Waar kan ik mijn boek verkopen?

(Deze blogpost is geüpdate met de nieuwste informatie in oktober 2023)

Heb je er wel eens over nagedacht waar je boek allemaal te koop zou kunnen zijn? Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om je boek onder de ogen van lezers te krijgen. En dat is fijn, want op hoe meer plaatsen mensen je boek ergens zien, des te groter de kans dat je er een exemplaar van verkoopt.

De tijd dat onze boeken alleen via de boekhandel werden verkocht ligt alweer ver achter ons. Want ondanks dat we het nog steeds heel erg leuk vinden om wat rond te neuzen in de plaatselijke boekhandel, kopen we tegenwoordig onze boeken ook vaak via webshops als Bol.com en Amazon. Dit is natuurlijk jammer, want niemand vindt het leuk als er weer en boekhandel dichtgaat, maar tegelijkertijd geeft het ons als selfpubbers de kans om onze boeken aan een veel groter publiek te laten zien.

Daarnaast zijn er ook nog de verschillende vormen waarin je je boek kunt uitbrengen. Denk hierbij aan een paperback, ebook, hardcover en dergelijke. Net als met te koop zijn op zoveel mogelijk plekken, is het van belang dat je boek te koop is in zoveel mogelijk vormen. Je lezer wil graag een keuze hebben, geef ze deze dan ook.

Verkoop je boeken op zoveel mogelijk plekken en in zoveel mogelijk vormen!

Dus waar kun je je boek allemaal verkopen?

PAPIEREN BOEKEN

Je kunt je boek verkopen in de boekhandel, maar er zit een addertje onder het gras

De eerste plek waar je je boek kun verkopen is natuurlijk in de boekhandel. Dit kan op twee manieren. Via een CB-aansluiting, of in consignatie.

Je kunt zelf een CB-aansluiting nemen, maar dat kost algauw € 40,00 per maand en het is de vraag of je dat er met verkopen weer uithaalt.
Gelukkig zijn er ook zelfuitgeefplatformen zoals Pumbo, die je de mogelijkheid geven om gebruikt te maken van hun CB-aansluiting. Ook zou je jezelf kunnen aansluiten bij een clusteruitgeverij voor een bepaald bedrag per maand.

Het addertje onder het gras is dat distributie via een CB-aansluiting er niet voor zorgt dat je boek in iedere boekhandel in Nederland en België komt te liggen. Je boeken zullen bestelbaar zijn via de boekhandel, maar daar houdt het veelal mee op.

Een andere manier om je boek in de boekhandel te krijgen is via in consignatie. Hierbij gaat het meestal om de plaatselijke boekhandel. Je legt een aantal boeken bij hen neer en na een maand kijk je hoeveel ervan zijn verkocht. Je stuurt de boekhandel vervolgens een factuur voor de verkochte exemplaren en neemt de rest weer mee naar huis.

Je kunt je boek verkopen op webwinkels als Bol.com en Amazon

Een andere plek om je papieren boek te verkopen is via het internet.

Bol.com verkoopt papieren boeken en de distributie daarheen gaat net als met een papieren boek in de boekhandel hoofdzakelijk via een CB-aansluiting. Ook hiervoor kun je zelf een CB-aansluiting nemen, of ervoor kiezen om via een zelfuitgeefplatform als Pumbo, Brave New Books of mijnbesteller te gaan (let er wel op dat je bij die laatste twee niet een eigen ISBN kunt aanleveren).

Je kunt ook je papieren boek uitgeven via Ingram Spark, een internationaal zelfuitgeefplatform, die papieren boeken distribueert naar webwinkels en boekhandels over de hele wereld. Ze distribueren wel naar Bol.com, maar niet naar Nederlandstalige boekhandels aangezien daar een CB-aansluiting voor nodig is. Wil je echter alleen je papieren boek op Bol.com hebben en ben je niet geïnteresseerd in de bestelbaarheid bij boekhandels, dan is Ingram Spark een mogelijkheid.

Sinds het najaar 2022 kun je ook via het zelfuitgeefplatform Draft2Digital je papieren boek uitgeven. Zij maken hiervoor gebruik van het distributienetwerk van Ingram en via hen komt je boek dus uiteindelijk ook op Bol.com. Het voordeel van Draft2Digital ten opzichte van Ingram Spark is dat als je ook ebooks via hen uitgeeft (zie hieronder) je maar één account nodig hebt. Bovendien vinden veel selfpubbers de website van Ingram Spark lastig in gebruik. Een nadeel is dat je via D2D minder royalty’s overhoud dan via Ingram Spark.

Amazon verkoopt ook papieren boeken. De selfpubber kan papieren boeken op Amazon verkopen door ze uit te geven via KDP Print, het zelfuitgeefplatform van Amazon. Deze boeken komen dan ook te koop te staan op Amazon NL. (Je kunt ook via een CB-aansluiting naar Amazon NL, maar als je rechtstreeks gaat krijg je hogere royalty’s en betere controle over categorieën (genres) en zoekwoorden. Meer informatie via de bovenstaande link!)

Geef je papieren boek uit als paperback, hardcover en grootletterdruk

Lezers willen keuze en daarom is het goede ze deze ook te geven. Kies er daarom voor om je papieren boek niet alleen uit te geven als paperback, maar ook als hardcover en misschien zelfs in grootletterdruk.

Tegenwoordig is het goed mogelijk om dit via Print on Demand (POD) te doen (in het Nederlands vaak Printing on Demand genoemd). Je investering is daardoor vele malen minder dan als je een oplage zou laten drukken. Via Ingram Spark kun je zelfs hardcovers met zo’n losse omslag laten maken via POD.

Er zijn veel mogelijkheden. Daarom is het goed te kijken naar het doel dat je hebt met je boeken en vandaaruit te beslissen welke mogelijkheden voor jou gaan werken. Weet ook dat je kleiner kunt beginnen en later je verkoop- en distributiemogelijkheden kunt aanpassen en/of uitbreiden. Niet alles hoeft in één keer! Ga in elk geval de mogelijkheden die er zijn onderzoeken.

EBOOKS

Je kunt ebooks verkopen via webwinkels als Bol.com en Kobo

Tijdens de pandemie zijn steeds meer mensen ebooks gaan lezen, dus het is erg belangrijk dat je je boek niet alleen uitgeeft als fysiek boek op papier, maar ook in digitale vorm.

Bol.com verkoopt niet alleen papieren boeken, maar ook ebooks. De makkelijkste manier om je ebook daarop te krijgen is via het zelfuitgeefplatform van Kobo Writing Life (KWL). Want als je je ebook via hen uitgeeft komt het niet alleen op de Kobo webshop te koop te staan, maar automatisch ook op Bol.com.

Ook Amazon verkoopt ebooks. Via hun zelfuitgeefplatform KDP kun je jouw ebooks daar verkopen. Ze komen dan op alle internationale Amazon’s inclusief die van Nederland.

Wil je je ebooks verkopen op Apple Books (en dat wil je!), dan kan dit via distributeur Draft2Digital. Je ebooks komen dan ook op andere internationale webshops te koop te staan, bijvoorbeeld ook op Smashwords Store.

Je kunt meer lezen over het verkopen van ebooks op Bol.com en andere webwinkels via: Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook! Het grote voordeel van het gebruiken van deze drie zelfuitgeefplatformen is dat je meer controle hebt over de prijs, de categorieën (genre) en je meer royalty’s overhoudt.

Je ebooks in de online boekhandels (denk aan Bruna) en de Online Bibliotheek

Sommige fysieke boekhandels in Nederland en België verkopen ebooks via hun online webwinkels. Op deze webwinkels kun je alleen komen via een CB-aansluiting. Ditzelfde geldt voor het uitlenen van je ebooks via de Online Bibliotheek.

Sommige zelfuitgeefplatformen, zoals Brave New Books en mijnbesteller, geven je de mogelijkheid gebruik te maken van hun CB-aansluiting. Een nadeel is dat je dan niet je eigen ISBN kunt gebruiken. Bij Pumbo kan dat wel, maar via hen is het uitgeven van een ebook niet gratis.

Bovendien is het probleem dat als je al rechtstreeks naar Bol.com en Kobo gaat via KWL, je ebook dan dubbel op die webshops komt te staan als je ook via een CB-aansluiting je ebook uitgeeft.
Denk er dus goed over na wat je wilt. Als je per se je eigen ISBN wilt gebruiken, dan kun je dus zelf een CB-aansluiting nemen, of via een zelfuitgeefplatform of clusteruitgeverij gaan die dit toestaat.

Er zijn veel mogelijkheden om je boek te verkopen. Zorg als selfpubber dat je boek op zoveel mogelijk plekken te koop is, in zoveel mogelijk verschijningsvormen. Op die manier pluk je de meeste vruchten van je harde werk.

Verder lezen:

  • Het uitgeven van een papieren boek is nog een hele uitdaging. In deze podcastafleveringvindt je alle mogelijkheden op een rijtje! Luister (of lees) via: #15 – Hoe kan ik een papieren boek uitgeven?
  • In consignatie is een goede manier om je paperback in de lokale boekhandels te krijgen, maar wat is betekend dat eigenlijk? En hoe krijg je het voor elkaar? Je vind meer info via: Hoe krijg ik mijn boek in de boekhandel?
  • Hoe krijg ik eigenlijk mijn ebooks op Bol.com? Gelukkig kan dat heel gemakkelijk via de website van Kobo Writing Life! Lees er alles over via: Help! Hoe krijg ik mijn ebooks op Bol.com?
  • Het uitgeven van ebooks kan op verschillende manieren. Er zijn echter een drietal gemakkelijke, gratis manieren waar je bovendien goede royalty’s aan overhoudt. Ga voor meer informatie naar: Drie goedkoopste manieren uitgeven ebook!
About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.