Papieren boeken via KDP Print komen eindelijk op Amazon NL!

Als sinds 10 maart 2020 heeft Amazon een volledige webwinkel in Nederland. Maar tot een paar weken geleden werden papieren boeken die via hun eigen zelfuitgeefplatform KDP Print uitkwamen niet naar Amazon NL gedistribueerd. Eindelijk gebeurt dat nu wel en daarmee hebben wij selfpubbers er een nieuwe verkoopsite bij!

Er zijn meerdere redenen waarom het goed nieuws is dat onze papieren boeken nu op Amazon NL verschijnen. Het is een nieuwe verkoopsite, maar wel specifiek eentje waar je heen kunnen gaan met je boeken zonder daarbij gebruikt te hoeven maken van een CB-aansluiting. Daardoor houd je meer royalty’s over en is de levertijd van je boeken nog maar twee dagen. Een algehele win-win dus.

(Heb je nog geen papieren boeken hebben uitgegeven via KDP Print? Je kunt eenvoudig een account aanmaken. Let er wel op dat je voor KDP Print dezelfde inlognaam en wachtwoord gebruikt als voor het (winkel)account dat je hebt van Amazon! Heb je nog geen account op Amazon, dan maak je die eerst aan en vervolgens maak je met die accountgegevens een KDP Print account aan.)

Ik zal hieronder een aantal veelgestelde vragen over de vernieuwde situatie beantwoorden.

Ik heb al boeken via KDP Print uitgegeven, moet ik dan ook iets doen?

Als je Nederlandstalige boeken via KDP Print hebt uitgegeven, dan is het goed om per boek de prijs aan te passen en KDP te laten weten dat je de meeste verkopen verwacht via Amazon NL.

Dit doe je door op je KDP Boekenplank de drie stipje aan te klikken achter het boek dat je wilt bewerken. Je krijgt dan een vakje met verschillende keuzes. Kies ‘prijzen van gedrukt boek bewerken’. Denk erom dat je de versie van het papieren boek opent om te bewerken, niet het eventuele ebook.

Je komt dan rechtstreeks op de pagina waar je de prijs kunt aanpassen. Maar kijk eerst bovenaan welke primaire marketplace er is geselecteerd. Staat daar iets anders dan Amazon.nl, verander het dan daarin. (Heb je boeken in het Engels of een andere taal uitgegeven, dan is het beter de primaire marketplace op de taal van dat land te laten staan.)

Daaronder kun je de prijs aanpassen per individuele Amazon webshop. Als je een andere primaire marketplace had dan amazon.nl, dan kan het zijn de prijsmogelijkheid voor amazon.nl wat verder naar beneden staat.

Waarom is het belangrijk om de prijs aan te passen?

De verkoopprijs die Amazon laat zien op de boekpagina op Amazon NL is inclusief Nederlandse btw. Hierdoor kun je niet de daadwerkelijke verkoopprijs invoeren in KDP, want dan wordt de getoonde verkoopprijs hoger. In de afbeelding hieronder kun je zien dat de verkoopprijs van mijn boek €14,75 is (rode pijl). Om die prijs te krijgen moet ik een lagere prijs invullen in het vakje (gele pijl). Dus €13,53, wordt bij mij getoond als €14,75 op de boekpagina.

Het kan wat gepriegel zijn om de juiste getoonde prijs te krijgen. Soms moet je daarvoor de prijs in het vakje met 1 of 2 cent verhogen of verlagen, maar uiteindelijk lukt het vaak wel de juiste prijs te krijgen voor op de boekpagina. Houd er rekening mee dat de getoonde prijs van je boek het eerste jaar na publicatie onder de Wet op de vaste boekenprijs valt (als het in het Nederlands is).

Je krijgt 60% royalty’s en je kunt meteen zien wat je krijgt per verkocht boek (groene pijl).

Als je de prijs hebt aangepast dan kun je rechtsonder ‘Je paperback publiceren’ aanklikken. Het zal tot 72 uur duren voor de veranderingen live worden op Amazon NL. Er komt een paperback verkooptab op de boekpagina te staan en de levertijd zal twee dagen zijn.

Ik heb gehoord dat het CB ook naar Amazon NL distribueert. Waarom dan ook via KDP Print uitgeven?

Het klopt inderdaad dat als je via een CB-aansluiting je boek hebt uitgegeven, deze dan veelal ook op Amazon NL te koop komt te staan.

Als je ook via KDP Print je papieren boek uitgeeft, zul je echter veel hogere royalty’s krijgen, dan voor de verkoop via een CB-aansluiting. Ook heb je meer controle over de categorieën, zoekwoorden en dergelijke als je rechtstreeks gaat.

Ik heb via Pumbo, Brave New Books of mijnbestseller mijn papieren boek uitgegeven. Moet ik daar nu mee stoppen?

Nee, zeker niet! Houd wel rekening met de volgende dingen.
Maak je gebruik van Brave New Books of mijnbestseller, dan zal het niet mogelijk zijn je eigen ISBN te gebruiken. Als je via KDP Print dan ook je boek gaat uitgeven, dan zal dit met een andere ISBN zijn. Want ISBN’s die je via BNB of mijnbestseller hebt aangeschaft, staan op de naam van dat platform en mag je het nergens anders gebruiken.
Op Amazon NL zullen dan waarschijnlijk twee versies van het boek komen te staan, omdat het twee verschillende ISBN’s heeft.

Bij Pumbo kun je je eigen ISBN gebruiken. Dit is iets dat ik altijd aanraad, juist om situaties zoals met BNB en mijnbestseller te voorkomen.

Uit de Engelstalige (zelf)uitgeefwereld weten we dat Amazon boeken die via KDP Print zijn uitgegeven voorrang geeft op die van andere platformen. Mits ze dezelfde ISBN’s, covers, titels en dergelijke hebben. Dit is onder andere het geval met papieren boeken die via Ingram Spark zijn uitgegeven en gedistribueerd naar Amazon. Deze worden door Amazon onderdrukt op het moment dat er ook een KDP Print versie is.

Of dit ook voor de distributie van boeken via een CB-aansluiting naar Amazon NL gaat gelden is nog even afwachten. Waarschijnlijk wel, maar de situatie is nog nieuw, dus niet alles zal al naar behoren werken.

Waarom is het belangrijk dat Amazon de versie van het CB onderdrukt?

Papieren boeken op Bol.com krijgen is lastig in Nederland en België, juist omdat dit het beste werkt via een CB-aansluiting. Voor een Nederlandstalige boek is het wel degelijk belangrijk dat het ook op Bol.com te koop staat en je kunt hier dus onder andere Pumbo voor gebruiken.

Maar tegelijkertijd wil je niet dat de distributie van het CB je uitgegeven boek van KDP Print in de weg zit. Daarom is het belangrijk dat het CB-boek niet ook op Amazon te koop staat. Dat is verwarrend voor de lezers, maar bovenal, je houdt er veel minder aan over én het zal een langere levertijd hebben. Iets wat lezers ervan kan weerhouden je boek te kopen.

Wat als mijn lezers trouw blijven aan Bol.com? Heeft publicatie via KDP Print dan wel zin?

Dat heeft altijd zin, want op hoe meer plekken je boek te koop staat, hoe meer lezers het onder ogen krijgen.

Maar mensen zijn gewoontedieren en lezers dus ook. Maar je hebt het wel degelijk zelf in de hand om lezers te leren ergens anders te gaan kopen. Dit kan bijvoorbeeld door actief reclame te gaan maken voor je papieren boeken (en eventuele ebooks) op Amazon. Je kunt ze zelfs uitleggen dat dit jou meer royalty’s oplevert dan een verkoop via Bol.com. Je website is een prima plaats voor zo’n uitleg (samen met een rechtstreekse link naar je boekpagina op Amazon NL).

Ook kun je via je nieuwsbrief je abonnees erop wijzen dat ze beter via Amazon NL kunnen kopen. Het voordeel voor hen is dat er minder levertijd is, en ze helpen jou er mee. De mensen op je mailinglist hebben zeker het beste met je voor, dus als je ze uitlegt waarom je hen naar Amazon stuurt, zullen ze geen problemen hebben met deze verwijzing.

En vergeet ook niet dat verandering tijd vergt. Geef niet meteen op als je weinig verkoopt via Amazon. Het zelf uitgeven van boeken is een marathon en geen sprint. Geduld is belangrijk. ;)

Doe in elk geval je voordeel met deze nieuwe ontwikkeling en zorg dat je papieren boeken zowel via Bol.com én Amazon NL te koop zijn. Daar word je niet alleen zelf beter van, maar je lezers ook!

***

Verder lezen:

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.