Smashwords en Draft2Digital gaan samen!

Het is al jaren een veelgestelde vraag in schrijversgroepen wereldwijd: welke distributeur is beter, Smashwords of Draft2Digital? Steevast krijg je dan antwoorden uit twee ‘kampen’. De Smashwords auteurs verdedigen hun keuze voor Smashwords en de Draft2Digital auteurs de hunne voor D2D. Deze vraag kan na dit jaar achterwege blijven, want Smashwords en Draft2Digital gaan vanaf 1 maart samen verder.

Helemaal als een verrassing kwam het nieuws van de samenvoeging niet. Mark Coker, oprichter en CEO van Smashwords hintte in zijn voorspellingen voor 2021 al naar een consolidatie in de zelfuitgeefwereld. Mijn gevoel was toen al meteen dat er iets zou kunnen broeien tussen de twee grootste distributieplatforms voor selfpubbers.

Goed nieuws of slecht nieuws?

Ik ben erg blij met dit nieuws. De samenvoeging van deze twee platforms betekent dat schrijvers voortaan gebruik kunnen maken van alle goede dingen die ze te bieden hebben, zonder op beide platforms een account te moeten hebben.

Ook komen alle briljante en visionaire mensen die al jarenlang een erg belangrijke rol spelen in het vormen van de zelfuitgeefwereld zoals wij die nu kennen, bij elkaar te zitten op een plek. Ongetwijfeld zullen ze verder werken aan nieuwe ontwikkelingen, om daarmee selfpubbers nog meer van dienst te zijn en de mogelijkheid te geven een toekomstbestendig schrijfbedrijf op te bouwen.

Of zoals Mark Coker het zelf zei in zijn aankondigingsblogpost:

“Fourteen years ago when I created Smashwords, I set out on a crazy mission to change the way books were published, marketed, and sold. I wanted to empower every writer in the world with free tools to self-publish ebooks with pride, professionalism, and success. I wanted to give readers the freedom to enjoy the wonderful diversity of indie-published titles that I knew our publishing platform could help unleash.

I’m super-excited about this combination with Draft2Digital, and I’m looking forward to broadening our mission in the service of authors, publishers, booksellers, readers, and books.”

Wat gaat de samenvoeging concreet inhouden?

Zoals ik al zei krijgen schrijvers met de samenvoeging het beste uit twee werelden. Er wordt al jaren geklaagd over de manier waarop via Smashwords een ebook uitgegeven kan worden. Veel schrijvers zijn zelfs hierdoor speciaal overgestapt naar D2D.
Na de samenvoeging gaat iedereen gebruik maken van het veel hanteerbaarder uitgeefsysteem van D2D.

Tegelijkertijd blijft de Smashwords Store bestaan en blijft het dé plek waar je met speciale kortingscodes lezers je boeken kunt laten kopen.
Smashwords werkt ook aan een gepatendeerde pre-order systeem, iets dat deel gaat uitmaken van het nieuwe platform.

Naast ebooks komt er ook de mogelijkheid om papieren boeken uit te geven. Draft2Digital heeft dit de laatste twee jaren ontwikkeld en het is nu in de betafase. D2D maakt daarvoor gebruikt van de wereldwijde distributie van Ingram Spark. Omdat het D2D platform gratis is en een makkelijker uitgeefplatform heeft dan Ingram zelf, is de hoop dat de samenvoeging met Smashwords schrijvers grotere mogelijkheden gaat geven wat betreft de publicatie van papieren boeken.

Wanneer gaat de samenvoeging gebeuren?

De verwachting is dat de samenvoeging officieel een feit wordt op 1 maart 2022. Daarna gaat het nog een aantal maanden duren tot dingen daadwerkelijk zijn aangepast.
Schrijvers die nu via Smashwords of D2D hun ebooks hebben uitgegeven hoeven niets te doen. De samenvoeging gaat vanzelf voor hun bestaande boeken.

In de loop van het jaar zal de naam Smashwords verdwijnen als naam voor het zelfuitgeefplatform. Na de samenvoeging gaat het platform verder onder de naam Draft2Digital.
De webshop van Smashwords gaat wel verder onder de oorspronkelijke naam.

Zowel Smashwords als Draft2Digital hebben uitgebreide veelgestelde vragen op hun websites staan. Hierin kun je in detail lezen over wat de samenvoeging gaat betekenen voor schrijvers.

Waarom zou je via Smashwords/Draft2Digital je ebook uitgeven?

Op dit moment lijkt het er niet op dat het nieuwe platform een Nederlandstalige versie gaat krijgen. Toch raad ik selfpubbers altijd aan ook via SW/D2D hun ebook uit te geven. Ze hebben een wereldwijd bereik, waaronder de Apple Store. Ook distribueren ze naar Kobo (en vanaf daar automatisch naar Bol.com). Dus mocht je je uitgeefactiviteiten zo veel mogelijk op een plek willen hebben dan is dit een hele goede oplossing.

Schrijf je in het Engels, dan kan ik sowieso aanraden altijd via SW/D2D je ebook uit te brengen, naast KDP voor Amazon en Kobo Writing Life voor Kobo. Je kunt hierover meer lezen in mijn blogpost: Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook.

Ik ben echt enthousiast voor deze samenvoeging. Hiermee krijgen selfpubbers een plek vanaf waar ze de wereld kunnen veroveren met hun ebooks en papieren boeken.

***

Verder lezen:

  • Het uitgeven van ebooks kan op verschillende manieren. Er zijn echter een drietal gemakkelijke, gratis manieren met bovendien goede royalty’s. Lees meer via: Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook.
  • Ebooks zijn populair, dus het is goed er eentje uit te geven. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken en kun je volstaan met een PDF? Luister naar onze podcast aflevering: Hoe kan ik een ebook uitgeven?
About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.