Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook!

We kunnen er niet meer om heen. Steeds meer mensen lezen ebooks. Wij als selfpubbers moeten hiermee rekening houden, door onze boeken niet alleen als paperback uit te geven, maar ook als ebook. Ook al lezen we zelf het liefst papieren boeken.

Er zijn verschillende manier om zelf een ebook op de markt te brengen. Sommige manieren kosten geld, maar ik zal de makkelijkste, goedkoopste en degene die het meest opbrengen hieronder weergeven. Let op dat goedkoop, in dit geval NIET betekent dat het slechter is. In tegendeel, de drie onderstaande zelfuitgeefplatformen zijn zeer betrouwbare platformen om je ebook op te publiceren.
Alle drie onderstaande manieren voor het uitgeven van een ebook zijn gratis. De informatie in deze blogpost is ge-update op 26 juli 2023.

Wat is een ebook?

Een ebook is een digitaal boek dat gelezen kan worden op een speciale e-reader, maar ook op een computer, laptop, tablet of smartphone.

Ebooks komen in twee soorten, maar in Nederland en België komt de Epub het meeste voor. Ebooks in dit formaat zijn te koop op Bol.com, Kobo, Apple Books en dergelijke. Ook zijn ze bijvoorbeeld te lenen via de Online Bieb, of via Kobo Plus. Om het ‘gemakkelijk’ te maken heeft Amazon een eigen formaat ebook. Eerder was dit het Mobi formaat, maar tegenwoordig gebruikt ook Amazon een Epub. Maar dan wel eentje die specifiek is voor hun webshop.

Ebooks die je koopt via Amazon zijn te lezen op de speciale e-reader van Amazon, de Kindle. Wel is het zo dat Amazon een Kindle app heeft, zodat je de ebooks van Amazon ook op andere apparaten kunt lezen.

Ik kan je aanraden je ebooks op zoveel mogelijk plekken te koop te zetten. Dan heb je het grootste bereik en dus de meeste kans om ze te verkopen.

Een ander voordeel van ebooks is dat deze in Nederland niet vallen onder de Wet op de vaste boekenprijs. Daardoor kun je met de prijs speciale marketingstrategieën toepassen. In België geldt vallen ebooks zes maanden binnen de Gereglementeerde boekenprijs.

1. Uitgeven via Kobo Writing Life en dan ook automatisch op Bol.com

Ik heb geen officiële cijfers, maar ik schat zo in dat de meeste ebooks die in de Lage Landen worden verkocht, via de webwinkels van Bol.com en Kobo aangeschaft worden. Zaak dus om je ebook in elk geval op deze twee webwinkels te krijgen!

Er zijn verschillende manieren om op Bol.com te komen, maar de meest voordelige (lees: de minste kosten en de meeste royalty’s) is rechtstreeks via Kobo.

Sinds 2015 heeft Kobo een afspraak met Bol.com dat ebooks die te koop zijn op de website van Kobo automatisch ook op Bol.com komen. Dit is een erg voordelige regeling, aangezien selfpubbers hiermee het CB kunnen omzeilen. Hiermee krijg je wel te maken als je bijvoorbeeld via zelfuitgeefplatformen als Brave New Books en mijnbestseller je ebooks op Bol.com publiceert. Het nadeel van het CB is dat je een stuk lagere royalty’s krijgt en minder controle hebt over je metadata. Bovendien kun je dan niet een eigen ISBN gebruiken en moet je op BNB betalen voor een ISBN van hen.

Om rechtstreeks op Kobo te publiceren moet je een account aanmaken bij Kobo Writing Life (KWL). Deze site is ook in het Nederlands.
Via je KWL dashboard kun je vervolgens je ebook publiceren door de gevraagde gegevens (metadata) in te vullen en te uploaden. Denk hierbij aan een cover, je manuscript, titel, genres, prijs en zoekwoorden en dergelijke.

Je kunt bij KWL je eigen ISBN gebruiken, maar dat is niet verplicht. Als je geen ISBN toevoegt, krijg je er gratis eentje toegewezen via Kobo Writing Life.
Een eigen ISBN kun je aanschaffen via isbn.nl of boekenbank.be.

Na publicatie duurt het een paar dagen voor je ebook te koop zal zijn op de Kobo webshop en Bol.com. Zorg dat je een exemplaar koopt, zodat je dan nog eens extra kunt controleren of alles er goed uitziet en er geen verspringingen of rare tekens in de tekst staan. Ten tijde van dit schrijven gebeurt het soms dat ebooks die via KWL worden gepubliceerd niet op Bol.com verschijnen. Hoe je dat oplost kun je lezen via deze blogpost. 

Bij Kobo krijg je 70% van de verkoopprijs zolang deze hoger is als € 1,99. Prijs je het daaronder dan krijg je 45%.
Ook is het mogelijk op Kobo je ebook gratis te maken. Dit kan een handige marketingstrategie zijn, maar je ebook verschijnt dan niet meer op Bol.com. Daar verkopen ze geen gratis ebooks. Een beter idee is om in dat geval je ebook tijdelijk voor 99 cent aan te bieden op Kobo, zodat het ook met deze goedkopere prijs op Bol.com komt te staan.

Ik heb een uitgebreide handleiding gemaakt voor het uitgeven van een ebook via Kobo Writing life. Deze kun je via deze link gratis downloaden.

2. Uitgeven via distributeur Draft2Digital

Draft2Digital (D2D) is een Amerikaanse zelfuitgeefplatform voor ebooks en papieren boeken dat wereldwijd distributie doen naar heel veel verschillende webwinkels. In maart 2022 zijn ze samen gegaan met distributeur Smashwords. Hierdoor is een groot en belangrijk zelfuitgeefplatform ontstaan die veel doen voor selfpubbers. Ondanks dat Smashwords niet meer bestaat als zelfuitgeefplatform, hebben zij wel een grote webwinkel voor ebooks. De Smashwords Store is zelfs de grootste ebook webwinkel ter wereld voor zelf uitgegeven ebooks!

De samenvoegeing van Draft2Digital en Smashwords is op het moment van schrijven nog gaande, maar ondertussen is het niet meer mogelijk om als selfpubber een account aan te maken bij Smashwords en via hen je ebook te publiceren. In de tweede helft van 2023 worden alle schrijversaccounts van Smashwords stukje bij beetje omgezet naar een Draft2Digital account.

Door je ebook op Draft2Digital uit te geven, worden ze gedistribueerd naar de verschillende webwinkels die jij hebt aangevinkt en waaronder de Smashwords store. Ik kan aanraden je ebook zeker ook op de Smashwords Store te koop te zetten. Er wordt gewerkt aan een nieuwe website met meer uitgebreide betaalmogelijkheden voor het kopen van een ebook. Ook kun je kortingscodes aanmaken en gebruiken voor je marketing en promotieactiviteiten. Veel schrijvers gebruiken de Smashwords Store met succes als een persoonlijk webwinkel waar ze hun lezers naar toe leiden.

De distributie van ebooks via D2D gaat onder andere naar Kobo en Apple Books. Tegenwoordig kun je ook rechtstreeks naar de Apple store, maar persoonlijk maak ik nog steeds gebruik van Draft2Digital om mijn ebooks daar te krijgen. Apple is toch een redelijk grote verkoper is van ebooks in de Lage Landen, dus ik raad je aan om te zorgen dat jouw ebooks daar zeker ook te koop zijn.

De site van Draft2Digital is in het Engels. Het publiceren van een ebook is er niet veel anders dan via Kobo Writing Life. Bij D2D kun je een Word document uploaden of een Epub. Mocht je Word gebruiken, dan is het aan te raden deze vorm te geven volgens de aanwijzingen in de gratis Smashwords stijlgids.

Het is trouwens sowieso goed om de Smashwords Stijlgids te gebruiken om ook je Word-doc voor Amazon of Kobo Writing Life perfect te maken. Je leert namelijk een aantal goede gewoontes wat betreft het opzetten van je Word-doc.

Ga je niet rechtstreeks via Kobo Writing Life naar Bol.com, dan kun je bij D2D ‘Kobo’ aanvinken. Dan wordt je ebook daarheen gedistribueerd en komt op de Kobo store terecht en automatisch ook op Bol.com. Je hebt alleen dan wel minder controle op de prijs dan wanneer je rechtstreeks via Kobo Writing Life publiceert. Bovendien kun je dan geen gebruik maken van de specifieke promotiemogelijkheden die KWL biedt.
Je kunt via D2D ook je boek laten distribueren naar Amazon. Dit kan ik echter afraden, want dit gaat nogal eens mis. Amazon kun je makkelijk zelf heengaan via mogelijkheid nr. 3 hieronder.

Heb je je ebook rechtstreeks op Kobo gepubliceerd, zorg dan dat je ‘Kobo’ uitvinkt op D2D, anders komt het twee keer op Bol.com te staan en dat is verwarrend voor de lezer.

Bij D2D kun je gebruik maken van je een eigen ISBN gebruiken, of er eentje gratis nemen. Dit laatste betekent NIET dat je dan je copyright kwijt bent! Wel komt er dan op de boekenpagina van de verschillende webwinkels te staan dat je ebook is uitgegeven door D2D. Wil je meer weten over het gebruik van gratis ISBN’s lees dan mijn blogpost erover.

Bij Draft2Digital krijg je 60% van elk verkocht ebook. Er is geen minimum prijs voor deze 60%.
Bij de Smashwords Store krijg je 80%-83% van elk verkocht ebook.
Ook op D2D kun je je ebook gratis aanbieden. Net als via KWL verschijnt het dan echter niet op Bol.com (maar wel gratis op Kobo, mocht je daar via D2D heengaan).

3. Amazon wordt een steeds grotere speler, dus zorg dat je ebook ook daar te koop is!

Het publiceren van ebooks op Amazon gebeurt via Kindle Direct Publishing ook wel KDP genoemd. Let er even op bij het aanmaken van een account, dat je eerst een winkelaccount voor Amazon NL aanmaakt. Deze gebruik je vervolgens ook voor je KDP account. (Als je al een winkelaccount hebt voor Amazon NL, gebruik dan deze voor je KDP account en maak geen tweede account aan!!)

De site van KDP is in het Nederlands. Nederlandstalige ebooks die je via KDP uitbrengt komen niet alleen op Amazon NL te staan, maar ook op alle internationale Amazonwebsites.

Er zit echter een addertje onder het gras. Zorg ervoor dat je de ‘gewone’ KDP kiest en NIET KDP SELECT. Bij KDP SELECT ben je verplicht exclusief op Amazon te gaan met je ebooks en dat wil je niet als Nederlandstalige schrijver, want dan moet je je ebook weghalen van sites als Bol.com, Kobo en Apple Books (en zelfs je eigen website).
Als je niet voor KDP SELECT kiest, dan mag je in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, je ebook zonder problemen ook op andere webwinkels verkopen.

Amazon gebruikt geen ISBN’s, maar een eigen codering, ASIN genaamd. Het is dus niet nodig om voor Amazon een eigen ISBN te hebben. Wil je echter toch je eigen ISBN gebruiken, dan kan dat.

Amazon betaalt je 70% van de verkoopprijs als je ebook geprijsd is tussen € 2,99 en € 9,99. Ook als je niet in KDP SELECT zit krijg je die 70%! Zit je onder of boven deze bedragen krijg je 35% van de verkoopprijs.
De laagste prijs die je op Amazon kunt instellen voor je ebook is € 0,99.

Zoals je ziet kun je een groot gedeelte van de Nederlandstalige ebookmarkt bestrijken via de bovenstaande websites/winkels. Dit op een gratis en makkelijke manier, terwijl je toch de beste royalty’s krijgt. Waar wacht je dus nog op en ga je ebooks publiceren!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

33 Comments

 1. Goed advies. Ik heb dit artikel gebookmarked. Het is niet vaak dat je zulke duidelijke informatie ziet over hoe je je ebook kunt publiceren. Bedankt!

  • Dank je wel, Wij! :) Graag gedaan en veel succes met de toekomstige uitgave van je ebook!

 2. Hoi Maria, allereerst mijn complimenten over het feit dat ik altijd een vraag kan stellen en jij immer snel reageert. Dankjewel!
  Mijn vraag is of ik ook een e-book kan uitgeven met plaatjes.

  • Hoi Olivier, bedankt voor je lieve woorden. :) Graag gedaan.
   Je kunt zeker een ebook uitgeven met plaatjes erin. Toevallig heb ik daar recent voor de Schrijven & Uitgeven Podcast een interview over gehad met vormgever Antoni Dol. Je kunt het via deze link luisteren (en lezen). https://www.mariastaal.nl/2023/07/04/44-hoe-maak-je-een-ebook-met-antoni-dol/
   Plaatjes toevoegen aan een ebook is nog een hele uitdaging, daarom neem ik daarvoor altijd een vormgever in de arm. Je moet namelijk met heel wat dingen rekening houden, want je wil natuurlijk wel dat het ebook er goed uit komt te zien voor de lezer.
   Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. Zo niet dan hoor ik het graag.

 3. Ik geef mijn e-boeken zelf uit via Kobo. Mijn eerste drie boeken staan via Kobo ook op Bol.com. Bij mijn nieuwere boeken (vanaf 2022) gebeurt dat niet meer. Ik heb al meerdere malen met Kobo en Bol.com gemaild met het verzoek om ook mijn nieuwere e-books op Bol.com door te plaatsen, maar dat heeft niets opgeleverd. Als ik mijn e-books via D2D publiceer en Kobo aanvink, verschijnen de boeken wel op Kobo, maar wederom niet op Bol.com.
  Heeft iemand dezelfde ervaring en heeft iemand een oplossing?

  • Hoi Jan, helaas is dit een bekent probleem. Vanwege de invoering van Thema bij Bol.com worden ebooks die via KWL (of D2D) worden gepubliceerd niet doorgezet naar Bol.com. Dit probleem doet zich vooral voor als er niet ook een papieren boek is uitgegeven. Dan gaat het doorgezette ebook ‘zweven’ op Bol en wordt niet zichtbaar. Mocht je meer hierover willen weten, ik heb over dit probleem een uitgebreide blogpost geschreven. https://www.mariastaal.nl/2021/10/22/problemen-distributie-ebooks-naar-bol-com/
   Er is een oplossing. Je kunt een email sturen naar digitaallezen@bol.com en vragen of je ebook handmatig doorgezet kan worden.
   Ik hoop dat dit je probleem oplost en ik zal deze blogpost aanpassen met de extra informatie.

 4. Beste Maria, deze blog is van bijna een jaar geleden. Er staat in dat de directeuren van Smashwords en Draft2Digital vragen om nog beide systemen te gebruiken, terwijl ze toch gaan samenwerken onder de laatste naam (fuseren?). Mijn vraag is of het nu (febr. 2023) nog steeds nodig is mijn boeken op beide systemen uit te geven.

  • Hoi Oscar, bedankt voor je vraag. Op dit moment is het zo dat ebooks die via D2D worden gepubliceerd ook worden gedistribueerd naar de Smashwords Store. Dus dat is een koppeling die al is gemaakt tussen de twee systemen. Volgens mij is het de bedoeling dat eind ’23 de schrijvers van Smashwords worden overgezet naar een D2D-account.
   Op dit moment kun je dus nog via beide platformen uitgeven. Persoonlijk zou ik dat niet meer doen en je ebooks alleen via D2D uitgeven. Dat scheelt gedoe later in het jaar. En vanaf dan gaat ook D2D de distributie overnemen naar webshops die nu nog specifiek door SW worden gedaan. Maar de keuze is aan jou.
   Ik zal de blogpost gaan updaten met de nieuwste informatie.

 5. Dag mevrouw Staal/
  Misschien dat ik het over het hoofd heb gezien en dat ik het niet gelezen heb, maar weet u hoe het zit als ik mijn E-Books uitgeef via de Kobo en Amazon ik mijn btw-aangifte moet doen en mijn inkomstenbelasting?
  Kan ik dat gewoon als Nederlander in Nederland doen of moet ik dat als Nederlander zaken doen met het buitenland?

  Vriendelijke groeten:
  Mark

  • Hoi Mark, bedankt voor je reactie. Op royalty’s zit geen btw dus btw-aangifte hoeft sowieso niet.
   Wat betreft de inkomstenbelasting vul ik mijn royalty’s altijd in onder ‘buitenlandse inkomsten’. Maar je kunt het beste even met de belastingdienst bellen om te vragen hoe dat precies moet. Ik sta bijvoorbeeld ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, dus misschien maakt dat een verschil.
   Als je via KDP (Amazon) je ebooks uitgeef dan moet je bij hen een belastingformulier invullen. Ik weet niet of je dat al hebt gedaan, maar het is wel belangrijk dat je dit doet. Anders wordt er namelijk 30% van je royalty’s ingehouden door KDP.
   Je kunt meer hierover lezen in deze blogpost: https://www.mariastaal.nl/2017/01/27/help-het-amerikaanse-belastingformulier/ Er staap stap-voor-stap in beschreven hoe je dat formulier in kunt vullen met nog meer uitleg.
   Succes!
   M.v.g. Maria

 6. Hallo Maria,

  Kan ik voor een Mobi- en Epub-versie hetzelfde isbn gebruiken?

  Alvast bedankt
  Hans

 7. Beste,

  Ik heb nu ongeveer 50 ebooks in het Nederlands gepubliceerd via http://www.bookrix.com (= engels en duits). Ik ben er heel tevreden over. Alleen de voetnoten worden er niet bij vermeld.
  bookrix mis ik bij de opgegeven mogelijkheden.

 8. Hallo Maria,
  Als ik mijn (fictie) ebook probeer te publiceren bij Kobo, zijn de royalty’s 20% van de boek prijs. dat is geen 70% van elk verkocht boek. Weet jij hoe dat zit?
  bedankt.
  Ko

  • Hoi Ko,
   Het lijkt erop dat je het aangegeven dat je ebook in het publieke domein zit. In dat geval krijg je 20% van de verkoopprijs. Door aan te vinken dat je ebook niet in het publieke domein zit (oftewel: je hebt het zelf geschreven) dan krijg je 70% van de verkoopprijs zolang deze € 1,99 of hoger is geprijsd.

 9. Hoi Maria,

  Als je een ebook wil verkopen op bol.com moet je ook een EAN nummer hebben.
  Deze zijn te koop voor een paar euro’s. Maar maakt BOL.com deze voor je of moet je die al in bezit hebben voordat je een ebook plaatst op BOL.com?

  Gr,
  Juned

  • Hoi Juned, bedankt voor je vraag. Een EAN wordt eigenlijk alleen gebruikt voor fysieke producten. Het is een 13-cijferig nummer met een barcode die je met een sticker op producten kunt plakken.
   Ebooks hoeven alleen een ISBN te hebben, want een ebook is geen fysiek product, maar een digitaal product. Als je via Kobo Writing Life een ebook gaat verkopen op Bol.com, zoals hierboven beschreven, heb je zelfs niet per se een ISBN te hebben om tóch je ebook op Bol.com te kunnen verkopen.
   Als je via het CB met een ebook naar Bol.com gaat, heb je wel een ISBN nodig.
   In deze blogpost heb ik alles over ISBN’s op een rijtje gezet. https://www.mariastaal.nl/2021/01/26/antwoorden-op-al-jouw-vragen-over-isbns/
   Ik hoop dat dit je wat verder helpt. Zoniet, laat het me weten.

    • Hoi Juned, graag gedaan.
     De Wet op de vaste boekenprijs geldt in Nederland alleen voor papieren boeken in de Nederlandse taal. Ebooks en audioboeken vallen daar dus niet onder. En dat is heel erg handig, want daardoor kun je wat spelen met de prijs van je ebook om bijvoorbeeld te kijken bij welke prijs het ebook het beste wordt verkocht, maar ook voor marketing doeleinden, door een ebook bijvoorbeeld tijdelijk goedkoper te maken.

 10. Ha Maria, een e-book publiceren via Lulu self-publishing, is dat een goede optie?
  Vriendelijke groet, Jan

  • Hoi Jan, bedankt voor je vraag. Ik ken de ebook optie van Lulu niet, maar persoonlijk zou ik ebooks zelf uitgeven. Ik weet niet of je een Nederlandstalig of Engelstalig boek hebt, maar eigenlijk is het uitgeven van een ebook in het Nederlands of Engels precies hetzelfde. De methode die ik hierboven beschrijf (dus Kobo Writing Life, Kindle Direct Publishing en Smashwords/Draft2Digital) is goed om je ebook wereldwijd te publiceren en op online webwinkels te krijgen. Inclusief Bol.com.
   Je houd meer controle over het hele proces, je hebt meer controle over de prijs en metadata als je de bovenstaande methode gebruikt.
   Wil je toch alles op één plek houden, dan zou ik eerst heel goed uitzoeken waar Lulu allemaal heen distribueert. Ze staan bekend om hun Print on Demand service en meestal mixt dat niet zo goed met ebooks.

 11. Graag een direct e-mailadres om een uittreksel te sturen met wat marketing info. Ik heb een boek klaar maar wil eerst een advies.
  Groet, HJD

 12. Hoi Maria,
  Bedankt voor de uitleg. Ik heb zowel de site van Kobo als van Smashwords bekeken en me bij de laatste aangemeld. Van Kobo is het me niet duidelijk hoe ze uitbetalen. Ik kan dat nergens vinden. Kun jij me daar iets over vertellen?
  En hoe gaat dat bij KDP?

  • Hoi Marit,
   Kobo betaalt eens per maand uit, maar dan moet het bedrag aan royalty’s wel boven de €50 o.i.d. zijn. I dat het niet dan worden de kleinere bedragen van de maanden bij elkaar opgeteld tot het bedrag uiteindelijk wél boven de €50 is. Uitbetaling gaat naar de opgegeven bankrekening.
   KDP betaalt maandelijks, maar met twee maanden verschil. Royalty’s die je in april hebt verdient worden begin juni uitbetaald etc. Ook KDP betaald naar een bankrekening.
   Smashwords betaalt maandelijks het royalty bedrag naar Paypal.

  • Hoi Tom, jazeker! Je kunt een ebook prima uitgeven zonder ingeschreven te staan bij de KvK.

 13. Ha Maria, Ik heb tot nu toe mijn ebooks uitgegeven via Smashwords, met hun gratis ISBN. Ik las laatst op Smashwords dat de boeken ook naar Amazon zouden moeten gaan (heb ik o.a. aangevinkt), maar dat dat maar in mondjesmaat gebeurt en dat verreweg de meeste boeken daar niet terecht komen! Dus ik denk dat het handiger is om inderdaad e-books direct via Kindle Direct Publishing op Amazon te krijgen.

  • Hoi Marlies, sorry dat ik zo laat reageer. Had je reactie helemaal niet gezien. :)
   Smashwords distribueerd inderdaad geen ebooks naar Amazon. KDP is verreweg de beste oplossing om je ebooks op Amazon te krijgen.

 14. Hoi Maria! Ik begrijp niet waarvoor een aansluiting bij cb nodig zou zijn dan. Kun je me dat uitleggen? Heb mijn boek nu via kobo/bol.com aangeboden daar heb je dus geen cb aansluiting voor nodig. Waarvoor heb je het dan wel nodig? Is dat alleen nodig voor print?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.