Help! Hoe krijg ik mijn ebooks op Bol.com?

Of we het nu leuk vinden of niet, veel mensen kopen tegenwoordig boeken via Bol.com. Dit is misschien niet goed voor de lokale boekhandels, maar wij selfpubbers hebben zo wél een extra mogelijkheid om onze koopwaar onder de ogen van lezers te krijgen.

Maar hoe doe je dat?

Papieren boeken zijn helaas minder eenvoudig (en ook minder voordelig) op Bol.com te krijgen dan ebooks.
Ebooks zijn niet alleen gratis te publiceren, er zijn ook betere promotie mogelijkheden en bovendien houdt je er per verkocht exemplaar meer royalty’s aan over. Laten we dus bij ebooks beginnen.

Samenwerking tussen Kobo en Bol.com

Sinds 2015 is er een samenwerking tussen het Canadese Kobo en Bol.com. Dit betekent dat de ebooks die selfpubbers op Kobo publiceren automatisch óók op Bol.com terechtkomen.

Deze samenwerking heeft als voordeel dat indies hiermee het CB kunnen omzeilen. Hierdoor kun je het ebook veel scherper prijzen, want je hoeft ook niet nog eens een gedeelte van de royalty’s af te staan aan het CB. Dit moet bijvoorbeeld wél als je je ebook via Brave New Books op Bol.com publiceert.

Nu er via Kobo dus de mogelijkheid is om ebooks rechtstreeks op Bol.com te krijgen, kan ik alleen maar aanraden altijd je ebook via hen op Bol.com te koop te zetten.

Rechtstreeks je ebook publiceren via Kobo Writing Life

De beste manier om je ebook op Kobo te publiceren is rechtstreeks via hun eigen publicatieplatform, Kobo Writing Life. Dit platform is ook in het Nederlands.
Door een account aan te maken op KWL, kun je via het dashboard vervolgens je ebook eenvoudig publiceren.

Hiervoor kun je via een aantal tabs gegevens invullen van je nieuwe ebook. Denk hierbij aan een cover, je manuscript, titel, categorieën, flaptekst e.d.
Het is verstandig om zoveel mogelijk gegevens in te vullen, dus vergeet niet om bijvoorbeeld de titel van een serie toe te voegen, als ook het boeknummer in die serie.

Zorg ook dat je bij het kiezen van categorieën niet alleen een ‘grote’ categorie kiest, zoals bijvoorbeeld ‘Detectives & Thriller’, maar ook een subcategorie zoals ‘Traditioneel Brits’. Op die manier heb je meer kans dat lezers je vinden.
Maak ook vooral gebruik van de mogelijkheid om twee categorieën te kiezen. Hoe meer, hoe beter.

Wat betreft het manuscript kun je verschillende files uploaden, te weten: .epub, .doc, .docx, .mobi, .odt. In de conversierichtlijnen kun je hier meer informatie over vinden. (Voor een .doc of .docx kan het ook handig zijn de gratis Stijlgids van Smashwords te downloaden. De manier van het formateren van een Word doc die daarin beschreven wordt, komt veelal overeen met wat Kobo vereist.)

Je kunt via Kobo je eigen ISBN gebruiken, maar het is niet verplicht. Een eigen ISBN kun je aanschaffen via isbn.nl of boekenbank.be.
Kies je ervoor om geen eigen ISBN toe te voegen, dan krijgt je ebook automatisch een ISBN via Kobo Writing Life. Dit betekent dan wel dat zij geregistreerd komen te staan als de uitgever van het boek op Bol.com. In deze blogpost kun je meer lezen over het gebruik van ISBN’s.

Hoe zit het met DRM en de mogelijkheid van Kobo Plus?

Onder ‘Rechten en verspreiding’ moet je een aantal keuzes maken: het wel of niet gebruiken van DRM, geografische verspreiding, opname in Kobo Plus en opname in Overdrive.

Wat betreft digital rights management (DRM) raad ik persoonlijk selfpubbers altijd af om dit voor hun ebooks te gebruiken. Deze digitale beveiliging maakt het lezer van het ebook veel lastiger en bovendien is de DRM er makkelijk af te halen. Het voegt dus niet iets toe wat betreft het beveiligen tegen piraterij, het is eerder alleen maar een frustratie voor de lezer.

De keuze om je ebook in Kobo Plus te plaatsen is helemaal aan je zelf. Kobo Plus is een abonnementsservice voor lezers en aanwezig in Nederland, België, Canada, Portugal, Australië en Nieuw Zeeland. Je ebooks worden als het ware uitgeleend en je krijgt betaald via de hoeveelheid gelezen minuten. Ietwat onlogisch voor een ebook, maar dat komt omdat in Kobo Plus ook audioboeken zitten. Meer informatie over Kobo Plus vind je in deze blogpost.

Wat betreft Overdrive is de keuze ook aan jezelf. Sinds enige tijd distribueert Kobo ebooks die via hen worden gepubliceerd naar deze internationale bibliotheekservice. Bibliotheken in de Lage Landen vallen daar helaas niet onder, maar dat neemt niet weg dat het kan altijd leuk kan zijn je ebook bij Overdrive in de catalogus te hebben.

Als je je ebook ook via Smashwords/Draft2Digital uitgeeft, dan heb je via hen ook de mogelijkheid om naar Overdrive te gaan. Zorg dus dat je via KWL óf Smashwords/D2D de distributiemogelijkheid naar Overdrive kiest, anders komt je ebook twee keer in hun catalogus en dat is verwarrend.

Instellen van de prijs van je ebook

Onder het tabblad ‘De prijs vaststellen’ kun je voor verschillende landen de prijs van je ebook instellen. Als je bij het opzetten van je KWL account een Nederlandse of Belgische bankrekeningnummer hebt ingevuld, dan zal de standaardprijs automatisch in Euro’s zijn.

Je kunt echter voor heel veel verschillende landen een prijs invullen en ik kan je aanraden dit ook te doen. Zo laat je de prijs in andere landen niet afhangen van een automatische omrekening van de valuta en op die manier houdt je veel meer controle.
Afhankelijk van de standaardprijs, zullen er aanbevolen prijzen te zien zijn, maar je kunt zelf de prijs instellen die je wilt.

Via KWL krijg je 70% van elk verkocht ebook, zolang het hoger is geprijsd als €1,99 (of US$2.99, £1.99). Prijs je het daaronder dan krijg je 45%.
Het is mogelijk om via KWL je prijs op ‘gratis’ te zetten. Echter, je ebook verschijnt dan niet meer op Bol.com, want daar hebben ze geen gratis ebooks.

Nadat je op ‘Je ebook uitgeven’ hebt geklikt duurt het een paar dagen voor je ebook te koop zal zijn op Kobo, en Bol. Zorg dat je een exemplaar koopt zodat je dan nog eens extra kunt controleren of alles er goed uitziet en er geen verspringingen of rare tekens in de tekst staan.

Je ebook plaatsen op Bol.com is dus niet ingewikkeld en voor iedere indie aan te raden of je nu in het Nederlands schrijft of een andere taal. Door rechtstreeks via Kobo Writing Life te publiceren houd je veel meer controle en dat is goed voor de verkoop.

 

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.