De praktische gids. Deel 1

Lijkt het uitgeven van je eigen boek je te ingewikkeld? Weet je niet hoe je een papieren boek in de boekhandel kunt krijgen? Twijfel je of je ook een ebook wilt uitgeven? In Zelf boeken uitgeven geeft Maria Staal tips om het uitgeven van je eigen boek makkelijk te maken.

Als schrijver en self-publishingexpert weet Maria als geen ander hoeveel er op een schrijver afkomt bij het uitgeven van een eigen boek. Maar door kleine stappen te nemen en een goed plan te maken hoeft het uitgeven van een boek geen nachtmerrie meer te zijn.

In dit boek leer je hoe:

  • Je eenvoudig een papieren boek én een ebook kunt uitgeven.
  • Slimme metadata je boek goed vindbaar kunnen maken.
  • Je rustig blijft, ondanks alles wat er op je afkomt bij het self-pubben.

Het uitgeven van je eigen boek is niet ‘je laatste hoop’ om het onder ogen van lezers te krijgen. Het is een volwaardige keuze in het nieuwe Nederlandstalige uitgeeflandschap. Als je er klaar voor bent om je eigen uitgever te worden, dan is dit boek voor jou!

Zelf boeken uitgeven is het eerste deel in een driedelige serie praktische gidsen voor schrijvers.

***

Zelf boeken uitgeven is te bestellen als paperback en ebook via : Bol.com, Libris, Kobo en Amazon.

Het ebook is gratis te lezen voor iedereen die een abonnement heeft op de Bibliotheek! Zelf boeken uitgeven

 

Ga voor meer informatie over deel twee naar: Marketing voor schrijvers.
En voor meer informatie over deel drie naar: Pas Op! Uitgevers!.

#

Lees hieronder alvast een hoofdstuk uit het boek.

1.2 Waarom zou je je eigen boek zelf uitgeven?

Het antwoord op die vraag lijkt simpel.

Een schrijver die zijn eigen boeken uitgeeft, houdt de regie over het proces. Controle dus. Gewoon lekker alles doen zoals jij dat wilt! Geen inmenging van redacteuren die je teksten afkeuren of grafisch vormgevers die je boek een cover geven die je eigenlijk niet wilt.
Bovendien verwachten traditionele uitgevers tegenwoordig ook een grote inzet van de schrijver wat betreft marketing. Schrijvers die al een grote schare fans en een goedgevulde mailinglist hebben, krijgen eerder de aandacht van een uitgever dan degene die dat niet hebben.
Als dat het geval is, dan kun je toch net zo goed alles zelf doen, want waarom zou je je zuurverdiende winst gaan delen met een uitgever?

Toch is het niet zo eenvoudig.

De keuze om self-pubber te worden is een grote stap op een moeilijke weg. Je hebt er geduld, inzicht en professionaliteit voor nodig. Iedere schrijver heeft een tweede (of derde) paar ogen nodig voor zijn tekst. Een supergoed boek schrijven doe je nu eenmaal niet alleen!

We houden van schrijven
Wij schrijvers hebben verschillende redenen om een boek te gaan schrijven, maar de meesten van ons schrijven toch wel met het idee dat ons meesterwerk gelezen gaat worden door het grote publiek. We houden van schrijven, maar het streelt ook onze ego’s als anderen zeggen dat ze onze verhalen leuk vinden.

Daar is niks mis mee. Het is belangrijk dat we van schrijven houden, en het is ook een belangrijke reden om ermee door te gaan. Dit gaat natuurlijk wel hand in hand met het willen leveren van een kwalitatief hoog product.

Professionaliteit
Als self-pubber is het belangrijk dat je over een grote mate van professionaliteit beschikt. Het boek dat je op de markt brengt, moet de tijd en het geld waard zijn die de lezer bereid is erin te steken. Stel je de lezers teleur door een boek op de markt te brengen van mindere kwaliteit, dan is de kans groot dat ze nooit meer een boek van je lezen.

Je hebt een groot doorzettingsvermogen nodig. Niet alleen voor het schrijven van een supergoed boek, maar ook als de verkoop eens tegenvalt, is het belangrijk dat je doorgaat met schrijven. Door meer hoog kwalitatieve boeken op de markt brengen zul je waarschijnlijk meer gaan verkopen.
Uiteraard is een goede marketingstrategie ook van belang. Bovendien is het self-pubben een leerproces, waarbij je soms wat stappen terug doet om weer vooruit te kunnen gaan.

Hoe ga je om met kritiek?
Sommige schrijvers vinden het niet gemakkelijk om kritiek te krijgen op hun boek. Natuurlijk is jouw boek het beste dat ooit geschreven is en o wee als er ooit een kwaad woord over wordt gezegd. Maar als je beseft dat de kritiek terecht is, dan ben je in staat je boek naar de ‘next level’ te tillen. Zo houd je je ook meteen aan het ongeschreven contract dat je hebt afgesloten met de lezers: jij schrijft een supergoed boek, en zij geven daar hun kostbare tijd en geld aan uit.

Als je het hier allemaal mee eens bent en je bereid bent je eraan te houden en hard te werken, dan ben je op weg een succesvolle self-pubber te worden.