Hoeveel invloed heb jij? Zit je voor- of achterin de bus?

Door schrijfcoach Simone van Tongeren

Vroeger gaf ik vaak anderen de schuld ergens van wanneer iets niet gelukt was. Of de omstandigheden. Het lag vaak niet aan mij. Het was de schuld van de ander dat iets niet was gelukt. Dingen overkwamen mij. Ik zat overduidelijk achterin in de bus (de kant van gevolg) waardoor ik een slachtofferrol had aangenomen en mezelf saboteerde.

Sinds een paar jaar zit ik veel vaker voorin de bus (de kant van de oorzaak). Wat houdt dit in?

Je kan proactief of passief je leven leiden

De bus is een metafoor voor het leven. Je kan achterin de bus gaan zitten en passief het leven over je heen laten komen. Je kan dan klagen over anderen en omstandigheden en zelf niet veranderen. Zo zal je niet groeien en niet verder komen. Je hebt waarschijnlijk vaak een excuus voor waarom iets niet is gelukt. Soms heb je zo’n periode dat je veel achterin de bus zit. Het kan ook makkelijk zijn, wanneer anderen keuzes maken voor jou. Is dat echt wat je wil?

Of wil je graag voorin de bus zitten? Dan ben jij degene die keuzes maakt, proactief bent en omstandigheden naar je hand kan zetten. Dit is soms wat meer een uitdaging, want continue actief keuzes maken kan vermoeiend zijn. Daar staat wel tegenover dat je zelf beslissingen kan maken die jij het liefste wil. Jij kan bepalen.

Omgaan met gebeurtenissen

Hiermee verbonden is de zogenaamde cirkel van invloed en betrokkenheid. Wanneer jij graag achterin de bus zit, maak jij je cirkel van invloed heel klein. Deze cirkel is de cirkel waar jij invloed op kan uitoefenen. Deze cirkel maak jij heel erg klein wanneer je achterin de bus gaat zitten. Je cirkel van betrokkenheid maak je heel groot. Deze cirkel is de cirkel waar je geen invloed op kan uitoefenen, zoals de weersomstandigheden of een file. De gebeurtenissen uit de cirkel van betrokkenheid hebben invloed op jouw leven, maar jij hebt geen invloed op die gebeurtenissen. Je hebt wel invloed op hoe je omgaat met de file of een regenachtige dag.

Wanneer je voorin de bus zit en je pro-actiever bent, is je cirkel van invloed groter. Dit betekent dat je meer invloed kan uitoefenen op je leven. Je kan nog steeds niet voorkomen dat je een regenbui op je dak krijgt tijdens je fietstocht naar huis of dat je in een file terechtkomt. Je kan chagrijnig en doorweekt thuiskomen, maar je kan ook opgewekt thuiskomen en jezelf een warme douche gunnen na de regenbui! Of mensen kijken tijdens de file, een leuke podcast, lekker muziek opzetten of een vriendin bellen!

Maak je eigen keuzes

Je leven laten leiden door anderen of door omstandigheden mag soms, maar is niet helpend op de lange termijn. Zorg er daarom voor dat je pro-actiever gaat worden in het maken van je keuzes. Word je bewust op welke keuzes je wel een invloed op hebt en waar niet (het weer, het verkeer). Dat scheelt je een hoop kopzorgen!

Zo kan je niet bepalen hoe een uitgeverij gaat reageren op je manuscript. Kijk waar je wel invloed op kan uitoefenen: een goed, spannend en foutloos manuscript opsturen! Zo heb jij er alles aan gedaan. Wil de uitgeverij je manuscript niet uitgeven? Kijk wat je volgende stap kan zijn (oorzaak, proactief) en ga niet je manuscript door de papierversnipperaar gooien en besluiten nooit meer te schrijven (gevolg, reactief).

Tips

  1. Blijf bij jezelf. Wanneer jij weet dat jouw manuscript goed is en één iemand vindt het niet goed, blijf dan bij jezelf en zoek naar een uitgever die jouw manuscript ook goed vindt (of ga het zelf uitgeven!)
  2. Welke keuzes maak jij en welke keuzes maakt iemand anders voor jou? Hoe beleef jij de keuzes die je maakt? Hoe beleef jij de keuzes die een ander voor je maakt?
  3. Waar zit jij in de bus? Wees je bewust of je voorin of achterin zit. Misschien zit je soms voorin en soms achterin?

Vroeger werd ik nog wel eens geleefd door keuzes van anderen en omstandigheden. Soms is het nodig mezelf af te stemmen en aan te passen aan anderen, maar vaak niet. Nu beslis ik welke keuzes ik maak en of ik me door bepaalde omstandigheden en mensen tegen laat houden.

Verder lezen:

Over Simone: 
Simone van Tongeren schrijft romans en thrillers en helpt beginnende schrijvers met het verkleinen van hun onzekerheid over schrijven, uitgeven en marketing door het delen van haar onzekerheden die ze voor, tijdens en na het schrijfproces tegen is gekomen en soms nog steeds tegenkomt. Dit doet ze door middel van het schrijven van blogs en coaching.
Ga voor meer informatie over Simone naar: simonevantongeren.nl

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.