Zie je ertegenop om jezelf en je boeken te promoten? Heb je geen idee waar je moet beginnen? Of heb je het gevoel dat marketing een ongure bezigheid is? In Marketing voor schrijvers geeft Maria Staal tips om de marketing en promotie van je boek makkelijker te maken.
Als schrijver en self-publishingexpert weet Maria als geen ander hoe lastig het is om je boek aan de man te brengen. Maar door een goede basis te leggen met een doordacht plan hoeft de marketing en promotie van je boek geen bloed, zweet en tranen te kosten.
In dit boek leer je hoe:
- Je de fundering legt voor al je toekomstige marketingactiviteiten.
- Je jezelf en je boeken kunt profileren.
- Je interessante e-mails schrijft aan je lezers, zodat ze superfans worden.
Marketing en promotie zijn niet onderhandse manieren om lezers je boeken aan te smeren. Het zijn belangrijke tools waar iedere schrijver van kan profiteren. Als je klaar bent om je werk onder de aandacht van lezers te brengen, dan is dit boek voor jou!
Marketing voor schrijvers is het tweede deel in een driedelige serie praktische gidsen voor schrijvers.
***
Marketing voor schrijvers is te bestellen als paperback en ebook via: Bol.com, Libris, Kobo en Amazon.
Het ebook is gratis te lezen voor iedereen die een abonnement heeft op de Bibliotheek! Marketing voor schrijvers
Ga voor meer informatie over deel een naar: Zelf boeken uitgeven.
En voor meer informatie over deel drie naar: Pas Op! Uitgevers!.
#
Lees hieronder alvast een paar hoofdstukken uit het boek
1.1 Digitaal denken en metadata
‘Digitaal denken. Wat is dat nu weer? Ik wil dat mijn boeken in de boekhandel terechtkomen, dus dan heb ik toch niets aan digitaal denken?’
Veel schrijvers en uitgevers in de Nederland en België denken nog vooral in papier. Papieren boeken, op de planken van de boekwinkel en in de bibliotheek.
Daar is natuurlijk niks mis mee. Toch komt je boek niet zomaar in de schappen in de boekhandel te liggen, of het nu op traditionele wijze of door de schrijver zelf is uitgegeven.
Gelukkig is er een gemakkelijke manier om je boeken onder de ogen van het grote publiek te krijgen. Dat doe je door digitaal te denken.
Digitaal denken betekent boeken uitgeven als ebook, audioboek én print on demand!
Een paar vaktechnische termen
Digitaal denken kan niet zonder de uitleg van een paar vaktechnische termen. Ondanks de al eerder genoemde woordenlijst is het belangrijk dat we deze termen nog even wat nader uitleggen.
- Print on demand (ook wel POD) is een manier om een papieren boek een voor een te laten printen. Het boek wordt pas gedrukt als iemand het heeft aangevraagd. Dit in tegenstelling tot een oplage via een drukkerij, waarbij er meerdere boeken worden gedrukt.
- POD-uitgeverij is een verkeerd gebruikte benaming voor een uitgeefdienst (zie hierna). Door vernieuwde technische mogelijkheden ontstond de print-on-demand-methode. Daardoor kwamen er al snel ondernemingen opzetten die hier gebruik van gingen maken. Omdat deze ondernemingen zich profileerden als uitgevers, kwam de term POD-uitgeverij in zwang. Dit werd nog eens verergerd door het feit dat POD in het begin foutief werd vertaald met ‘publishing on demand’.
- Een zelfuitgeefplatform is een website waarop een self-pubber rechtstreeks zijn boeken kan publiceren. Sommige zelfuitgeefplatformen zijn gratis te gebruiken, anderen vragen een kleine bijdrage voor bijvoorbeeld een ISBN. Een zelfuitgeefplatform is dus enkel een platform waar jij de mogelijkheid hebt om zelf je boek uit te geven. Als self-pubber doe je alle acties zelf, zonder tussenkomst van anderen.
- Een uitgeefdienst is een website waar de self-pubber niet rechtstreeks zijn boeken kan publiceren. Een uitgeefdienst biedt de dienst van het uitgeven van het boek. Zij neemt de actie van het uitgeven op zich, zodat de schrijver dit niet hoeft te doen. Onder deze groep vallen ook de ‘vanity-uitgeverijen’ die vaak grote bedragen vragen voor het uitgeven van een boek.
Als je je boek gaat publiceren, is het belangrijk deze termen te kennen, ook als je kiest voor de traditionele uitgeefroute. De grenzen binnen de uitgeefwereld zijn namelijk aan het vervagen.
Het wordt steeds moeilijker voor schrijvers om een traditionele uitgever te vinden. Daardoor lopen ze een grote kans verblind te worden door de mooie praatjes van onbetrouwbare uitgeefdiensten en vanity’s. Hierdoor denken ze dat ze een uitgever hebben gevonden, terwijl ze eigenlijk het pad van het zelf uitgeven aan het bewandelen zijn.
Waarom digitaal denken?
Door te zorgen dat je boeken verkrijgbaar zijn in verschillende formaten in alle grote webwinkels, verkoop je meer dan wanneer je boek ‘alleen maar’ te verkrijgen is in de fysieke boekhandel. Een bijkomend voordeel is dat er in webwinkels geen onderscheid wordt gemaakt tussen traditionele boeken en zelf uitgegeven boeken, zolang de metadata maar in orde zijn.
Een ander groot voordeel van digitaal beschikbaar zijn, is dat het lezers een verkooppunt geeft op het moment dat ze je boek ontdekken. Vóór het internettijdperk vonden lezers je boek door een recensie te lezen in een krant, of er iets over te horen via de media of van een kennis. Daarna moesten ze de tijd vinden om naar de boekhandel te gaan om je boek te kopen.
Tegenwoordig heeft de lezer de mogelijkheid het boek online te kopen op het moment dat ze tot de ontdekking komen dat het bestaat. Een papieren boek kan onmiddellijk worden besteld en valt een paar dagen later op de deurmat. Willen ze een ebook of audioboek, dan staat deze enkele seconden nadat ze het hebben aangeschaft al op hun e-reader, tablet of telefoon.
Dit ‘altijd beschikbaar en onmiddellijk te koop zijn’ is iets waar wij met onze marketing- en promotietechnieken heel goed gebruik van kunnen maken.
1.3 Het verschil tussen marketing en promotie
Vaak is niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen marketing en promotie. Is er überhaupt wel een onderscheid te maken?
Jazeker! Het grootste verschil is dat marketing gaat over de lange termijn en het leggen van een basis, terwijl promotie zich richt op kortdurende campagnes. Een schrijver zal beide moeten doen om zijn boek (en zichzelf) onder de ogen van het publiek te krijgen.
Marketing
Bij marketing gaat het om het grotere geheel: alles wat ervoor kan zorgen dat jij lezers kunt bereiken. Denk aan:
- Alles wat lezers info geeft over jou en je boeken
- Alles wat de interesse van lezers in jou opwekt
Dat laatste kan bij de schrijver het zweet doen uitbreken. Toch is het een belangrijk onderdeel van je marketing, want lezers willen nu eenmaal graag meer weten over de schrijver van hun favoriete boeken.
Hoe zorg je dat lezers alle info krijgen over jou en je boeken? In de volgende hoofdstukken van dit boek leggen we het in detail uit, maar voor nu is het voldoende dat je weet dat het bij marketing gaat om een aantal basisdingen:
- Het opbouwen van een merk voor jezelf als schrijver
- Het bouwen van een platform om dit merk naar buiten te dragen
- Het maken van een marketingplan voor de publicatiedag van je nieuwe boek
- Het maken van een doorlopend marketingplan, zodat je lezers geïnteresseerd blijven
Promotie
Promotie is een onderdeel van je marketingstrategie, maar is gericht op het beter zichtbaar maken van je boeken via tijdelijke acties, zoals de publicatiedag van je nieuwe boek, een advertentie of een winactie op Facebook. Ook het (tijdelijk) goedkoper of gratis weggeven van je boek is een goede methode om nieuwe lezers te laten kennismaken met je werk.
Promotie kan niet zonder marketing.
Als je marketing niet goed is opgezet, dan hebben tijdelijke acties weinig impact. Marketing en promotie horen nauw samen te werken en zijn beide onderdeel van een goeddoordacht marketingplan. Het doel van de marketing en promotie is het volgende:
- Vergroten van de vindbaarheid, zodat nieuwe lezers je boeken weten te vinden
- Ruime beschikbaarheid: zorgen dat je boek beschikbaar is aan een zo groot mogelijk groep mensen
- Meer verkopen: niet alleen de verkoop van nieuwe boeken, maar ook die van bestaande boeken
Met marketing leg je de basis waar je via promotie effectief gebruik van maakt; en omdat marketing de basis is, gaan we hier eerst naar kijken.
***
Nog even voor de duidelijkheid: het doen van marketing en promotie is niet een snelle manier om veel boeken te verkopen en rijk te worden. Net als het schrijven van een perfect boek en het zorgen dat dit boek de perfecte metadata meekrijgt, is het opzetten van een marketingstrategie en het doen van promotie onderdeel van een langdurig traject om je boeken onder de ogen van lezers te krijgen. We zijn een marathon aan het rennen, niet een sprint.
Een succesvol schrijfbedrijf (en dat geldt voor schrijvers die hun boeken traditioneel uitgeven én voor self-pubbers) is een kwestie van de lange adem, waarbij je zult moeten investeren om alles zo professioneel mogelijk te laten verlopen.