Mijn boek komt nooit af als ik té kritisch ben

Door schrijfcoach Simone van Tongeren

In juli 2021 startte ik met het schrijven en publiceren van blogposts. Ik houd van schrijven en omdat ik bezig was met het zelf uitgeven van mijn eerste thriller, leek het me leuk andere schrijvers mee te nemen in het proces van vallen en opstaan bij het zelf uitgeven van een boek. Na ongeveer een jaar stopte ik, omdat ik vond dat mijn posts inhoudelijk niet goed genoeg waren.

In 2023 ging ik naar de Uitgeversdag en daar kwam ik erachter dat ik toch wel weer graag mijn kennis wilde delen. Ik twijfelde enorm of ik er wel goed aan deed weer te starten met het schrijven van blogs, want ik was eerder gestopt. Had het wel zin opnieuw te starten met iets wat eerder – in mijn eigen ogen – een flop bleek te zijn?

Zou het aanslaan wanneer ik dezelfde soort blogs zou schrijven en publiceren? Door met andere schrijvers en selfpubbers te spreken, ontdekte ik dat het oké is af en toe iets te posten wat niet perfect is. Het is een kwestie van uittesten en zien hoe je lezers reageren.

Hoe zit dat met jou? Heb jij ook weleens last van kritisch zijn en houd dat je tegen om keuzes te maken bij het schrijven van je boek of andere teksten die daarmee te maken hebben, zoals de flaptekst?

Wees selectief kritisch

Kritisch zijn is een goede eigenschap. Anders zou je direct de allereerste versie van je tekst publiceren zonder er nog eens met een kritische blik overheen te gaan. Het is de kunst niet door te slaan en kritisch te zijn op alles wat je doet. Wanneer je doorslaat in kritisch zijn, word je een perfectionist en perfectionisme kan je heel erg belemmeren. Op die manier kan je jezelf saboteren en nooit een boek publiceren, omdat je altijd vindt dat het beter kan. Dan blijf je eeuwig sleutelen aan je manuscript.

Van nature ben ik iemand die kritisch is en dat is niet iets wat gemakkelijk uit te schakelen is of te verminderen als ik aan het schrijven ben. Ik los dat op door niet meteen te gaan redigeren wanneer ik een alinea, bladzijde of hoofdstuk heb geschreven. Probeer dit zelf ook eens! Ga niet teruglezen, maar schrijf eerst de conceptversie van je manuscript en kijk er daarna pas met een kritische blik naar. Laat het dan eventueel door een vriend of kennis lezen en vervolgens proeflezers en je redacteur. Op die manier blijf je minder hangen in het perfectioneren van je tekst tijdens het schrijven en zorg je – door de verschillende blikken – voor de meest perfecte versie van je tekst!

Wees lief voor jezelf

Het kan zijn dat jij – met jouw kritische blik – de eerste versie van je manuscript een 7 geeft en twijfelt of het goed genoeg is om op te sturen naar een proeflezer. Het kan zomaar zijn dat een proeflezer jouw conceptversie beoordeeld met een 9! Natuurlijk stuur je de allerbeste versie van je manuscript naar een proeflezer, maar wacht niet met opsturen totdat jij het een 9 vindt. Wanneer jij wacht totdat je manuscript een 9 is, kan het zijn dat je het nooit opstuurt omdat je altijd vindt dat het beter kan.

Het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Soms vind ik dat ik maar 80% heb gegeven, terwijl dit voor een ander gelijkstaat aan 120%. Relativeer het en ga jezelf niet overtuigen dat je per se 100 of 110 % moet geven, omdat het anders niet goed genoeg is. Dat is een mening en geen feit.

Wees jezelf bewust hoeveel tijd en energie je in een bepaalde taak wil steken. Vroeger kon ik uren achter elkaar werken aan mijn manuscript. Achteraf was ik uitgeput. Dat gaf me geen voldoening. Nu neem ik regelmatiger pauzes en zorg ik beter voor mezelf. Op die manier geef je jezelf ook de tijd en ruimte tot rust te komen, je energie te behouden en vaak zelfs met nieuwe energie en inzichten te starten aan een nieuwe schrijfronde. Of je besluit het te laten voor vandaag en er morgen mee verder te gaan. Natuurlijk is dat soms jammer, maar het gaat om de kwaliteit van je manuscript en je eigen gezondheid.

Benader je zelfevaluatie positief

Door kritisch te zijn op wat je maakt en doet, streef je naar meer. Benader je kritische houding eens positief. Je hebt deze eigenschap omdat je, bijvoorbeeld, de kwaliteit van je manuscript wil verbeteren. Daar is natuurlijk niets mis mee!

Bekijk het positief wanneer je kritisch bent. Zeg tegen jezelf: Ik wil graag de beste versie van mijn manuscript publiceren en daarom ben ik zo kritisch. Vervolgens ben je trots en tevreden met het eindresultaat. Door jezelf te evalueren ga je ook beseffen dat je – door je kritische houding – bent gegroeid en de volgende keer al een betere versie van je manuscript schrijft omdat je startpunt verder ligt dan het manuscript ervoor.

Tips

  1. Kritisch zijn is een positieve eigenschap. Wees jezelf dankbaar dat je dit bent en dat je de beste versie van iets wil creëren.
  2. Ga je zelfcompassie vergroten door jezelf meer tijd en ruimte te gunnen. Dit zal onwennig voelen, maar zal je meer opleveren.
  3. Door kritisch te zijn op de taken die je doet en jezelf, groei je. Groei is altijd positief!

Terugkijkend op het publiceren van mijn blogposts, ermee stoppen en toen toch weer gestart, ga ik tegenwoordig anders om met kritisch zijn op mezelf. Ik heb geleerd dat ik halverwege het proces iets mag aanpassen. Zo heb ik na een aantal maanden de opbouw van mijn blogposts aangepast. Dit betekent niet dat ik mijn posts van voor die tijd niet goed vind. Gedurende het proces veranderen je inzichten soms en dat is oké.

Wees af en toe eens iets minder kritisch en gun jezelf dat je soms een fout mag maken. Saboteer jezelf niet door eeuwig je rode pen te pakken!

Verder lezen:

Over Simone: 
Simone van Tongeren schrijft romans en thrillers en helpt beginnende schrijvers met het verkleinen van hun onzekerheid over schrijven, uitgeven en marketing door het delen van haar onzekerheden die ze voor, tijdens en na het schrijfproces tegen is gekomen en soms nog steeds tegenkomt. Dit doet ze door middel van het schrijven van blogs en coaching.
Ga voor meer informatie over Simone naar: simonevantongeren.nl

About Maria Staal 272 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.