Mijn boek is niet goed genoeg, toch?

Door schrijfcoach Simone van Tongeren

Vorige week ontving ik een afwijzing van een uitgeverij. Ook al mailde ze dat het niet aan de kwaliteit van mijn schrijven lag, toch kostte het me moeite deze gedachte uit mijn hoofd te zetten. Hoe ga jij om met een ervaring? En hoe gaat een ander om met een ervaring?

De ander – in dit geval de uitgeverij – beweert dat het niet aan de kwaliteit van mijn schrijven ligt, dat mijn manuscript niet in hun fonds past en de markt op dit moment wat lastig is. Mijn gedachten gaan toch twijfelen of mijn boek nu wel of niet goed genoeg is. Als ik deze gedachte koppel aan bovenstaande ervaring zou de overtuiging kunnen ontstaan dat het wel aan de kwaliteit van mijn boek ligt en dat ik niet goed genoeg ben.

Daarnaast stond er in de mail dat de markt voor thrillers op dit moment ingewikkeld is en uitgeverijen en boekhandels leunen op bekende namen en niet nieuwe auteurs. Ik kan op verschillende manieren omgaan met deze ervaring. Hoe werkt dat in je gedachten?

Een overtuiging is een gedachte gebaseerd op een ervaring

Een overtuiging is een gedachte gebaseerd op een ervaring, ofwel een vaststaande mening over iets. Dit betekent dat we zelf een feit hebben gemaakt van een ervaring. Een ervaring is iets anders dan de waarheid. Hoe jij een gebeurtenis ervaart, is vaak niet hoe een ander diezelfde gebeurtenis heeft ervaren. Heb je daar weleens bij stilgestaan? Het is dus maar net hoe jij een gebeurtenis hebt ervaren, welke conclusie jij daaraan trekt.

Het lijkt wel de waarheid, want je hebt een bepaalde ervaring gehad. Bijvoorbeeld: je hebt een boek geschreven en naar een uitgeverij gestuurd en je boek is afgewezen. Op basis van deze gebeurtenis heb jij geconcludeerd dat je boek niet goed genoeg is. Dit is echter geen feit, maar jouw gedachte gebaseerd op een ervaring. Want het is maar één redacteur die deze mening heeft. Dus is jouw conclusie een overtuiging.

Deze overtuiging kan jou tegenhouden om je boek naar andere uitgevers te sturen, want je bent nu onzeker geworden. Hoe zorg je ervoor dat je deze belemmerende overtuiging kan loslaten? Hoe kan je gaan geloven dat jouw boek wél goed genoeg is om uitgegeven te worden? Het gaat om de realiteit: het is de mening van één redacteur. En zijn mening is een overtuiging en niet de waarheid. Wanneer je je hier bewust van wordt, kan het ervoor zorgen dat je je boek nu wel naar een andere uitgeverij durft te sturen, want wie weet vindt een redacteur daar je boek wel goed genoeg!

Ga feiten verzamelen en niet aannames

 Het ligt aan de interpretatie die jij hebt van een bepaalde gebeurtenis hoe jij die ervaart. En zo maak jij jouw ervaring tot waarheid, terwijl het een interpretatie is. Nu je weet dat jouw ervaring geen waarheid is, hoe kan je hiermee omgaan? De gebeurtenis (je boek is afgekeurd door een uitgeverij) blijft. De ervaring die jij hebt bij deze gebeurtenis (mijn boek is niet goed genoeg om uitgegeven te worden) kan je aanpassen.

Wees je bewust van het verschil tussen een feit en een mening, oftewel jouw interpretatie. Vaak vul je gemakkelijk iets in, terwijl je niet geverifieerd hebt of dat wel de waarheid is. Ga feiten verzamelen en niet aannames. Stuur een mail naar de uitgeverij en vraag context.

Wat zou er gebeuren als je de overtuiging los kan laten dat jouw boek niet goed genoeg is om uitgegeven te worden? Dan zou deze belemmerende overtuiging jou niet meer tegenhouden, zou je de kans grijpen en je boek naar een andere uitgeverij sturen die jouw boek misschien wél wil uitgeven. Of, dat kan natuurlijk ook: je gaat zelf je boek uitgeven.

Op deze manier kan je je ervaring over een gebeurtenis veranderen en de ervaring over een gebeurtenis als een mening zien in plaats van een feit. Kijk eens of je jouw gevoel kan baseren op feiten. Wanneer je geen feiten kan vinden, is jouw gevoel waarschijnlijk een interpretatie van de werkelijkheid.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want we vullen heel vaak gebeurtenissen aan met onze gedachten. Opnieuw is bewustwording hierbij heel belangrijk

Een gedachte loskoppelen van een gebeurtenis

Graag geef ik je een aantal vragen mee, waar je mee aan de slag kan gaan om je meer inzicht te geven in hoe jouw gedachten werken. Want door je gebeurtenissen te vullen met gedachten kan je jezelf gaan belemmeren. En in de vorige blog heb je geleerd dat je van een overtuiging af kan komen. Het is dus ook mogelijk om een gedachte los te koppelen van een gebeurtenis:

  • Hoe kan je een ervaring als leermoment (in plaats van als mislukking) bestempelen? Welke inzichten geeft dit je?
  • Hoe zou iemand anders, die bij de gebeurtenis aanwezig was, de gebeurtenis hebben ervaren? (Vraag het eens na!)
  • Wat brengt het jou om je vast te houden aan een belemmerende overtuiging, zoals ‘mijn boek is niet goed genoeg om uitgegeven te worden’?
  • Is jouw ervaring van een gebeurtenis gebaseerd op feiten of interpretaties?

Toen ik de mail van de uitgeverij doorstuurde naar Maria, gaf zij aan ‘laat je vooral niet uit het veld slaan’. De mening van de ander is niet de waarheid. Natuurlijk kan het de waarheid zijn dat boekhandels geen nieuwe schrijvers willen verkopen, maar boeken worden niet alleen maar in boekhandels verkocht.

Het bericht van de uitgever zorgde ervoor dat ik niet uit het veld werd geslagen. Er is altijd de optie zelf mijn nieuwste boeken uit te geven in plaats van via een traditionele uitgeverij. Blijf dicht bij jezelf en wees je bewust dat iedereen een gebeurtenis op een andere manier ervaart.

Leuk wanneer je je inzichten deelt in de reactie onderaan deze blog!

Verder lezen:

Over Simone: 
Simone van Tongeren schrijft romans en thrillers en helpt beginnende schrijvers met het verkleinen van hun onzekerheid over schrijven, uitgeven en marketing door het delen van haar onzekerheden die ze voor, tijdens en na het schrijfproces tegen is gekomen en soms nog steeds tegenkomt. Dit doet ze door middel van het schrijven van blogs en coaching.
Ga voor meer informatie over Simone naar: simonevantongeren.nl

 

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.