Als je het opschrijft moet je er iets mee doen

Soms komt inspiratie uit een onverwachte hoek. Soms komt het omdat je het hebt opgezocht. Dat laatste overkwam mijn afgelopen maandag 20 juni in de Kunsthal in Rotterdam. Daar was de eerste Nederlandstalige selfpubconferentie 20BooksHolland2022, een plek waar je logischerwijs inspiratie mag verwachten. Iets in de presentatie van Michael Anderle deed mij beseffen dat ik wat betreft mijn schrijven het roer beter om kan gooien. En bij deze doet ik dat!

Foto: Michael Fousert

Al jaren roep ik dat de beste marketing voor je boek het schrijven van het volgende boek is. Maar om eerlijk te zijn, deed ik daar zelf niet veel mee. Andere dingen kwamen er telkens tussen: non-fictie, coaching, de podcast. Allemaal leuke dingen, maar ik ben ook een fictieschrijver en ondertussen is het vijf jaar geleden dat mijn laatste fictieboek uitkwam.

Ook weet ik al jaren dat een serie pas gaat lopen als het minimaal vier boeken heeft. Zo simpel is het nu eenmaal. Lezer gaan pas emotioneel investeren in een serie, als ze weten dat veel kunnen verwachten en telkens nieuwe verhalen kunnen lezen over hun favoriete personages. Mijn detectiveserie is tot nu toe blijven steken op twee boeken en de verkoop is dan ook nihil.

Ik wil geld verdienen met mijn boeken, maar hoe?

In zijn presentatie op 20Books vertelde Michael dat hij in 2015 in drie maanden tijd, drie boeken schreef. Ondertussen heeft hij meer dan 100 titels op zijn naam staan en verdient duizenden dollars per maand met de verkoop daarvan.

Dat wil ik ook. Geld verdienen met schrijven. Het genre waarin ik schrijf wordt jaar na jaar alleen nog maar populairder. Toch lukt het me niet om verder te komen dan twee boeken in de serie. Dat moet anders. Als ik geld wil verdienen, dan moet ik verder gaan met schrijven. Zorgen dat alle geplande negen titels uitkomen en dan verder met de spin-off serie die ik al in gedachten heb.

Foto: Michael Fousert

En de tijd is nu! Tijdens 20Books besefte ik dat ik heel veel dingen telkens in de weg laat staan. Leuke dingen, daar niet van. Dingen die mij zeker wel de naam geven dat ik verstand heb van selfpubben. Maar ze houden mij ook tegen om verder te gaan met mijn fictie en dat moet anders.
Mijn podcast co-host Petra van der Ploeg heeft veel verstand van mindset. Zij vertelde mij dat het goed is doelen te stellen en deze dan ook openbaar te maken. Dan heb je een stok achter de deur.

Als je iets opschrijft, kun je niet meer terug!

Bij deze ga ik dat doen. Ik leg hierbij vast dat ik de komende tijd bezig ga met mijn fictie. En daarmee bedoel ik de tijd die het mij gaat kosten om tenminste twee extra boeken te schrijven in mijn serie en deze uit te geven.
Om mijn serie weer op de rails te krijgen, zal ik het bovendien gaan heruitgeven. De eerste boeken hebben nieuwe titels en covers nodig om de zichtbaarheid daarvan te verbeteren. Dus rebranding it is.

Het is mijn plan om over dit proces van re-branding en heruitgave te gaan bloggen. Ik weet dat veel schrijvers worstelen met de zichtbaarheid van hun boeken. Ik hoor daar ook bij. In theorie weet ik precies wat je zou moeten doen, maar in de praktijk heb ik het niet of nauwelijks toegepast.

Het is hoogtijd om te gaan ‘practice what I preach’. Mijzelf een schop onder de kont geven en er gewoon mee beginnen. Geen uitstelgedrag meer. Ik wil dat mijn serie er komt en dat ik er goed van ga verkopen. Ik wil fulltime schrijver worden en ik wil over een jaar of wat op een andere 20BooksHolland mijn succesverhaal laten horen!

Dus wat ga ik doen?

  • Uiterlijk 1 november 2023 komt een nieuw gratis ebook uit, die kan worden gedownload in ruil voor een emailadres. Dit ebook zal rond de 20K woorden hebben en worden gebruikt op promo sites om nieuwe lezers aan te trekken naar mijn mailinglist.
  • Uiterlijk 1 december 2023 komt de bestaande gratis reader magnet opnieuw uit. Met een nieuwe titel en cover, zal deze specifiek te krijgen zijn via een downloadlink achterin de boeken van de serie. Hiermee worden bestaande lezer overgehaald zich aan te melden voor mijn mailinglist. Dit boek heeft 16K woorden.
  • Op 1 december 2023 komt Boek 1 van mijn serie opnieuw uit. Met een nieuwe titel en cover en hier en daar herschreven om het doorlopende verhaal in mijn serie beter tot zijn recht te laten komen. Dit boek heeft 80K woorden.
  • Op 1 maart 2024 komt Boek 2 van mijn serie opnieuw uit, ook met een nieuwe titel en cover en 80K woorden.
  • Op 1 juni 2024 komt Boek 3 van mijn serie uit. 80K woorden.
  • Op 1 december 2024 komt Boek 4 van mijn serie uit. Ook deze heeft 80K woorden.

Oeps, dat ziet er eng uit…

Nu ik deze doelen zo uitgeschreven zie staan moet ik toegeven dat ik wel even moet slikken. Want gaat dit allemaal wel lukken? Maar zo wil ik niet denken. Ik ga mij vanaf NU concentreren op het schrijven van fictie, dus tuurlijk gaat het lukken!

Foto: Michael Fousert

20BooksHolland was een fantastische dag! Niet alleen omdat ik allemaal leuke mensen heb ontmoet en inspirerende presentaties voorbij zag komen. Het was vooral fantastisch, omdat ik nu weet wat ik de komende jaren ga doen! Als andere selfpubbers van mijn rebranding en heruitgave proces iets kunnen opsteken, dan is dat mooi. Maar dat is niet mijn hoofddoel. Mijn hoofddoel voor de komende tijd is mijn fictie heropstarten, mijn personages opnieuw leren kennen en vooral heel veel plezier hebben bij het schrijven!

***

Verder lezen:

Onze brein heeft de mogelijkheid ons te helpen, maar ook tegen te houden. Welke mentaliteit heb je nodig om je boek te schrijven en uit te geven? Lees (of luister) voor meer info: #12 – Schrijven en uitgeven: welke mentaliteit helpt je?

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

4 Comments

  1. Goed bezig Maria! Ja, ik vond Michael Anderle ook ontzettend inspirerend. Ook ik heb me ten doel gesteld met mijn fictie fulltime ‘de kost verdienen’ en besefte me maandag weer waar bij mij het euvel zit – ik heb nog geen goede reader magnet, dus hierbij doe ik met je mee met het ‘als je het opschrijft moet je er wat mee’: 1 november 2022 een readermagnet. Onwards and upwards!

    • Leuk dat we uiteindelijk hetzelfde doel hebben met ons schrijven, Elles! :) Bij deze hebben we een deal! Jij voor je nieuwe reader magnet, ik voor mijn ‘spul’. Onwards and upwards indeed! :D

  2. Ben RAZEND enthousiast om je boeken weer online te zien, Maria! Het begin van een geweldige serie, inclusief prachtige nieuwe covers! Go for it!! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.