Ik wil stoppen met denken dat ik niet kan schrijven!

Door schrijfcoach Simone van Tongeren

Bij iedere tekst die ik schrijf, van een e-mail tot mijn boek, ben ik onzeker. Het liefst wil ik in één keer mijn tekst perfect op papier zetten en er niet meer naar om hoeven te kijken. Maar zo werkt het niet.

Veel mensen hebben, net als ik, last van onzekerheid en dit kan je belemmeren. Op welke manier belemmert onzekerheid je en wat kan je ertegen doen?

Iedereen is onzeker en onzekerheid zal nooit weggaan

Onzeker over het schrijven van teksten komt bij veel mensen voor. Er zullen weinig mensen zijn die in één keer de perfecte tekst schrijven en publiceren. Ik vind het een geruststellende gedachte dat veel mensen onzeker zijn en ik hier niet de enige in ben.

Onzekerheid komt in alle onderdelen van het schrijfproces naar voren:

 • Voordat je begint met schrijven (Hoe is dit idee? Hoe ga ik het idee uitwerken? Hoe en waar ga ik beginnen met schrijven?)
 • Tijdens het schrijven (Heb ik dit personage voldoende uitgewerkt? Zit er genoeg spanning in het boek? Hoe ga ik het boek afsluiten?)
 • Na het schrijven (Hoe ga ik de tekst redigeren? Welke cover wil ik? Hoe ga ik het uitgeven? Hoe ga ik mijn marketing aanpakken?)
 • Na het uitgeven (Ga ik wel genoeg verkopen? Wat ga ik hierna schrijven? Welke recensies ga ik ontvangen?)

‘Nooit onzeker zijn, alleen maar zelfvertrouwen tijdens het schrijfproces’ is een prachtige gedachte en tegelijkertijd is dit onrealistisch. Onzekerheid zal nooit weggaan en dit hoeft gelukkig ook niet! Dit zou je als een probleem of belemmering kunnen zien, tegelijkertijd hoef je niet voor iets te vechten wat er altijd zal blijven zijn.

Onzekerheid is een overtuiging die je kan helpen of belemmeren

Onzekerheid is een overtuiging. Een overtuiging ontstaat geleidelijk en op een leeftijd waarop je je niet bewust bent wat een overtuiging precies betekent. Als kind heb je waarschijnlijk geen last van deze overtuiging, want het voelt als iets van jou.

Op een wat latere leeftijd leer je wat het woord ‘overtuiging’ betekent. De betekenis van overtuiging is, bijvoorbeeld, ‘Een georganiseerd patroon van opvattingen dat door een persoon als waar wordt beschouwd.’

Dat je nu weet wat het woord overtuiging betekent, zorgt er niet voor dat je je bewust bent wat er in jou een overtuiging is. Dat ontdek je pas op een nog latere leeftijd en dan zijn er verschillende scenario’s:

 • De overtuiging helpt je in het bereiken van je doelen
 • De overtuiging belemmert je in het bereiken van je doelen en je besluit dat de overtuiging er is dus dat je er niet vanaf komt
 • De overtuiging belemmert je in het bereiken van je doelen en je wil van de overtuiging af

Daarnaast kan een overtuiging van jezelf of van iemand anders zijn, bijvoorbeeld een familielid.

Een overtuiging heeft altijd een positieve intentie

Onzekerheid kan je in de weg zitten en belemmeren waardoor je bijvoorbeeld niet begint met schrijven of dat je blijft twijfelen over het plot of geen hulp inschakelt.

Een overtuiging heeft altijd een positieve intentie, want toen je de overtuiging kreeg op jonge leeftijd, was deze helpend. In de loop der jaren verander je en kan een overtuiging, die eerst helpend was, je nu belemmeren. De overtuiging loslaten kan een uitdaging zijn wanneer je de overtuiging al zolang met je meedraagt en je mede heeft gebracht waar je nu bent. En misschien heb je helemaal niet door dat het een overtuiging is en dat de overtuiging ook belemmerend is.

Je kan bewust of onbewust een belemmerende overtuiging hebben. Voorbeelden:

 • Ik kan niet schrijven
 • Ik ben niet goed genoeg om een boek te publiceren
 • Ik ben het niet waard, wanneer ik me vergelijk met [naam bekende schrijver]

Door bewustwording kan je een overtuiging loslaten

Wanneer een overtuiging je belemmert, kun je de overtuiging loslaten door het volgende te doen:

 • Bedank de overtuiging dat het je vroeger heeft geholpen je doelen te bereiken
 • Verwoord je overtuiging anders. Bijvoorbeeld: ‘ik moet altijd presteren’ ombuigen in ‘ik wil soms presteren’ (bijvoorbeeld bij een examen)
 • Bewust worden van het hebben van een overtuiging, wanneer je de overtuiging inzet en wanneer het je tegenhoudt
 • Opschrijven van je (helpende en belemmerende) overtuigingen
 • Neem de tijd voor het proces van loslaten

Alleen al het bewustwordingsproces is een hele waardevolle stap om je meer inzicht te geven in hoe jij jezelf tegenhoudt. Een helpende overtuiging hoef je natuurlijk niet los te laten! Houd hem wel in de gaten, want wie weet dat de overtuiging op den duur je wel belemmert.

Ook al kan onzekerheid mij soms belemmeren, nu ik weet dat het een overtuiging is en ik hem kan loslaten, kan jij dat ook! Geef jezelf de tijd, want een overtuiging kwijtraken is niet iets dat één, twee, drie is gebeurd. Gelukkig ben je niet alleen.

Verder lezen:

 • Wordt jóuw boek het favoriete boek van je lezer? Luister (of lees) hoe je dat kunt doen in deze podcastafleveirng van de Schrijven & Uitgeven Podcast: Hoe schrijf ik een fantastisch boek?

Over Simone:
Simone van Tongeren schrijft romans en thrillers en helpt beginnende schrijvers met het verkleinen van hun onzekerheid over schrijven, uitgeven en marketing door het delen van haar onzekerheden die ze voor, tijdens en na het schrijfproces tegen is gekomen en soms nog steeds tegenkomt. Dit doet ze door middel van het schrijven van blogs en coaching.
Ga voor meer informatie over Simone naar: simonevantongeren.nl

 

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.