Buiten mijn comfort zone? Mooi niet!

Door schrijfcoach Simone van Tongeren

Ik ga graag een uitdaging aan, ook wanneer ik iets nog nooit heb gedaan. Hoe spannend ik het ook vind, ik wil groeien en daarvoor moet ik nu eenmaal buiten mijn comfort zone stappen. Ga jij een uitdaging naar het onbekende aan?

Dat je iets een uitdaging vindt (ik vind het spannend mijn eigen ebook te publiceren) kan te maken hebben met een overtuiging die je hebt (ik heb te weinig verstand van het publiceren van een ebook dus ik kan het niet). Het kostte mij aardig wat tijd om over deze overtuiging heen te stappen en hulp in te schakelen (van Maria Staal natuurlijk 😉 ).

Nog steeds moest ik uit mijn comfort zone stappen en leren hoe ik de opmaak van mijn manuscript zó aanpaste, dat het geschikt was voor mijn e-book. Nu had ik in mijn overtuiging kunnen blijven hangen en de mindset hebben dat het me toch niet gaat lukken (fixed mindset) of ik pas mijn mindset aan naar growth mindset: ik weet het nog niet en ik kan het leren. Welke mindset heb jij?

Een overtuiging kan je kleiner maken, minder aanwezig laten zijn of een minder harde stem geven

Je kunt op twee manieren omgaan met een overtuiging. Je kan tegen jezelf zeggen: ‘Al mijn hele leven ben ik onzeker dus dat zal ik ook blijven.’ Dit is een uitspraak van iemand met een fixed mindset. Daarnaast kan je ook tegen jezelf zeggen: ‘Al mijn hele leven ben ik onzeker en dat wil ik niet meer.’ Wanneer je deze laatste uitspraak tegen jezelf zegt, heb je een growth mindset.

Het is soms gemakkelijk om tegen jezelf te zeggen dat iets zo is en dus zo zal blijven. Alleen: Wat gaat het je brengen als je op die manier tegen jezelf praat? Het is – grappig genoeg – een belemmerende overtuiging dat je deze gedachte niet kan veranderen. Weet dat dit een manier is waarop je tegen jezelf praat en die manier van praten kan je veranderen.

Daarbij is het niet per se gemakkelijk om deze belemmerende overtuiging kwijt te raken en zomaar te starten met een growth mindset. In mijn blog ‘Ik wil stoppen met denken dat ik niet kan schrijven!’ heb ik geschreven dat een overtuiging al jarenlang bij je is. Het werkt niet door tegen jezelf te zeggen: ‘Vanaf morgen heb ik zelfvertrouwen’. De belemmerende overtuiging kan je wel kleiner maken, minder aanwezig laten zijn of een minder harde stem geven.

Uiteindelijk gaat een overtuiging nooit helemaal weg. Dat klinkt misschien demotiverend, maar is ook realistisch. Onzekerheid zal altijd blijven, maar je onzekerheid kan minder worden. Nog steeds kan je overtuigd zijn dat je niet goed genoeg bent om een boek te schrijven, maar door continu tegen deze belemmerende overtuiging in te gaan door wel te gaan schrijven en feedback te ontvangen op je geschreven teksten word je steeds zelfverzekerder. Ook al blijft de onzekerheid, hij is kleiner.

Openstaan en bewustwording zijn belangrijk om van een fixed naar een growth mindset te gaan

Een fixed mindset is vaak fijn, veilig en vertrouwd. Het is ook gemakkelijk dat alles is zoals het nu is. Dat gaat er niet voor zorgen dat je ver komt in het leven. Uiteindelijk wil je groeien en groeien gebeurt niet in je veilige en vertrouwde zone, maar daarbuiten. Alleen een growth mindset gaat je verder brengen.

Er zijn verschillende stappen nodig om van een fixed naar een growth mindset te gaan:

  1. Bewustwording dat je nu (af en toe) gedachten hebt die fixed Luister naar je innerlijke criticus, die je vertelt dat je nu iets niet kan.
  2. Bewustwording dat jijzelf die innerlijke criticus bent en je een keuze hebt om naar de criticus te luisteren
  3. Bewustwording dat je in gesprek kunt gaan met de innerlijke criticus: wat hij/zij zegt, is een mening, geen feit

Na dit bewustwordingsproces is het van belang dat je blijft praten tegen je innerlijke criticus waardoor je hem/haar iedere keer eerder herkent waardoor het steeds gemakkelijker wordt om te accepteren dat je ervoor kan kiezen om een ander deel van jou te laten praten, zoals je ambitieuze ik of je perfectionist. Alles met mate natuurlijk 😏

Vraag liever een boekontwerper tips dan je moeder

Openstaan is hierbij het allerbelangrijkste. Als jij van mening bent dat jouw ontworpen cover van je boek perfect is en je staat niet open voor de mening van een ander, is dat zonde. Wanneer jij ervan overtuigd bent dat de cover mooi is en je er een goed gevoel bij hebt, neem dan niet klakkeloos de mening van anderen aan. Anderen geven hun mening, en een mening is geen feit.

Wees je ook bewust aan welke mensen je een mening vraagt. Je moeder, een vriendin of een grafisch designer en een boekontwerper? Welke mening weegt dan zwaarder? Sta ervoor open om de cover eens van een andere kant te bekijken in plaats van te blijven hangen in jouw mening. Een ander om tips vragen betekent niet automatisch dat je de mening van een ander ook echt moet aannemen. Je kan alsnog bij jouw huidige cover blijven nadat je anderen hebt gevraagd.

Een aantal vragen die je jezelf kan stellen om je bewust te worden van jouw mindset:

  • Wat gaat het je brengen als je met een fixed mindset tegen jezelf praat?
  • Wat zou er gebeuren als je ergens voor open staat?
  • Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je er voor open staat?
  • Wat gebeurt er als je een overtuiging gelooft en als je je hieraan vasthoudt? Hoe reageer je dan? Wat gebeurt er?
  • Wat ben je bereid te veranderen? Wat ben je niet bereid te veranderen? Waarom?

Van een fixed naar een growth mindset overstappen gaat niet altijd even gemakkelijk. Je geest wil graag terug naar het veilige gevoel dat het al die tijd al had in de comfort zone. Neem kleine stappen buiten je comfort zone en voel eens hoe dat voelt. Gun jezelf de tijd en sta bewust stil na een aantal weken of maanden of je verandering bij jezelf merkt.

Je zal zo af en toe nog steeds momenten hebben waarop je niet uit je comfort zone durft te gaan en even in de fixed mindset blijft hangen. Dat is oké. Wees je ervan bewust dat je dit doet en dat je niet de enige bent die dit ervaart. Haal eens diep adem en zet een eerste stap richting je doel. Wees je bewust hoe goed het voelt wanneer je die eerste stap hebt gezet. En voel hoe makkelijk het is om een tweede stap te zetten, en derde etc.

Leuk wanneer je je inzichten deelt in de reactie onderaan deze blog!

Verder lezen:

Over Simone: 
Simone van Tongeren schrijft romans en thrillers en helpt beginnende schrijvers met het verkleinen van hun onzekerheid over schrijven, uitgeven en marketing door het delen van haar onzekerheden die ze voor, tijdens en na het schrijfproces tegen is gekomen en soms nog steeds tegenkomt. Dit doet ze door middel van het schrijven van blogs en coaching.
Ga voor meer informatie over Simone naar: simonevantongeren.nl

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.