4 tips om zekerder te worden over je onzekerheid!

Door schrijfcoach Simone van Tongeren

Op de basisschool was ik het type dat graag na schooltijd achter mijn computer dook zodat ik verder kon schrijven aan mijn boek. Natuurlijk was ik ook weleens buiten te vinden of bij een vriend of vriendin. Ik was niet het type dat graag naar feesten ging. Ik was graag alleen en schreef aan mijn boeken.

Dat was anders dan wat mijn klasgenoten deden en doordat ik zo anders was, maakte me dat onzeker. Op de middelbare school was het niet anders en pas de laatste jaren zeg ik hardop dat ik onzeker ben. Dat werkt heel bevrijdend en geeft me langzaamaan meer zelfvertrouwen.

Sinds ik regelmatig hardop zeg dat ik onzeker ben, hoef ik het niet meer te verbergen. Ik heb er zelfs mijn kracht van gemaakt door erover te schrijven. Daarnaast heb ik ontdekt dat ik niet de enige ben die onzeker is. Door erover te communiceren, vind ik lotgenoten.

Onzekerheid wordt groter als je het voor jezelf houdt

Wanneer je onzekerheid als een negatieve eigenschap ziet en anderen dit ook zo bestempelen en je het vervolgens ook met niemand deelt, wordt je onzekerheid alleen maar groter. Het zit in je hoofd en blijft in je hoofd. Doordat anderen bevestigen dat je onzeker bent, wordt je steeds meer overtuigd dat het ook zo is én dat het negatief is. Ik kreeg altijd het gevoel dat ik niet onzeker mocht zijn. Net als mij vroeger is geleerd dat ik geen fouten mag maken.

Onzekerheid is een eigenschap die je beschermt: je twijfelt aan een beslissing. Af en toe eens twijfelen aan een beslissing is helemaal niet erg. Dat is juist gezond en ook nodig om daar eens bij stil te staan. Zolang je er niet té veel over gaat twijfelen, wat over kan gaan in piekeren. En wanneer je het met niemand deelt, blijft het in je hoofd en in je hoofd kan zo’n gedachte een heel eigen leven gaan leiden. Deel daarom je onzekerheid met iemand of schrijf het van je af, zodat je inzicht krijgt in waarom je dat gevoel van onzekerheid hebt.

Hardop zeggen dat je onzeker bent, geeft je meer zelfvertrouwen

“Je hebt zelfvertrouwen nodig om te zeggen dat je onzeker bent.” Deze quote is van ‘Omdenken’. Wees je bewust dat niet iedereen het zelfvertrouwen heeft om hardop te zeggen dat ze onzeker zijn. Sinds ik die quote heb gelezen, voel ik me een stuk zelfverzekerder. Door alleen te zéggen dat ik onzeker ben, heb ik dus al meer zelfvertrouwen. Dat klinkt heel laagdrempelig en gemakkelijk. Daarvoor hoef je amper uit je comfort zone te gaan.

Daarnaast kan een fijne, veilige omgeving helpen hardop je onzekerheden met anderen te delen. Praat er eerst met een vriend of vriendin over voordat je het op social media plaatst. Kwetsbaarheid is een prachtige eigenschap en daar heb je wel moed en lef voor nodig. Ga eens bij jezelf na: waar ben je zelfverzekerd over? Wat is jouw passie? Waar praat je graag en gemakkelijk over? Praten over een onderwerp waar je veel van weet, geeft je energie en vrijheid. Onzekerheid kan ook zo’n onderwerp zijn. Het voelt bevrijdend erover te praten en geeft je zo langzaam meer zelfvertrouwen.

4 tips

  1. Deel je onzekerheid met andere schrijvers. Dit kan één op één of in een besloten Facebook groep.
  2. Word je bewust dat je meer zelfvertrouwen hebt dan je denkt
  3. Het schrijfproces is er een van een lange adem. Je kan hier op twee manieren naar kijken: het glas is halfvol (bewust hoeveel je al hebt gedaan) of het glas is halfleeg (ik moet nog zoveel doen voordat mijn boek er is). Vaak zien anderen (niet-schrijvers) hoe ver je bent en zeggen dit tegen je. Neem het compliment in ontvangst en kijk er ook eens met de ogen van een ander naar.
  4. Deel je onzekerheid stap voor stap. Je onzekerheid gaat er niet door weg, maar het wordt wel minder!

Door mijn onzekerheid te delen, is het ook makkelijker hulp te vragen en te geven. Anderen hebben er vaak begrip voor en dat stelt me gerust. Terwijl ik mijn onzekerheid eerst gek vond, schaam ik mij er niet meer voor!

Dat ik anders ben dan anderen en het liefst niet naar feesten ga, vind ik niet meer erg. Ik heb ontdekt dat er nog meer mensen graag ‘s avonds schrijven (of boeken lezen) in plaats van naar feesten gaan. Wetende dat er andere mensen net als ik zijn, geeft tegelijk zelfvertrouwen.

Verder lezen:

Over Simone: 
Simone van Tongeren schrijft romans en thrillers en helpt beginnende schrijvers met het verkleinen van hun onzekerheid over schrijven, uitgeven en marketing door het delen van haar onzekerheden die ze voor, tijdens en na het schrijfproces tegen is gekomen en soms nog steeds tegenkomt. Dit doet ze door middel van het schrijven van blogs en coaching.
Ga voor meer informatie over Simone naar: simonevantongeren.nl

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.