Audioboek digitaal inspreken via Draft2Digital

De tijd ligt ver achter ons dat digitaal ingesproken audioboeken blikkerig en nep klonken. Zelfs fictieboeken kunnen tegenwoordig zó goed door een robot worden ingesproken dat het nauwelijks meer te onderscheiden is van een menselijke stem. Slecht nieuws voor stemacteurs? Niet per se. Goed nieuws voor selfpubbers? Zeker weten!

Het zelfuitgeefplatform Draft2Digital is een samenwerking aangegaan met Apple Books voor het laten inspreken en de verkoop van audioboeken. Digitaal inspreken wel te verstaan. Oftewel het laten inspreken van je boek door een artificial intelligence robot.

Er is veel te doen rondom het inspreken van boeken door een AI. Ik denk niet dat het de ondergang zal zijn van de stemacteur, maar dat is een onderwerp voor een andere blogpost.

Net als Google Play eerder dit jaar biedt Apple Books nu de mogelijkheid om audioboeken te laten inspreken door een AI. Deze service is gratis en van hoge kwaliteit. Voorbeelden kun je luisteren via de eerdere link naar Apple Books. Er is een vrouwelijke stem en een mannelijke stem beschikbaar.

Op dit moment is de enige taal die kan worden ingesproken Engels. Dat is een nadeel voor Nederlandstalige selfpubbers, maar het gaat een kwestie van tijd zijn dat deze service ook in het Nederlands beschikbaar komt.

Audioboeken worden steeds populairder. Als de vraag naar audioboeken stijgt zal blijken dat er niet genoeg stemacteurs zijn om al deze boeken te gaan inspreken. Het laten inspreken van audioboeken door een AI is een goede oplossing voor dit probleem. Bovendien kost dit veel minder geld en is daarom een goede mogelijkheid voor de selfpubber om ook audioboeken te laten produceren.

Schrijf je fictie in het Engels en is je boek uitgegeven via Draft2Digital, dan kan ik zeker aanraden te overwegen om gebruik te gaan maken van deze service. Ik ga het zeker doen voor mijn Engelstalige detectiveverhalen.
Meer informatie kun je vinden via de websites van Draft2Digital en Apple Books.

Verder lezen:

Ondanks de hoge investering voor de productie, is het goed na te gaan denken om zelf ook een audioboek uit te geven. Ze worden namelijk steeds populairder! Een audioboek uitgeven, hoe doe ik dat?

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.