het gaat dus specifiek om ebooks die zijn uitgegeven in de laatste paar maanden. Waarschijnlijk is rond half augustus 2021 het probleem begonnen. Als je daarvoor je ebooks hebt uitgegeven zullen ze gewoon te koop staan.

Het werd hoogtijd dat er een meer uitgebreid systeem van categorieën kwam. Het blijft echter afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen voor selfpubbers, die veelal niet zelf een CB-aansluiting hebben en dus niet in staat zijn zelf Thema-codes aan hun boeken toe te voegen. Wordt vervolgd. 

Met dank aan Huub van de Pol voor de verduidelijking.

About Maria Staal 266 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en coaching, en heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

6 Comments

  1. Maria, bedankt voor al je hulp! Ja, mag ik het e-mail adres om Bol te melden dat ik geen papieren boek wil.
    Er is een rode waarschuwing gekomen boven uw e-mail ivm het domein.??? Ik kan dus voorlopig niets openen.
    Ik heb in LibreOffice geschreven. Ook een groot probleem zeker?
    Dank voor uw diensten.

    • Hoi Louise, bedankt voor je reactie. Het emailadres is specifiek voor ebooks, maar als je me een mailtje stuurt via zelfboekenuitgeven@gmail.com, dan zal ik het je geven. Ik heb geen idee waarom er een rode waarschuwing komt. Ik heb een beveiligde https site. Misschien heeft het te maken met een filter van jouw kant?
      Ik ken LibreOffice niet, maar ik zou niet weten waarom het gebruik daarvan een probleem zou moeten zijn. :)

  2. Hi Maria,

    Goed dat je aandacht besteed aan Thema. Alleen lijkt de laatste alinea niet helemaal te kloppen:

    “Dit is niet het probleem van Bol.com, maar van de organisatie die Thema heeft ontwikkeld. Ik hoop dan ook dat ebooks snel toegelaten worden tot het Thema-systeem, want digitaal uitgeven is toch echt de norm aan het worden.”

    EDItEUR, de organistie achter Thema, speelt hier geen rol. Zij registreren helemaal geen (e/audio)boeken maar onderhouden alleen de Thema-codes, die zijn bedacht om volledige productvorm-neutraal te zijn. Het zijn de uitgevers die zelf de Thema-codes aan hun boeken moeten toekennen (via CB Online of Kobo Writing Life). Die diensten moeten de Thema-codes vastleggen en doorgeven aan de retailers, die de Thema-codes dan weer gebruiken voor een veel betere ontsluiting in hun shop. De organsiatie achter Thema staat hier los van. Het geschetste probleem is echt een Bol.com / Kobo dingetje.

    • Hoi Huub, bedankt voor je aanvulling. Nu snap ik het. :) Ik zal mijn tekst aanpassen.

      Als ik jouw uitleg zo lees dan bestaat de kans dus dat het een probleem blijft voor ebooks die zijn uitgegeven door organisaties die niet in Europa zitten, zoals Kobo Writing Life. Want ik begreep dat Thema-codes weliswaar internationaal zijn, maar dat volgens een nieuwe Europese wet ze verplicht worden in 2022. Een organisatie als KWL die in Canada zit, zou dus niet aan die verplichting hoeven te voldoen.
      Ben nu even hardop aan het denken, maar ik vraag me af of ze webwinkels als Tolino in Duitsland ook problemen hebben met ebooks die gedistribueerd worden vanuit organisaties buiten Europa, zoals Smashwords en Draft 2 Digital. Hmmm… Ik vermoed dat dit verhaal nog wel een staartje krijgt en dat dit dan wel degelijk negatieve gevolgen gaat hebben voor selfpubbers. Wordt vervolgd, denk ik. ;)

      • Hi Maria,
        Ik betwijfel of er een wet komt die Thema verplicht te gebruiken. Ik heb er nog nooit van gehoord (maar dat hoeft niets te zeggen 😃); ik ben benieuwd waar je dat gehoord of gelezen hebt. (Misschien wordt dit verward met de wet mbt de toegankelijkheid van ebooks die op komst is: https://nipi.care/articles/european-accessibility-act/)
        Ik weet wel dat Bol voor zichzelf Thema verplicht aan het stellen is om de ontsluiting van alle boekproducten te verbeteren. Kobo als bedrijf ondersteunt Thema ook al jaren, net als CB maar beide hebben het tnt niet verplicht gesteld.
        Goed om te weten: voor audioboeken die bij CB door een uitgever zijn ingevoerd gaat de metadata via Kobo naar Bol (er is in dit geval geen directe lijn tussen CB en Bol) en Thema gaat netjes mee in deze flow. De Kobo die we allemaal kennen van de eboek/audiobook-apps en de ereaders ondersteunt dus Thema (en ook al een paar jaar). De vraag is dus vooral in hoeverre Kobo Writing Life Thema ondersteunt en in hoeverre dat afwijkt van de rest van Kobo. Het zou kunnen dat KWL de voorgedefinieerde categories onder water vertaalt naar de bijbehorende Thema codes, maar ik ben geen Writing Life gebruiker dus die kant ken ik niet. Maar Kobo zelf ondersteunt Thema zoals het hoort en geeft het ook door aan Bol.

        • Fascinerend, Huub! :) Ik had geen idee dat het CB geen rechtstreekse distributie van audioboeken doet naar Bol, maar dat dit altijd via Kobo loopt. Ik weet wel dat je als selfpubber audioboeken kunt publiceren via KWL en dat die dan ook op Bol terechtkomen (en als je Kobo Plus aanvinkt, daar dan ook).

          Een kleine uitgever vertelde me dat het verplicht werd vanwege een nieuwe EU wet, maar het kan inderdaad zijn dat ze dingen door elkaar heeft gehaald. ;)

          Ik heb de Thema vraag neergelegd bij een grote internationale selfpubgroep op Facebook (Wide for the Win) en daar vertelde men dat Thema iets ‘Europees’ is, in zover dat in Engelstalige landen meer wordt gewerkt met BISAC-codes. Blijkbaar komen Thema-codes en BISAC-codes goed overeen en worden ingevoerde Thema-codes door Engelstalige distributieplatformen overgezet naar BISAC-codes.
          Het kan dus heel goed zijn dat Kobo met BISAC werkt, maar tegelijkertijd ook Thema-codes accepteert en deze dan ‘omzet’ naar gelang het land waar ze mee werken.
          Iemand op Wide for the Win vermoedde dat het een poosje gaat duren, maar dat uiteindelijk de twee systemen goed naast elkaar gaan werken. Laten we dat hopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.