Een audioboek uitgeven, hoe doe ik dat?

Deze blogpost is eerder uitgekomen op 21 maart 2019 en aangevuld met de nieuwste up-to-date informatie op 9-12-2023.

Audioboeken? Dat is toch alleen voor blinden en slechtzienden? Zeker niet! De tijd dat het luisterboek of ook wel gesproken boek alleen was bedoeld voor mensen met visuele beperkingen ligt alweer ver achter ons. Het streamen van audioboeken is een groeiende vorm van entertainment voor jong en oud. En wij selfpubbers moeten zorgen dat we daar een graantje van gaan meepikken!

De populariteit van het audioboek is de laatste jaren sterk gestegen. Dat heeft voornamelijk te maken met de opkomst van de smartphone, want door dit gadget is het steeds gemakkelijker geworden te luisteren naar boeken waar je ook bent.

Ook door coronapandemie hebben veel mensen het luisteren naar audioboeken en andere audiocontent, zoals podcasts, ontdekt. Niet alleen via de Luisterbieb, maar ook via streamingsdiensten zoals Storytel en Kobo Plus. Daarnaast zijn audioboeken alweer enige jaren lost te koop op Bol.com en Kobo.

Met deze nieuwe mogelijkheden van verspreiding, heb je dus nog meer kans je boek onder de ogen van lezers te krijgen. En waarom niet? Je hebt het werk tenslotte al gedaan. Je hebt het manuscript geschreven en het laten nakijken door een redacteur. Waarom dan niet die tekst in deze nieuwe vorm gieten? Want op hoe meer manieren je boek te koop is, hoe meer je er uiteindelijk van verkoopt.

Maar hoe doe je dat?

Er zijn tegenwoordig twee mogelijkheden. Het inspreken door een menselijke stem (een stemacteur of de auteur zelf) en het digitaal inspreken met artificial intelligence (AI), een robot zeg maar.

Een audioboek is een boek dat is voorgelezen

Een audioboek is een voorgelezen boek. Het is geen hoorspel, maar de tekst van een boek voorgelezen door de schrijver zelf, een stemacteur of een AI.
Het lezen van audioboeken kan op twee verschillende manieren. Via streaming/uitlenen of als daadwerkelijke verkoop.

Streaming houdt in dat de lezer het audioboek tijdelijk leent. Dit kan via een abonnementsdienst zoals Storytel of Kobo Plus, waar de lezer een vast bedrag per maand betaald voor een beperkt of onbeperkte keuze uit audioboeken. Als het boek gelezen is, dan gaat het weer terug naar de abonnementsdienst.
Audioboeken kunnen ook worden uitgeleend via de Online Bieb.

Je kunt een audioboek ook daadwerkelijk kopen en in dat geval word jij dus de eigenaar, net als bij een papieren boek of ebook. Webshops als Bol, Kobo en Amazon verkopen audioboeken. Deze kan de lezer dan als MP3 downloaden naar hun computer of smartphone.

Neem voor het produceren een audioboekplatform in de arm

Bij het produceren van een audioboek komt meer kijken dan bij de productie van een papieren boek of ebook.
Waar je wellicht bij een papieren boek of ebook de vormgeving nog zelf zou kunnen doen, heb je bij een audioboek in elk geval een opnamestudio nodig (en hoogstwaarschijnlijk een stemacteur), of een organisatie die het digitale inspreken mogelijk maakt. Dit is ook de reden waarom het produceren van een audioboek een grotere investering vraagt dan de productie van een ebook of papieren boek. Kanttekening daarbij is wel dat het digitaal inspreken over het algemeen goedkoper is dan het inspreken door een stemacteur.

Het produceren van een audioboek met een opnamestudio is al snel een investering van €2000 voor een boek van 80.000 woorden. Het digitaal inspreken van hetzelfde aantal woorden kan voor zo’n €500-750, en via Google Play en Apple Books is het zelfs gratis. Een tweede kanttekening is dat deze laatste twee mogelijkheden nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn.

Inspreken van een audioboek via een audioboekplatform

Voor het produceren van een professioneel audioboek, is het goed een audioboekplatform in de arm te nemen. Daarvan zijn er verschillende. Vele nemen naast de daadwerkelijk productie van het audioboek met stemacteurs ook de distributie op zich.
Als je hebt besloten een audioboek te laten produceren, doe dan goed je huiswerk bij het op zoek gaan naar een audioboekplatform. Ga niet zomaar over een nacht ijs, want er zitten adders onder het gras!

Zorg dat je antwoord krijgt op de volgende vragen:

 • Wat is het distributiebereik? Distribueren ze ook naar Bol en Storytel? Mag je zelf ook nog het audioboek verkopen, of het publiceren via bijvoorbeeld Kobo Writing Life?
 • Zijn er kosten die je zelf moet betalen? Zo ja hoeveel?
 • Wat zijn de royalty’s die je overhoudt bij de verkoop en streaming van je audioboek?
 • Kun je zelf je eigen ISBN gebruiken?
 • Hoe zit het met de marketing? Wat doen zij en wat moet je zelf doen?
 • Moet je ook een contract tekenen? Zo ja, let dan op de duur van het contract en hoe het contract te ontbinden is.
 • Hoef je niks te betalen, maar wel een contract tekenen? Wees dan op je hoede. Duik dieper in het contract, want het zou kunnen dat je vastzit aan een contract dat niet of nauwelijks op te zeggen is!

Voorbeelden van audioboekplatformen zijn Audiobook Factory, Bookora en Findaway Voices. Deze laatste is een Amerikaans bedrijf die de distributie doet naar o.a. Spotify en Storytel.

Zelf inspreken of stemacteur?

Het inspreken van een audioboek is een vak apart. Vooral bij fictie, waar het van belang is dat de verteller de emoties van de personages overneemt in zijn stem. Daardoor kom je algauw op het vlak van de acteur en dat is niet iets dat iedereen zomaar kan.

Als je toch zelf je eigen boek wilt inspreken, zorg dan dat je eerst een cursus doet. Op die manier leer je hoe je goed kunt voorlezen. Dit geldt niet alleen voor fictie, maar ook voor non-fictie.
Als je zelf je audioboek hebt ingesproken, wil dat nog niet zeggen dat je ook minder geld kwijt bent. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat het productieteam een langere nabewerking moet doen om de kwaliteit van het audioboek te waarborgen en dat kost geld.

Het inspreken van een audioboek via AI

De laatste jaren is de ontwikkeling van het digitaal inspreken van een audioboek met sprongen vooruit gegaan. Het is allang niet meer zo dat een door AI ingesproken audioboek blikkerig klinkt. In het afgelopen jaar is zelfs het digitaal inspreken van fictie zo goed geworden dat het bijna niet meer van een mens te onderscheiden is, inclusief emoties en intonatie.

Er zijn verschillende AI-audioboekplatformen die het digitaal inspreken van audioboeken mogelijk maken. Bij hen lever je de tekst aan als een tekstdocument, of als Epub (ebook). Zij zetten de tekst dan via AI om in gesproken tekst. DeepZen is een voorbeeld van zo’n platform.

Er zijn ook platformen waar je zelf via een abonnement een audioboek kunt maken. Je kunt via zo’n platform zelf een stem uitkiezen, de tekst uploaden en laten omzetten en vervolgens bewerken. Elevenlabs en PlayHT zijn voorbeelden van dit soort platformen.

Ook de digitaal ingesproken tekst heeft een nabewerking nodig. Dit wordt geregeld door het AI-audioboekplatform, of je kunt het zelf doen via de abonnementsplatformen. Nabewerking is belangrijk om de ingesproken tekst op de juiste manier uitgesproken te krijgen en met de juiste intonatie en emoties.

Naast de productie van digitaal ingesproken audioboeken zorgen sommige van de AI-audioboekplatformen ook voor de publicatie en distributie van het audioboek. Bij andere platformen download je uiteindelijk een MP3 om het zelf uit te geven via bijvoorbeeld Kobo Writing Life, of Findaway Voices.

Op dit moment is de verkoop of streaming van digitaal ingesproken audioboeken nog niet overal mogelijk. Sommige webwinkels staan dit namelijk nog niet toe, maar er komen steeds meer bij die dit wel doen.

Een nadeel van het digitaal inspreken is dat dit nog niet altijd in het Nederlands kan. Maar met de grotere acceptatie van digitaal ingesproken boeken en de snel voortschrijdende technologische ontwikkeling, zal dit in over een jaar of twee hoogstwaarschijnlijk wel kunnen.

Voorbeelden van AI-audioboekplatformen zijn DeepZen (Engels, Frans en Duits), Google Play (Engels, Frans, Duits, Portugees en Spaans), Apple Books (Engels).
Elevenlabs, PlayHT en Fliki doen veel talen, waaronder Nederlands en Vlaams.

Gaat het digitaal inspreken de stemacteurs vervangen?

Een van de grote zorgen die mensen hebben over het gebruik van AI is dat mensenwerk vervangen gaat worden. Raken menselijke stemacteurs hun baan kwijt als auteurs hun boeken digitaal laten inspreken?

Ondanks dat het digitaal inspreken zich snel ontwikkeld, is de verwachting niet dat stemacteurs hun baan gaan kwijtraken. Er zal ongetwijfeld wel wat veranderen, maar dat wil niet zeggen dat het per se slecht hoeft te zijn.

Audio als content is enorm aan het groeien. Steeds meer lezers willen audioboeken luisteren en de vraag is echt enorm. Er zijn miljoenen boeken op de wereld en er zijn domweg niet genoeg stemacteurs om die allemaal in te kunnen spreken.
Hier kan het digitaal inspreken dus veel betekenen, want op dit moment is er nog maar een klein percentage boeken ook verkrijgbaar of te streamen als audioboek.

Ook zal er een verschuiving gaan plaatsvinden in het soort content dat wordt aangeboden. Een schrijver zou bijvoorbeeld een digitaal ingesproken audioboek voor een goedkopere prijs kunnen aanbieden en tegelijkertijd ook een exclusiever product laten maken dat is ingesproken door een stemacteur, dat voor een hogere prijs wordt verkocht. Misschien dat dit exclusievere audioboek extra’s bevat die het digitaal ingesproken audioboek niet heeft.

De superfan wil graag wat meer betalen voor een exclusiever product. De schrijver kan dus audioboeken verkopen in verschillende prijsklassen voor verschillende lezers en zo meer keuze bieden.

Bovendien kunnen stemacteurs hun stemmen gaan licentiëren aan een AI-audioboekplatform. Deze kunnen de AI de stem van de stemauteur laten gebruiken, waarvoor de stemacteur dan een royalty ontvangt op het moment dat hun stem wordt gebruikt voor het digitaal ingesproken van een audioboek. Er zijn al bekende acteurs die dit doen.

De publicatie van het audioboek

De daadwerkelijke publicatie en distributie van een audioboek kan via een audioboekplatform, veelal hetzelfde platform dat ook het audioboek heeft geproduceerd, of je kunt het zelf doen via een zelfuitgeefplatform als je een MP3 hebt.

Om bijvoorbeeld je audioboek op Kobo en Bol te krijgen, kun je gebruikmaken van het zelfuitgeefplatform Kobo Writing Life (KWL). Hiervoor kun je door hun helpdesk een publicatietab laten plaatsen op je KWL dashboard. Net als met een ebook komt een audioboek dat is uitgegeven via Kobo Writing Life automatisch ook op Bol.com terecht. Ook kun je via KWL Kobo Plus als streamingsdienst aanklikken, zodat je audioboek daar ook te krijgen is. (Via Kobo Writing Life kun je zowel een door een stemacteur ingesproken audioboek publiceren als een digitaal ingesproken audioboek.)

Net als met papieren boeken en ebooks is het bij audioboeken van belang dat je digitaal denkt. Dat wil zeggen dat in Nederland en België je audioboek in elk geval te koop moet zijn via Bol.com en te streamen via abonnementsdiensten zoals Kobo Plus, Storytel en Spotify. Deze laatste twee gaan dus via Findaway Voices.
Om je audioboek op Amazon te krijgen kun je gebruikmaken van hun zelfuitgeefplatform ACX. Op dit moment kunnen alleen mensen woonachtig in US, UK, Canada en Ierland daar via dat platform audioboeken uitgeven. Ook zijn via ACX alleen door mensen ingesproken audioboeken toegestaan. Houd bij ACX rekening met de voorwaarden!

Ook beschikbaarheid in de Online Bieb is van belang. Hier kun je helaas alleen komen via een CB-aansluiting.

Via de verschillende audioboekplatformen krijgt de auteur een bepaald percentage van de netto verkoopprijs van een audioboek, of wordt er een berekening gemaakt als het audioboek gestreamd is via een abonnementsdienst.
Dit is dus vergelijkbaar met de royalty’s van ebooks.

Een audioboek heeft een eigen ISBN nodig. Je kunt dus niet hetzelfde ISBN gebruiken dat je voor je ebook of papieren boek hebt gebruikt.

De cover van het audioboek is vierkant!

Ook voor het uitgeven van een audioboek heb je een cover nodig, maar denk niet dat je daarvoor simpelweg je ebook cover kunt gebruiken. De cover van een audiobook is namelijk vierkant.

Zorg daarnaast dat je cover gelijk is aan die van je ebook en papieren boek, maar minder druk. Dit verhoogd de herkenbaarheid van de titel. Vergeet ook niet te zorgen dat de audiocover leesbaar is op het kleine postzegelformaat van de webshop of streamingsdienst. Net als de cover van een ebook en papieren boek zal de cover van het audioboek ook voornamelijk online bekeken worden door lezers.

Prijs van je audioboek

Als audioboeken worden gestreamd via abonnementsdiensten hebben ze een prijs van €0,00, omdat het lenen daarvan bij de maandelijkse abonnementsprijs inzit.

Bij verkoop gaan de verkoopprijzen naar de afspeellengte van je audioboek. Veelal worden deze richtlijnen gebruikt als je audioboek is ingesproken door een stemacteur.

Onder 1 uur: niet meer dan €7
1 – 3 uur: €7 – €10
3 – 5 uur: €10 – €20
5 – 10 uur: €15 – €25
10 – 20 uur: €20 – €30
Over 20 uur: €25 – €35

Zorg dat je gaat afronden naar beneden. €7 wordt €6,95 bijvoorbeeld. Zorg dat de verkoopprijs op alle webshops gelijk wordt.

De verkoopprijs van een audioboek dat digitaal is ingesproken veelal iets goedkoper dan de bovengenoemde prijzen.

Het is geen goed idee de prijs van je audioboek gelijk te maken aan die van je papieren boek en/of ebook. Deze drie formaten boeken verkopen het beste met verschillende prijsklassen, ook omdat er verschillende marketingstrategieën zijn voor elk soort boek.

Het produceren en publiceren van een audioboek is een investering die veel selfpubbers wellicht nog een stap te ver vinden, maar met AI komen er veel nieuwe mogelijkheden. De populariteit van audioboeken blijft groeien. Ga daarom serieus nadenken over deze mogelijkheid van het uitbreiden van je intellectuele eigendom.

Verder lezen:

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

14 Comments

 1. Hoi Maria, ik vraag me af of wij in NL ACX kunnen gebruiken om ons audioboek te distribueren op Amazon. Ik las dat ACX alleen voor woonachtigen in USA, UK, Canada, Ireland is v.w.b. distributie van audioboeken.

  • Hoi Renée, ik heb het even nagekeken en je hebt gelijk. Alleen inwoners van USA, UK, Canada en Ierland kunnen via ACX een audioboek uitgeven. Ik zal de tekst aanpassen.
   Bedankt! Maria

 2. Een kleine update nav mijn posting hierboven uit 2019.
  Luisterhuis bestaat niet meer als los bedrijf, maar is sinds 1-1-2020 onderdeel van CB (Centraal Boekhuis). Alle uitgevers die aangesloten zijn bij CB (met een eigen contract of via een clusteruitgever) kunnen daardoor nu met hun CB-aansluiting gebruikmaken van alle oorspronkelijke Luisterhuis-kanalen voor de distributie van hun audioboeken.

  Op dit moment zijn dat 9 webshops (waaronder Luisterrijk.nl, Libris.nl, DeSlegte.nl) en 9 platforms (waaronder de Online Bibliotheek, Nextory, Storytel, Kobo/Bol.com, KoboPlus/Bol.com, BookBeat en diverse streaming muziekplatforms).
  De LuisterBieb bestaat niet meer en is nu onderdeel van de Online Bibliotheek.
  Het is niet meer mogelijk een eigen contract met Luisterhuis af te sluiten.

  • Hoi Huub, bedankt voor deze uitgebreide aanvulling. :) Ik zal kijken of ik je informatie kan verwerken in de blogpost.
   Ik vind het erg interessant dat de digitale uitgeefwereld zo in beweging is en dat mogelijkheden constant worden uitgebreid.

 3. Hoi Maria, er zitten wel wat -d en -t foutjes in je tekst. Die moet je er even uithalen. Verder kan ik er wel wat mee.
  groet, Jacintha

 4. Hoi Maria,
  Interessante blog.
  Even een vraag. Mag je ook zomaar een bestaand boek inspreken en als audio book te koop aan bieden? Lijkt me dat hier ook goedkeuring voor gevraagd moet worden bij de uitgever van het boek.
  Er zijn namelijk wel Nederlandse boeken die nog niet als luisterboek beschikbaar zijn.
  Het lijkt me in ieder geval een leuke ervaring om dat eens te doen.
  Welke stappen zou ik volgens jou het beste kunnen nemen of waar kan ik eventueel informatie vinden hierover?

  • Hoi Andre,
   Helaas mag je niet zomaar een boek van een ander gaan inspreken als audioboek. Dat geldt voor Nederlandstalige boeken en ook boeken in andere talen.
   De schrijver heeft namelijk in veel gevallen het copyright op het boek en dat geldt tot 70 jaar na zijn dood.
   En zelfs als de schrijver het copyright heeft overgedragen aan een uitgever, dan nog mag dat niet zomaar. De uitgever zal in dat geval vaak de rechten van het audioboek erbij hebben gekregen en het is aan hen te beslissen of ze ook daadwerkelijk een audioboek gaan produceren.
   Ik hoop dat dit je vraag wat beantwoord. :)

 5. Hi Maria,
  Goed verhaal!
  Misschien aardig om ook te vermelden dat je als rechthebbende (dus uitgever of ‘self publishing’ auteur) met je audioproductie heel goed terecht kan bij Luisterhuis.nl. Dat is de (enige) Nederlandse digitale distributeur voor luisterboeken, een soort Centraal Boekhuis dus. Luisterhuis zorgt ervoor dat je luisterboek in alle relevante webshops en op alle relevante platforms terecht kan komen. Dus webwinkels als Libris, De Slegte en Luisterrijk, maar ook platforms als de LuisterBieb, Storytel, Spotify, Bol.com/KoboPlus, Apple Books en nog veel meer. Disclaimer: ik werk bij Luisterhuis :-)

  • Oké ik bewaar deze tips. Eerst sparen tegelijk met script schrijven. Heb zelf abonnement op storytel al 4jaar. Heel belangrijk wie het inspreekt. Wie weet over een jaar eigen luisterboek een levenverhaal als thriller. Heb al via schrijveracademie en workshops geleerd over stijlen en meer. Nu nog doen. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.