Hoe vind ik een goede POD uitgeverij?

De laatste tijd kom ik op verschillende fora telkens weer de vraag tegen of bepaalde POD uitgeverijen wel ‘goed en te vertrouwen’ zijn. Veel van deze POD uitgeverijen hebben een website, waar veel informatie over hen te vinden is, maar blijkbaar vinden schrijvers het moeilijk daar conclusies uit te trekken.

Hieronder drie vragen waar je een antwoord op moet vinden, voor je besluit met een POD uitgeverij in zee te gaan. (Deze blogpost is op 7 februari 2024 geüpdate met nieuwe informatie.)

Even ter verduidelijking, de term POD uitgeverij wordt door Nederlandstalige schrijvers, maar ook in de uitgeverswereld zelf, vaak ten onrechte gebruikt. Ik geef er zelf de voorkeur aan om ‘zelfuitgeefplatform’ of ‘uitgeefdienst’ te gebruiken. Dit om verwarring te voorkomen, want POD (print on demand, of ook wel printing on demand) is een print techniek voor papieren boeken. Ook zijn POD uitgeverijen geen uitgeverijen, zoals traditionele uitgeverijen. Ze zijn organisaties via welke een schrijver zelf een boek uit kan geven (zelfuitgeefplatform) of die het zelf uitgeven voor de schrijver doen (uitgeefdienst). In de tekst hieronder heb Ik de term POD uitgeverij dan ook vervangen door zelfuitgeefplaform of uitgeefdienst.

Vragen ze geld voor hun services?

Soms is het even zoeken op de websites, maar uiteindelijk kun je vaak wel vinden of een zelfuitgeefplaform of uitgeefdienst geld vraagt om je boek uit te brengen.
Een echt zelfuitgeefplatform is gratis. (Denk daarbij aan Pumbo, Mijn besteller, Brave New Books, Kobo Writing Life, Draft2Digital, Kindle Direct Publishing). Er zijn zelfuitgeefplaformen die geld vragen voor een ISBN, maar niet voor de publicatie van je boek.  Overweeg je een betaalde (of gratis) ISBN via een zelfuitgeefplatform te nemen, bedenk dan dat het op hun naam komt te staan en daardoor verder nergens anders te gebruiken is.

Uitgeefdiensten (bijvoorbeeld Boekscout en Boekengilde) zijn soms gratis. Sommige vragen een tegenprestatie, zoals het inleveren van een x-aantal emailadressen, of het verplicht aanschaffen van een x-aantal van je boek. Dit laatste is dan vaak wel met een speciale korting, maar houdt er rekening mee dat als je een stapel boeken in huis haalt, je er alleen geld mee verdient als je ze ook weer weet te verkopen.

Vraagt een uitgeefdienst op voorhand al geld om je boek te kunnen uitgeven, dan gaat het om een zogenoemde ‘vanity’ uitgever. Ik kan je afraden met deze mensen in zee te gaan, want het gaat je veel meer kosten dan het je gaat opleveren.
Wil je alleen maar een paar boeken later printen voor familie en vrienden, kies dan voor Brave New Books of Pumbo, die zijn gratis op het moment dat je geen distributie naar Bol.com wilt, omdat je dan geen ISBN nodig hebt.

Publiceren ze papieren boeken en ebooks?

Veel schrijvers zijn vooral gefocust op het uitbrengen van een papieren boek. Ze willen het boek graag in handen hebben en op de koffietafel leggen. Maar veel lezers kopen (of lenen) tegenwoordig ebooks, dus zorg dat je naast een papieren boek óók een ebook uitgeeft.

Sommige zelfuitgeefplatformen geven alleen ebooks uit, maar er zijn er ook genoeg die zowel ebooks als papieren boeken uitgeven. Uitgeefdiensten zijn nog wel vaker alleen gericht op papieren boeken. Gelukkig is het mogelijk je papieren boek via een uitgeefdienst te publiceren en je ebook via een zelfuitgeefplatform. Doet de uitgeefdienst daar moeilijk over, overweeg dan met een andere uitgeeftdienst in zee te gaan, of een zelfuitgeefplatform te kiezen die zowel ebooks als papieren boeken publiceert.

Wat is hun distributie bereik?

Dit is een zeer belangrijke vraag en probeer goed boven water te krijgen waar je boek te koop zal zijn als je het via een bepaalde zelfuitgeefplaform of uitgeefdienst publiceert.

In Nederland en België is de grootste verkoper van boeken Bol.com. Als daar je boeken niet heen gedistribueerd worden, zou ik me nog maar eens achter de oren krabben. Er zijn zelfuitgeefplaformen en uitgeefdiensten met eigen webwinkel. Dat is prima, zolang je ook je (e)boek op andere webwinkels te koop mag hebben staan, en eventueel via je eigen website.
Als je serieus ben over de verkoop van je boeken, dan is een zo uitgebreid mogelijke distributie zeer belangrijk. Dan bereik je de meeste lezers en verkoop je het meest.

Zoals gezegd is in Nederland en België Bol.com de ‘heilige graal’. Daar wil je zowel je papieren boeken als je ebooks te koop zien staan. De goedkoopste manier om paperbacks op Bol.com te krijgen is via zelfuitgeefplatformen als Pumbo, Mijn bestseller en Brave New Books.
Via Kobo Writing Life heb je de mogelijkheid om ebooks rechtstreeks te publiceren, zowel op Kobo als Bol.com. Ook is er nog de optie om via Draft2Digital en Kindle Direct Publishing (Amazon) ebooks te publiceren en distribueren.

Wat is belangrijk voor jou?

Uiteraard geldt voor het bovenstaande dat je zelf moet beslissen en zelf moet kijken wat past binnen de ambities die je hebt voor je boek. Doe waar jij je prettig bij vindt, maar zorg wel dat je je huiswerk doet. Vraag je daarbij vooral af of je een uitgeverij hebt of niet. Het onderscheid leren maken tussen een traditionele uitgever, zelfuitgeefplatform en uitgeefdienst kan je veel geld en zorgen besparen.
Vaak zijn er op de website van een zelfuitgeefplaform en uitgeefdiensten veel gestelde vragen (FAQ) te vinden, die veelal meer verhelderend zijn dan de site zelf. Dit zijn als het ware de ‘kleine lettertjes’ en het is goed deze zorgvuldig door te lezen.

Houdt in de gaten dat zelfuitgeefplatformen en uitgeefdiensten geld moet verdienen en dus niet uit liefdadigheid jou helpt. Maar als ze veel geld vragen, dan heb je kans dat je met de verkeerde organisatie in zee gaat. Doe dus vooral je research om niet bedrogen uit te komen!

Verder lezen:

 

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.