Ik ben bang voor het uitgeven van mijn boek

Door schrijfcoach Simone van Tongeren

Afgelopen nacht droomde ik dat mijn nieuw gepubliceerde boek nog vol fouten stond. Het vergaarde niets dan slechte recensies en niemand wilde het kopen. Gelukkig was het maar een nachtmerrie, maar om eerlijk te zijn is dit toch wel iets waar ik bang voor ben als De Kettingreactie daadwerkelijk gepubliceerd wordt.

Vreemd genoeg ben ik tegelijkertijd bang dat mijn boek wél een succes wordt. Ik ben bescheiden en niet zo’n fan van de spotlight, dus het idee dat mensen mij op straat herkennen en gaan aanspreken doet het koude zweet bij me uitbreken.

Heb jij dat ook wel eens? Dat je bang bent een manuscript uit te geven dat nog vol fouten staat? Of ben je nog druk bezig met het schrijven van je boek en heb je er nog niet over nagedacht hoe het straks zal zijn wanneer je boek een bestseller is?

Angst hebben om te falen of bang zijn om succes te hebben?

Er zijn twee soorten angst die je als schrijver kunt hebben rondom het uitgeven van je boeken. Zo ben ik zelf bang om een manuscript te publiceren die niet goed genoeg is. Aan de andere kant ben ik ook bang dat mijn boek een doorslaand succes wordt en ik word gevraagd voor interviews op de televisie en radio!

Beide vormen van angst kunnen je onzeker maken en ook verlammen waardoor je geen eerste stap durft te zetten. Je zit continue met de zin in je hoofd ‘wat nu als…?’

Faalangst: Als ik maar geen fouten maak

Faalangst is de angst om te falen, ofwel fouten te maken of niet aan bepaalde verwachtingen te voldoen. Je wil het maken van fouten, mislukken of afgewezen worden dan ook zoveel mogelijk vermijden.

Een voorbeeld is het publiceren van een tweede boek: daar zitten waarschijnlijk hogere verwachtingen aan dan een eerste boek. Dit kan ervoor zorgen dat je verlamd raakt door je angst met als mogelijk gevolg vermijdingsgedrag, perfectionisme en een gebrek aan zelfvertrouwen.

De oorzaak van faalangst kan voortkomen uit een angst voor afwijzing, kritiek of teleurstelling en kan ervoor zorgen dat je je tweede boek helemaal niet gaat publiceren!

Als ik maar geen succes krijg, want dan moet ik interviews geven!

Succesangst is bang zijn succes te behalen en eventueel omgaan met de verantwoordelijkheden en verwachtingen die gepaard gaan met succes. Je wil positieve uitkomsten vermijden, zoals erkenning, verantwoordelijkheid of het moeten handhaven van een bepaald niveau van prestaties.

Ook kan het zomaar zijn dat je helemaal niet van de spotlights houdt en op de achtergrond wil blijven, terwijl jouw succesvolle boek ervoor zorgt dat de pers hoogte van je krijgt en je wil interviewen! Je kan jezelf uit angst saboteren voor de druk die succes met zich meebrengt, of uit angst voor het verlies van privacy, vrijheid of voldoening.

Succesangst kan ontstaan uit een gebrek aan zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld of een gevoel van onzekerheid over het vermogen om met succes om te gaan. Het kan ervoor zorgen dat je je boek niet publiceert voor het geval er straks pers op de stoep staat.

Vergaat de wereld als ik faal? Nee, natuurlijk niet!

  • Ga ontdekken waar de faalangst vandaan komt. Waar is de angst op gebaseerd? Is het een realistische angst? Heb je in het verleden een boek uitgegeven met veel spelfouten en kreeg je daar veel negatieve reacties op? Of ben je er bang voor en heb je tegelijkertijd nog de keuze om een goede redacteur in te schakelen?
  • Weet dat gevoelens van angst en onzekerheid normaal zijn. Door te accepteren dat deze gevoelens er mogen zijn en ze ruimte te geven, wordt het minder groot. Natuurlijk blijft het zelf uitgeven van je boek heel spannend en ben je perfectionistisch! Praat erover met anderen en je zal merken dat je vanzelf meer gerustgesteld wordt.
  • Vraag je af: wat gebeurt er wanneer ik faal? Vergaat de wereld dan? Of valt het mee? Ga hierbij niet je angst om te falen bagatelliseren. Ga dan weer terug naar punt twee, waarbij je erkent dat het gevoel er mag zijn. Begrijpelijk dat je geen slecht manuscript wil publiceren, maar wanneer je feedback krijgt van proeflezers waarin zij aangeven dat je versie beter kan, betekent niet dat je je hebt gefaald. Dit betekent dat je wat kan leren en kan groeien als schrijver.
  • Wees niet bang om imperfect te zijn. Perfectionisme kan je verlammen. Weet dat je als schrijver mag groeien.

Begin met het vieren van kleine successen

  • Vraag je af: wat gebeurt er wanneer ik slaag? Ga het visualiseren. Hoe voelt het? Hoe ziet de gewenste situatie eruit? Welke verantwoordelijkheden komen erbij kijken? Zijn dat verantwoordelijkheden die jij moet oppakken? Alleen? Of kan iemand je hierbij helpen? Ga het kleiner maken zodat het behapbaar wordt.
    Begin hiermee op tijd in het proces en niet pas wanneer je manuscript af is en je al een deadline in je hoofd hebt. Ga eens rustig op zoek naar een geschikte redacteur, plan een kennismaking met een vormgever, sluit je aan bij een Facebookgroep voor schrijvers of ga je inlezen hoe het uitgeefproces er uitziet.
  • Ga eerst kleine successen vieren. Zoals het afschrijven van een hoofdstuk! Het creëren van één personage! Door te oefenen met kleine successen, kan je gemakkelijker wat grotere successen aannemen. Je kan jezelf belonen met een stuk taart of een bad, maar je kan ook een moment voor jezelf nemen en tegen jezelf zeggen: ‘Hé ik ben trots op dit succes. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Ik gun mezelf tijd hier stil bij te staan.’
  • Wanneer een doel (het publiceren van een boek) een te groot doel lijkt, deel het doel op in kleinere doelen (een titel bedenken, een achterflaptekst schrijven, de cover (laten) ontwerpen). Op die manier wordt het een minder grote uitdaging

Het kan een rare gewaarwording zijn om zowel faalangst als succesangst te hebben. Dit is zeker niet ongebruikelijk. Beide vormen van angst kunnen naast elkaar bestaan.

Als je niet precies weet welke vorm van angst je zou kunnen hebben, duik er dan eens in om te kijken wat de verschillen zijn. Probeer vervolgens te ontdekken of je faalangst hebt of succesangst, of misschien allebei. Daarna kun je stap voor stap leren omgaan met de prestatiedruk die je voelt. Denk klein, in kleine stappen en kleine successen, en wees geduldig.

Ik heb in elk geval de afgelopen nacht weer goed geslapen. Omdat ik de laatste tijd meer zelfvertrouwen heb gekregen, ben ik minder bang geworden om te falen of succes te hebben. Ik werk weer aan mijn nieuwe boek en of het nu een bestseller wordt of een flop, ik ben er op voorbereid!

Verder lezen:

Over Simone: 
Simone van Tongeren schrijft romans en thrillers en helpt beginnende schrijvers met het verkleinen van hun onzekerheid over schrijven, uitgeven en marketing door het delen van haar onzekerheden die ze voor, tijdens en na het schrijfproces tegen is gekomen en soms nog steeds tegenkomt. Dit doet ze door middel van het schrijven van blogs en coaching.
Ga voor meer informatie over Simone naar: simonevantongeren.nl

About Maria Staal 273 Articles
Maria is geboren en getogen in Groningen, maar heeft ook veel van de wereld gezien. Ze schrijft detective verhalen onder een pseudoniem, helpt schrijvers hun eigen boeken uit te geven door middel van haar blog, boeken en podcast. Ze heeft samen met haar schrijfcoach een succesvolle methode bedacht voor het plotten van verhalen. Houdt van ruimtevaart, fietsen en katten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.